Την ανάγκη της υπεράσπισης του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε παρέμβασή του στην ημερίδα της Eυρωομάδας της Αριστεράς (GUE) για την Υγεία και τη Φαρμακευτική Πολιτική.
«Νομίζω ότι είναι μια καλή πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να ανοίξει μια συζήτηση για τα θέματα υγείας και φαρμακευτικής πολιτικής, γιατί είναι απαραίτητο να πρωτοστατήσει σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η γραμμή της επανίδρυσης της Ευρώπης σε πιο κοινωνική και σε πιο δημοκρατική βάση», σημείωσε ο υπουργός εξηγώντας ότι αυτή την περίοδο η Ευρώπη είναι σε μια «κρίσιμη καμπή και σ’ ένα στρατηγικό δίλημμα προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί».
Συνεχίζοντας, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως «προνομιακό πεδίο» προκειμένου να υπάρξει αυτή η στροφή είναι τα «θέματα κοινωνικής πολιτικής τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων, όπως για παράδειγμα η πρόσβαση στα φάρμακα και ιδιαίτερα στη φαρμακευτική καινοτομία, στα σύγχρονα, αποτελεσματικά αλλά και ακριβά φάρμακα».
«Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στα κόστη της έρευνας και της παραγωγής νέων φαρμάκων.
Πρέπει να γίνει το σύστημα πιο διαφανές και πιο κοινωνικά ελεγχόμενο.
Δίκαιες τιμές, κοινωνικός έλεγχος και πολιτικός έλεγχος στη διαδικασία έρευνας, κοστολόγησης, αξιολόγησης, αποζημίωσης των νέων φαρμάκων», τόνισε ο κ. Ξανθός.
Ανοίγοντας την ημερίδα για τη φαρμακευτική πολιτική, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε ότι «για πολλά χρόνια είχε επικρατήσει το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα ότι η αγορά φαρμάκου αυτορυθμίζεται και κάθε έξωθεν παρέμβαση θα κατέστρεφε αυτήν την ισορροπία», το οποίο είχε «καταστροφικά αποτελέσματα», όπως «τα καρτέλ, τη χειραγώγηση τιμών και την επιβολή των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας και των πολλών».
Παίρνοντας το λόγο ο Βιτόριο Ανιολέτο, γιατρός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, υπογράμμισε πως «οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα για την πώληση των φαρμάκων και της κοστολόγησής τους».
Στο δεύτερο πάνελ που ακολούθησε, με θέμα «Παγκόσμια κάλυψη υγείας: Όλοι οι άνθρωποι, όλες οι ανάγκες, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών» συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (ESCAP), Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και ο Ντιρκ Βαν Ντιούπεν από το βελγικό οργανισμό Medecine pour le Peuple.
Ο κ. Κούλογλου αναφέρθηκε στην ελληνική επικαιρότητα, σημειώνοντας ότι «τα σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis επιβάρυναν πάρα πολύ το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος προειδοποίησε ότι «τελευταία έχουμε μια έκρηξη στη χρήση ψυχικών φαρμάκων στα παιδιά, τα οποία όμως δεν είναι προσαρμοσμένα στα ίδια τα παιδιά».
Τέλος, ο Ντ. Βαν Ντιούπεν τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτική αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίζεται η προτεραιότητα της ζωής ως πιο σημαντική από την προτεραιότητα του κέρδους».