Home Διαχείριση 10 λάθη που κάνουν οι γιατροί όταν χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης
AI

10 λάθη που κάνουν οι γιατροί όταν χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν καινοτόμες λύσεις για τους ασκούμενους γιατρούς. Η προηγμένη τεχνολογία μπορεί να ανακουφίσει τον διοικητικό φόρτο και να βελτιώσει τα αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών — εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Οι γιατροί συχνά κάνουν  τα παρακάτω 10 λάθη όταν εφαρμόζουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ροή εργασίας του ιατρείου τους, με αποτέλεσμα λανθασμένα σχέδια θεραπείας, αποτυχημένες σχέσεις ιατρού-ασθενούς και χειρότερα αποτελέσματα υγειονομικής περίθαλψης. Αναγνωρίζοντας και αποφεύγοντας αυτές τις κοινές παγίδες, οι γιατροί μπορούν να επωφεληθούν από αυτό που πραγματικά έχει να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

1. Εμπιστοσύνη πλήρης στα δεδομένα της  AI

 Τι συμβαίνει: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια απίστευτη τεχνολογική καινοτομία, αλλά δεν είναι χωρίς ελαττώματα. Δεν είναι δύσκολο οι γιατροί να πέσουν σε αυτήν την παγίδα, εμπιστευόμενοι υπερβολικά τις συστάσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη (δηλαδή, διαγνωστικές προτάσεις) και ξεχνώντας την πιθανότητα αυτά τα εργαλεία να παράγουν εσφαλμένα ή παραπλανητικά αποτελέσματα.

Γιατί είναι πρόβλημα: Εάν τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης αντιμετωπίζονται ως οριστικά και όχι ως συμβουλευτικά, οι γιατροί κινδυνεύουν με λάθη στη φροντίδα των ασθενών. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι αδιαφανή (“μαύρα κουτιά”) και μπορεί να βασίζονται σε μοτίβα που δεν είναι ιατρικά σωστά ή γενικεύσιμα. Η υπερβολική εμπιστοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό σχετικά με τον διπλό έλεγχο σημαντικών κλινικών αποφάσεων.

2. Παραμέληση της ποιότητας και των πηγών των δεδομένων

Τι συμβαίνει: Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης (ML) είναι τόσο ποιοτικά όσο και τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύτηκαν. Εάν οι γιατροί δεν επιβεβαιώσουν την ακρίβεια, την αντιπροσωπευτικότητα ή την πληρότητα των υποκείμενων δεδομένων, τα αποτελέσματα της AI μπορεί να είναι παραπλανητικά.

Γιατί είναι πρόβλημα: Τα δεδομένα κακής ποιότητας—λανθασμένα δημογραφικά στοιχεία ασθενών, ελλιπής εργαστηριακές εξετάσεις—θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανακριβή ή μεροληπτικά αποτελέσματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πρακτικές που εξυπηρετούν διαφορετικούς πληθυσμούς.

3.Αποτυχία αναγνώρισης ή άμβλυνσης της αλγοριθμικής μεροληψίας

Τι συμβαίνει: Η τεχνολογία δεν εξαιρείται από μεροληψία. Και πάλι, τα εργαλεία AI και ML είναι τόσο καλά, όσο τα δεδομένα στα οποία έχουν εκπαιδευτεί. Οι γιατροί μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ενσωματώσουν, ακόμη και να ενισχύσουν, ορισμένες προκαταλήψεις (δηλαδή, εναντίον ορισμένων φυλετικών, φύλων ή κοινωνικοοικονομικών ομάδων) εάν τα σύνολα δεδομένων εκπαίδευσης δεν είναι αντιπροσωπευτικά.

Γιατί είναι πρόβλημα: Οι μεροληπτικοί αλγόριθμοι μπορούν να διαιωνίσουν τις ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη. Για παράδειγμα, εάν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύεται κυρίως σε δεδομένα από συγκεκριμένους πληθυσμούς, μπορεί να διαγνώσει εσφαλμένα ή να υποδιαγνώσει καταστάσεις σε άλλες ομάδες.

4. Υποεκτίμηση της ανάγκης για κλινική επικύρωση

Τι συμβαίνει: Οι γιατροί ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με περιορισμένη επικύρωση στον πραγματικό κόσμο ή ασαφή εξωτερική επικύρωση. Ορισμένα από αυτά τα εργαλεία μπορεί να έχουν καλή απόδοση σε αρχικές ερευνητικές μελέτες, αλλά δεν γενικεύονται σε διαφορετικά κλινικά περιβάλλοντα ή πληθυσμούς.

Γιατί είναι πρόβλημα: Η ανεπαρκής επικύρωση μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικές/αρνητικές ή με άλλο τρόπο μη βέλτιστες οδούς θεραπείας. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να αξιολογούν και να αξιολογούν από ομοτίμους την απόδοση ενός εργαλείου AI με βάση τον συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών τους.

5. Παρερμηνεία προβλέψεων ή αποτελεσμάτων

Τι συμβαίνει: Ακόμη και όταν τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι ακριβή, οι γιατροί θα μπορούσαν να παρερμηνεύσουν τις βαθμολογίες πιθανότητας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ασθένειας, ως οριστικές διαγνώσεις. Οι γιατροί θα μπορούσαν επίσης να παρεξηγήσουν τους περιορισμούς της προγνωστικής ανάλυσης.

