Μία μεγάλη νέα έρευνα εξετάζει αν μπορεί η μαγνητική τομογραφία να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη, λειτουργώντας περίπου όπως η μαστογραφία στις γυναίκες.
Με άρθρο του στο BBC, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας καθηγητής Mark Emberton εξήγησε γιατί η εύρεση μίας τέτοιας διαγνωστικής μεθόδου είναι ζωτικής σημασίας, αλλά, μέχρι στιγμής, έχει αποδειχθεί δύσκολη.
«Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στους άνδρες, με περίπου 130 κρούσματα καθημερινά μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε ο Dr Emberton και συμπλήρωσε «Δυστυχώς, όμως, ο τρόπος διάγνωσης της ασθένειας δεν είναι ιδιαίτερα ακριβής».
Πρόκειται για την εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA.
Ωστόσο, τα επίπεδα PSA δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη για τον καρκίνο του προστάτη- χαρακτηριστικό είναι πως το 75% περίπου των ανδρών που λαμβάνουν θετικό δείγμα δεν έχουν καρκίνο, ενώ ο καρκίνος δεν ανιχνεύεται με το εν λόγω τεστ στο 15% των περιπτώσεων.
Η ερευνητική εργασία “ReImagine”, όπου συμμετέχει ο καθηγητής Emberton διενεργείται από το University College του Λονδίνου και περιλαμβάνει επίσης ερευνητές από το Imperial College και το Kings College του Λονδίνου.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Emberton «Χρησιμοποιώντας τη μαγνητική τομογραφία (MRI) ελπίζουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που γίνεται η διάγνωση και στη συνέχεια η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη».
Η μαγνητική τομογραφία, όπως είναι γνωστό από τη διεθνή έρευνα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανδρών που χρειάζονται επεμβατική βιοψία μετά την εξέταση PSA.
Άλλωστε, τα ιατρικά δεδομένα έχουν αλλάξει τελευταία, με αποτέλεσμα η μαγνητική τομογραφία να συνιστάται σε ασθενείς για τους οποίους υπάρχει υπόνοια για καρκίνο του προστάτη.
«Θέλουμε να διαπιστώσουμε αν η μαγνητική τομογραφία μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο και για υγιείς άνδρες, ώστε να εξετάζονται για καρκίνο του προστάτη, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η μαστογραφία στις γυναίκες» τονίζει ο Dr Emberton.
Έτσι, από αυτόν το μήνα, 300 άνδρες ηλικίας από 50 έως 75 ετών θα επιλέγονται τυχαία από γιατρούς του Λονδίνου, ώστε να συμμετέχουν σε αυτή την έρευνα, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τον καρκίνο του προστάτη.
Κάθε ασθενής θα κάνει τόσο την εξέταση PSA, όσο και μία μαγνητική τομογραφία διάρκειας 10 λεπτών.
Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα των δύο εξετάσεων, οι γιατροί θα μπορούν να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια αν ο ασθενής κινδυνεύει ή όχι από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.