Δυναμικό ξεκίνημα έκανε στο τιμόνι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο μέχρι χθες α΄Αντιπρόεδρος και δυναμικό στέλεχος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς.
Ο νέος Πρόεδρος, με το όραμα και τις πρωτοβουλίες του, θα αναλάβει να καθοδηγήσει τον κλάδο των φαρμακοποιών στη νέα εποχή.
Ήδη, από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του, ο κ. Βαλτάς έδωσε το στίγμα του:
Άσκησε σκληρή κριτική στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, που αντιτάχθηκαν στη θεσμοθετημένη πλέον και με νόμο του κράτους άδεια εκτέλεσης ιατρικών πράξεων από τα φαρμακεία, αλλά και μίλησε με ξεκάθαρα λόγια για τις νέες διεκδικήσεις και τους αγώνες που θα χρειαστεί να δώσουν οι φαρμακοποιοί, στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τον κλάδο.
Ο κ. Απόστολος Βαλτάς, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο www.MedicalManage.gr.
Κύριε Πρόεδρε,
Ερ: Mετά από αγώνες ετών -που κι εσείς προσωπικά δώσατε από τη θέση του α’ Αντιπροέδρου του ΠΦΣ- ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, όπως ήταν η επίσημη αναγνώριση του ρόλου του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, υλοποιήθηκε.
Είναι αυτό μια δικαίωση για τον κλάδο;
Α.Β: Η νομοθετική αυτή εξέλιξη αποτελεί στην ουσία την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του φαρμακοποιού της κοινότητας στην εποχιακή πρόληψη έναντι της γρίπης και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού.
Αποτελεί κυρίως όμως αδιαμφισβήτητη απόδειξη του γεγονότος ότι οι Φαρμακοποιοί μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προς όφελος του πληθυσμού αλλά και με σαφή θετικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση δαπανών λόγω της άμεσης σχέσης με τους ασθενείς και της επιρροής τους σε θέματα πρόληψης και φαρμακευτικής αγωγής.
Ερ: Τι απαντάτε στους Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά και άλλους, όπως π.χ. στον Πρόεδρο της ‘Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παθολόγων, ο οποίος δήλωσε ότι “η υγεία θα πρέπει να παρέχεται σε οργανωμένα ιατρεία κι όχι σε ευκαιριακούς χώρους, όπως είναι τα φαρμακεία” για τη σπάνια περίπτωση μιας αλλεργικής αντίδρασης ή παρενέργειας του εμβολιασμού;
Α.Β: Καταρχάς θεωρώ πώς είναι εντελώς αδόκιμος ο όρος «ευκαιριακοί χώροι» για τα Φαρμακεία που διέπονται από πολύ αυστηρούς κανόνες προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας.
Και θα παραθέσω ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Οταν θέλουμε, όλοι ελπίζω, να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της γρίπης (που σημειωτέον και μεταξύ ιατρών δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό!) είναι το ολιγότερο ανεδαφικό να το χαρακτηρίζουμε “ιατρική πράξη”.
Στα νοσοκομεία το εκτελούν ιατροί ή οι επισκέπτριες υγείας;
Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται στα φαρμακεία».
Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από το 2011 έχει εκδώσει και επικαιροποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατευθυντήριες οδηγίες για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις παροχής επαρκών και κατάλληλων φαρμακευτικών υπηρεσιών (W.H.O., Technical Report Series, No. 961, 2011), στις οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Φαρμακοποιός πρέπει να ασκεί και τον ρόλο του εμβολιαστή, συμμετέχοντας σε εμβολιαστικά προγράμματα, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη και συμβάλλοντας με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ανοσοποίησης του πληθυσμού.
Ερ: Από τη νέα θέση σας αυτή του Προέδρου του ΠΦΣ έχετε να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα του κλάδου, αλλά και να δώσετε νέους αγώνες.
Π.χ. να διεκδικήσετε τις πληρωμές από το κράτος, το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων και τις συνενώσεις.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Α.Β: Οι θέσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι διαχρονικές.
Οι λέξεις κλειδιά που σηματοδοτούν τη θητεία μας είναι διεκδίκηση, εκσυγχρονισμός, επιμόρφωση και καινοτομία με απώτερο στόχο όχι μόνο την επιβίωση του Φαρμακείου αλλά την ανάπτυξή του και την διατήρησή του, ως μιας υγιούς υγειονομικής μονάδας.
Όσον αφορά το ωράριο, έχουμε ως ΔΣ καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό διεκδικώντας αδιάπτωτα τη νομοθέτησή της.
Θα επικεντρωθούμε όμως και στο μέλλον και στην προοπτική των Φαρμακείων.
Οι συνενώσεις και οι συνεργασίες μεταξύ φαρμακοποιών πιθανότατα να οδηγήσουν στην εξάλειψη της αβεβαιότητας για το μέλλον χιλιάδων μικρομεσαίων φαρμακείων μέσω του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξής τους.
Όλα αυτά όμως θα τεκμηριωθούν επιστημονικά με μελέτες ανάλυσης κόστους – οφέλους μετά από σύνθεση απόψεων ειδικών επιτροπών του ΠΦΣ και ενδοκλαδικό διάλογο.
Ερ: Το Ελληνικό Φαρμακείο εκσυγχρονίζεται για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις;
Σε ποιές ενέργειες και δράσεις σκοπεύετε να προχωρήσετε για να προωθήσετε την επιμόρφωση, εκπαίδευση και αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού;
Α.Β: Ο Φαρμακοποιός όπως και κάθε επιστήμονας υγείας είναι αναγκαίο πλέον να επιμορφώνεται συνεχώς.
Ο ΠΦΣ εγκαίρως διέκρινε αυτή την αναγκαιότητα και σύστησε το ΙΔΕΕΑΦ.
Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τα εγγεγραμμένα μέλη που είναι περισσότερα από 4000 και τον αριθμό των προγραμμάτων μας, με εξειδικευμένη και εμπλουτισμένη θεματολογία ημερίδων και σεμιναρίων, που θα πραγματοποιηθούν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όλης της χώρας και σε τακτές ημερομηνίες.
Ταυτόχρονα, θα εκπονηθούν μελέτες που είμαι σίγουρος ότι θα αποδείξουν στην Πολιτεία, το κοινωνικό αλλά και το οικονομικό όφελος από την παροχή υπηρεσιών από τα φαρμακεία όπως εμβολιασμοί, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, επίδειξη αναπνευστικών συσκευών σε ασθενείς κ.λπ.
Η θεσμοθέτηση των εμβολιασμών ανοίγει πλέον ένα ευρύ πεδίο γνώσης και εξειδίκευσης για τους Φαρμακοποιούς και σε άλλους τομείς όπως της συμμετοχής σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης ευπαθών ομάδων, καμπάνιες ενημέρωσης για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, συμβουλευτικής διαδικασίας σε χρονίως πάσχοντες και σε ζητήματα πρόληψης καθώς επίσης και σε οργανωμένες θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις σε ζητήματα συμμόρφωσης – προσήλωσης ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή.
Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας
www.MedicalManage.gr