Γιατί είναι πρόβλημα: Όσον αφορά τις εκτιμήσεις πιθανοτήτων, καθώς οι βεβαιότητες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική ή υπομεταχείριση καταστάσεων που μπορεί να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν. Τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να ενημερώνουν, όχι να υπαγορεύουν, τη διάγνωση, να προτρέπουν την ανθρώπινη ερμηνεία και το κλινικό πλαίσιο.

6. Έλλειψη ολοκλήρωσης ροής εργασιών και ομαδικής συνεργασίας

Τι συμβαίνει: Μερικοί γιατροί μπορεί να επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη ως αυτόνομο εργαλείο και όχι ως μέρος μιας ολοκληρωμένης ροής κλινικών εργασιών. Είναι επίσης πιθανό να παραβλέπουν τη σημασία της διεπαγγελματικής συνεργασίας μεταξύ του πρακτικού προσωπικού – νοσηλευτές, τεχνική υποστήριξη, αναλυτές δεδομένων – κατά την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Γιατί είναι πρόβλημα: Η κακή ενσωμάτωση μπορεί να δημιουργήσει αναποτελεσματικότητα ή ασυνέπειες, συμπεριλαμβανομένων ειδοποιήσεων σε διένεξη ή διεπαφών χρήστη (UIs) που προκαλούν σύγχυση. Χωρίς ομαδική συμμετοχή, οι προσπάθειες υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να υποχωρήσουν και θα μπορούσαν να χαθούν σημαντικές γνώσεις σχετικά με τα συμφραζόμενα.

7. Ανεπαρκής κατάρτιση και εκπαίδευση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη

Τι συμβαίνει: Πολλοί γιατροί δεν λαμβάνουν επίσημη εκπαίδευση στην επιστήμη δεδομένων ή στην τεχνητή νοημοσύνη. Κατά συνέπεια, μπορεί να μην κατανοούν πλήρως πώς λειτουργούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τους περιορισμούς τους ή πώς να ερμηνεύουν τα αποτελέσματα.

Γιατί είναι πρόβλημα: Η έλλειψη παιδείας AI μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη χρήση της, μειωμένη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα ή αποτυχία αμφισβήτησης ύποπτων αποτελεσμάτων. Η συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητη καθώς οι τεχνολογίες AI εξελίσσονται γρήγορα και γίνονται πιο συνηθισμένες στις ιατρικές πρακτικές.

8.Παράβλεψη ιδιωτικότητας, ασφάλειας και κανονιστικών απαιτήσεων

Τι συμβαίνει: Οι γιατροί μπορούν να υιοθετήσουν πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να διασφαλίζουν σωστά τη συμμόρφωση με θεσμικά πρωτόκολλα ασφαλείας. Μπορεί να προκύψουν παραβιάσεις δεδομένων ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες υγείας.

Γιατί είναι πρόβλημα: Οι παραβιάσεις του απορρήτου ή της ασφάλειας μπορεί να οδηγήσουν σε νομικές επιπτώσεις και απώλεια της εμπιστοσύνης των ασθενών, εκτός από βλάβη στους ασθενείς. Η σωστή κρυπτογράφηση, οι έλεγχοι πρόσβασης και η κανονιστική συμμόρφωση είναι ζωτικής σημασίας για τις πρακτικές που εφαρμόζουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στη ροή εργασίας τους.

9. Παράβλεψη της μετατόπισης του μοντέλου και της ανάγκης για συνεχείς ενημερώσεις

Τι συμβαίνει: Μόλις ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης είναι σε παραγωγή, η απόδοσή του μπορεί να υποβαθμιστεί με την πάροδο του χρόνου λόγω αλλαγών στις κλινικές πρακτικές, στα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών και στα προφίλ ασθενειών. Ορισμένοι γιατροί  μπορεί να παραβλέψουν την ανάγκη επανεκπαίδευσης, ενημέρωσης ή επαναβαθμονόμησης μοντέλων, διατηρώντας τα ενημερωμένα με τα πιο πρόσφατα πρωτόκολλα.

Γιατί είναι πρόβλημα: Τα ξεπερασμένα μοντέλα ενδέχεται να παρέχουν ανακριβείς συστάσεις, ειδικά εάν τα υποκείμενα δεδομένα αλλάζουν, όπως αλλαγές στη συμπεριφορά των ασθενών μετά την πανδημία.

10. Αποτυχία διατήρησης της φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή

Τι συμβαίνει: Οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη με τρόπους που αποπροσωποποιούν τη φροντίδα—δαπανώντας περισσότερο χρόνο ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης, παρά μιλώντας με ασθενείς ή αναθέτοντας υπερβολικά μεγάλο μέρος της προσωπικής/επικοινωνιακής πλευράς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Γιατί είναι πρόβλημα: Η ποιοτική φροντίδα των ασθενών απαιτεί ανθρώπινη ενσυναίσθηση, επικοινωνία και εξατομικευμένη προσοχή—οι ασθενείς δεν πρέπει να αισθάνονται σαν σημεία δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να συμπληρώνει και να βελτιώνει τη σχέση ασθενούς-γιατρού και όχι να την αντικαθιστά.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων