Δύσκολες ώρες εξαιτίας του clawback εξακολουθεί να περνά η φαρμακοβιομηχανία, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ και συμψηφισμό του με τις επενδύσεις σε κλινικές μελέτες.
Αιτία, τα σημειώματα των υποχρεωτικών επιστροφών για το πρώτο εξάμηνο του 2019, τα οποία έχουν λάβει οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και στα οποία διαφαίνεται η ανέλεγκτη ανοδική πορεία που έχουν πάρει τα ποσά που είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στον κράτος, αν και όπως λένε, παρήλθε η εποχή των μνημονίων και της αποστραγγιστικής λιτότητας.
Συγκεκριμένα, η αύξηση του clawback για το πρώτο μισό του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφεται στο 23,6%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται ακόμη περισσότερο αυξημένο.
Τα κομπιουτεράκια των φαρμακοβιομηχάνων έχουν «πάρει φωτιά» και αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τους, το 2019 αναμένεται να είναι καταστροφικό γι’ αυτούς.
Επιστολή ΣΦΕΕ προς την κυβέρνηση
Σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει ό, τι μπορεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση και συγκεκριμένα στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας.
Μέσω της επιστολής ο ΣΦΕΕ εκθέτει το μέγεθος του προβλήματος ζητώντας άμεση λύση, ώστε να μην οδηγηθούν οι επιχειρήσεις στον όλεθρο.
Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ ζητούν αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης σε δικαιότερα επίπεδα, ώστε να μην αναγκάζονται οι ίδιοι να καλύπτουν τις δημοσιονομικές «τρύπες» των ελλειμματικών προϋπολογισμών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Ζητούν, επίσης, αποτελεσματικότερο έλεγχο στη συνταγογράφηση, η οποία όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά βαίνει ανεξέλεγκτη εξαιτίας του εφησυχασμού της κυβέρνησης, ότι την όποια σπατάλη στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη θα την επιβαρυνθούν οι βιομηχανίες φαρμάκου, μέσω του μηχανισμού των αυτόματων επιστροφών (clawback).
Η άνοδος των εμβολιασμών φέτος αναμένεται να εκτινάξει το clawback
Καλές οι εκστρατείες για τον εμβολιασμό, λένε οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά όσο το υπουργείο Υγείας δεν θεσπίζει ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, ο «λογαριασμός» επιστρέφεται σε αυτούς.
Παρά τις επίμονες πιέσεις των επιχειρήσεων να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι για τα εμβόλια, η Ελλάδα επιμένει να βγάζει ενιαίο προϋπολογισμό για τις δαπάνες της πρόληψης και των εξωνοσοκομειακών φαρμάκων.
Ένα άλλο ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο που προστέθηκε φέτος ήταν η αύξηση κατά 200 χιλιάδες των ανασφάλιστων κατά τους πρώτους 8 μήνες του έτους, γεγονός το οποίο συνέβαλλε στο να εκτιναχθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και να υπερβεί κατά πολύ τους κλειστούς προϋπολογισμούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Αναφορά και στη νοσοκομειακή δαπάνη κάνει ο ΣΦΕΕ
Στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ κάνει αναφορά και στη νοσοκομειακή δαπάνη, η οποία επιφέρει επιπτώσεις σε αυτούς κυρίως μέσω της έλλειψης αξιόπιστων καταγεγραμμένων στοιχείων, με ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων.
Ιωάννης – Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.MedicalManage.gr