Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και με μέτρο, σε συνδυασμό με τακτική άθληση, μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά έναντι του διαβήτη καθώς και των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Σύμφωνα με αυτές, όσο περισσότερα προϊόντα γάλακτος καταναλώνει ένας άντρας τόσο πιο χαμηλός είναι ο κίνδυνος για μεταβολικό σύνδρομο.
Όπως λένε, το μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζεται σε άτομα με μεγάλη περίμετρο κοιλιάς, υψηλή χοληστερόλη και γλυκόζη στο αίμα.
Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο και 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για διαβήτη τύπου 2.
Στην έρευνα αυτή συμπεριελήφθησαν πάνω από 2.300 άντρες από 45-59 ετών οι οποίοι όμως δεν είχαν διαβήτη.
Ωστόσο, στην έναρξη της μελέτης ένα ποσοστό 15% είχε ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου ή ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες που κατανάλωναν πάνω από 500ml γάλα καθημερινά, είχαν κατά 62% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο ενώ αν κατανάλωναν άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είχαν κατά 56% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο.
Ωστόσο, εδώ υπάρχει και ο αντίλογος ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πλήρους περιεκτικότητας λιπαρών.
Σημειώνεται ότι τόσο το γάλα όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε συνδυασμό με μια σωστή υγιεινή διατροφή και άσκηση είναι η κατάλληλη πρόληψη κατά του διαβήτη, της καρδιακής προσβολής ή των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η συστάσεις που δίδονται από τους επιστήμονες ως προς την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών σε καθημερινή βάση είναι 2 με 3 μερίδες, αλλά με προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη.
Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε 190ml περίπου γάλακτος ή ένα μικρό κεσέ γιαούρτι.
Πηγή: naftemporiki.gr