Οι απόψεις για την εργασία μεταξύ της Gen Ζ (αυτών που γεννήθηκαν περίπου μεταξύ 1997 και 2012) διαφέρουν από τις προηγούμενες γενιές – δηλαδή τους Baby Boomers (1946–1964), τη Γενιά Χ (1965–1980) και τους millennials (1981–1996) – με διάφορους αξιοσημείωτους τρόπους. Αυτές οι διαφορές μπορούν να παρουσιάσουν τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες για τις δομές υγείας που στοχεύουν στη δημιουργία υποστηρικτικού και παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος.
Η Γενιά Ζ εισέρχεται στο εργατικό δυναμικό σε μια εποχή σημαντικών αλλαγών, που χαρακτηρίζεται από την άνοδο των υπηρεσιών τηλεϊατρικής, τη μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη ψυχικής υγείας και μια ανανεωμένη εστίαση στην ποικιλομορφία και την ένταξη. Καθώς ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις προσδοκίες της Γενιάς Ζ, προκειμένου να προσλάβουμε, να εκπαιδεύσουμε και να διατηρήσουμε ταλαντούχο προσωπικό.
Ακολουθούν 8 συμβουλές για την πρόσληψη συνεργατών της Γενιάς Ζ
1. Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ψυχική υγεία
Οι εργαζόμενοι της Gen Ζ είναι αξιοσημείωτα πιο ανοιχτοί και ευαίσθητοι στο θέμα της ψυχικής τους υγείας και ευεξίας στο επαγγελματικό περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, η πλειοψηφία των ενηλίκων της Γενιάς Z ανέφερε ότι το άγχος επηρέασε την εργασιακή τους επίδοση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι της γενιάς των Baby Boomers και της Γενιάς X είναι πιο πιθανό να βλέπουν την προσωπική τους ευεξία ως ιδιωτική υπόθεση, αποδίδοντας μια ηθική «ανοχής» μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ομάδων.
2. Αυξημένη ζήτηση για ρόλους με σκοπό
Ενώ οι millennials βοήθησαν στην εισαγωγή της ιδέας του σκοπού στην εργασία, η Γενιά Z την έχει πάει ένα βήμα παραπέρα. Μια Παγκόσμια Έρευνα Deloitte Millennials και Gen Z του 2021 διαπίστωσε ότι πολλά μέλη της Γενιάς Z αναζητούν ρόλους που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους – ειδικά σε τομείς όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ποικιλομορφία και η περιβαλλοντική διαχείριση. Αν και οι millennials εκτιμούν επίσης την ουσιαστική εργασία, η Γενιά Z τείνει να περιμένει από τους εργοδότες να επιδεικνύουν εταιρική κοινωνική ευθύνη αμέσως, αντί να την ανακαλύπτουν με την πάροδο του χρόνου.
3. Κυριαρχία στα ψηφιακά εργαλεία
Η Γενιά Z είναι η πρώτη αληθινή «ψηφιακή γενιά», έχοντας μεγαλώσει με smartphones, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και internet υψηλής ταχύτητας από νεαρή ηλικία, επομένως περιμένουν ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο και βελτιστοποιημένες ροές εργασίας, προσαρμοζόμενοι γρήγορα σε νέες πλατφόρμες. Οι Baby Boomers και η Γενιά Χ συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και εκπαίδευση για να προσαρμοστούν στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως οι πλατφόρμες τηλεϊατρικής και τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας.
4. Η ευελιξία ως βασική προσδοκία
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες της Γενιάς Ζ σε έρευνα της Gallup το 2021 ανέφεραν το ευέλικτο χρονοδιάγραμμα και τις επιλογές εργασίας εξ αποστάσεως ως κορυφαίες προσδοκίες για μια νέα θέση εργασίας. Ενώ οι millennials έχουν από καιρό προσπαθήσει για βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η Γενιά Χ και οι Baby Boomers γενικά εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό όταν τα εξ αποστάσεως ή υβριδικά μοντέλα ήταν σπάνια ή τεχνικά ανέφικτα. Ως αποτέλεσμα, οι παλαιότερες γενιές μπορεί να βλέπουν την ευελιξία στην εργασίας ως πλεονέκτημα, ενώ η Γενιά Ζ την αντιμετωπίζει ως στάνταρ όφελος.
5. Προθυμία να μιλήσουν ανοιχτά και να προχωρήσουν
Οι εργαζόμενοι της Γενιάς Ζ συχνά αμφισβητούν τις υπάρχουσες πολιτικές ή τις ξεπερασμένες πρακτικές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τόσο τριβές όσο και καινοτομία σε ιεραρχικά περιβάλλοντα όπως η υγειονομική περίθαλψη. Ένα άρθρο του Harvard Business Review το 2022 τόνισε πώς οι εργαζόμενοι της Γενιάς Ζ εγκαταλείπουν γρήγορα χώρους εργασίας που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους για υποστηρικτική ηγεσία και συμπερίληψη. Παρόλο που οι millennials έγιναν επίσης γνωστοί για το «job hopping», η ετοιμότητα της Γενιάς Ζ να αλλάξει θέση μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονη.
6. Επιπτώσεις στο προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης
Οι πρακτικές υγείας που υιοθετούν την τηλεϊατρική, τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και τις τεχνολογίες απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών, ευθυγραμμίζονται καλά με την ψηφιακή ευχέρεια της Γενιάς Ζ. Πολλές δομές υγείας διαπιστώνουν επίσης ότι πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες ένταξης, να προσφέρουν καθοδήγηση και να αναδείξουν τους πόρους ψυχικής υγείας και ευεξίας για την πρόσληψη και διατήρηση επαγγελματιών της Γενιάς Ζ. Οι οργανισμοί στελέχωσης αναφέρουν ότι οι πρακτικές που αντιμετωπίζουν άμεσα την επαγγελματική εξουθένωση και προσφέρουν υποστήριξη ψυχικής υγείας, βλέπουν υψηλότερη αφοσίωση από αυτή τη γενιά.
7. Οικοδόμηση μιας υποστηρικτικής κουλτούρας
Δεδομένης της έμφασης της Γενιάς Ζ στην ευημερία, οι οργανισμοί που προωθούν την ανοιχτή συμπεριφορά, παρέχουν υποστήριξη και ευχάριστες στιγμές στους εργαζόμενους, είναι σε καλύτερη θέση για να προσελκύσουν νεότερους υπαλλήλους. Αυτή η στροφή προς έναν πιο διαφανή χώρο εργασίας έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερα πρότυπα που επικεντρώνονταν κυρίως σε στόχους παραγωγικότητας και λιγότερο σε προσωπικούς ή συναισθηματικούς παράγοντες.
8. Γεφυρώνοντας το χάσμα
Για τις πρακτικές που αφορούν την υγεία και που επιδιώκουν να εναρμονίσουν αυτές τις γενεαλογικές διαφορές, η σαφής επικοινωνία είναι το «κλειδί». Ενθαρρύνει τα τακτικά check-in, τις ευέλικτες επιλογές προγραμματισμού και μια κουλτούρα που δίνει προτεραιότητα στις κοινές αξίες. Αναγνωρίζοντας τις μοναδικές προσδοκίες της Γενιάς Ζ, σεβόμενοι παράλληλα τις προοπτικές των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, οι οργανισμοί μπορούν να προωθήσουν την καινοτομία, να βελτιώσουν το ηθικό και να ενισχύσουν την ομαδική εργασία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.