Η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά της μακροχρόνιας Covid επιβεβαιώνεται και πάλι από μια ισραηλινή μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι δύο ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου Pfizer, μείωσαν τον κίνδυνο αναφοράς παρατεταμένων συμπτωμάτων μετά τη μόλυνση με SARS-CoV- κατά 50-80%.
«Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι τα εμβόλια προστατεύουν όχι μόνο από ασθένειες αλλά και από τις μακροπρόθεσμες μερικές φορές επιδράσεις της Covid που αλλάζουν τη ζωή», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Michael Edelstein.
Αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Nature npj Vaccines”, επικεντρώθηκε στις απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο από 3.572 άτομα που στρατολογήθηκαν μεταξύ αυτών που ελέγχθηκαν με PCR μεταξύ Μαρτίου 2020 και Νοεμβρίου 2021 σε νοσοκομεία του Ισραήλ.
Μεταξύ αυτών, οι 951 δήλωσαν λοίμωξη, εκ των οποίων το 67% εμβολιάστηκε με δύο δόσεις*.
Μεταξύ των μολυσμένων, τα πιο κοινά μακροχρόνια συμπτώματα Covid που αναφέρθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν: κόπωση (22%), πονοκέφαλος (20%), αδυναμία των άκρων (13%) και επίμονος μυϊκός πόνος (10%).
Μετά την προσαρμογή της ηλικίας και του χρόνου από τη μόλυνση στην έρευνα αυτή, ο εμβολιασμός με τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο αναφοράς παρατεταμένων συμπτωμάτων Covid.
Η κόπωση μειώθηκε κατά 62%, οι πονοκέφαλοι κατά 50%, η αδυναμία των άκρων κατά 62%, ο επίμονος μυϊκός πόνος κατά 66% και η δύσπνοια κατά 80%.
Επίσης, «άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις δεν ανέφεραν περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα από τα άτομα που δεν είχαν αναφέρει ποτέ μόλυνση», σημειώνουν οι συγγραφείς.
Η επίδραση της ηλικίας δεν μπορούσε να μελετηθεί, υπογραμμίζουν οι συγγραφείς που ζητούν πρόσθετες μελέτες.
Ειδικά σε παιδιά που δεν ήταν επιλέξιμα για εμβολιασμό στο Ισραήλ τη στιγμή της μελέτης, ειδικά επειδή «η πρόληψη των μακροχρόνιων συμπτωμάτων θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του εμβολιασμού σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα».
Η μελέτη παρέχει επίσης μια ενημέρωση για ασυμπτωματικές περιπτώσεις: οι συγγραφείς παρατήρησαν υψηλότερο ποσοστό ασυμπτωματικών μεταξύ των εμβολιασμένων, σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους.
Αυτά τα αποτελέσματα «αντανακλούν τη δυνατότητα προστασίας έναντι της συμπτωματικής νόσου που παρέχεται από τα εμβόλια», πιστεύουν.
Αναμένονται αποτελέσματα, ιδίως σχετικά με την επίδραση των διαφορετικών παραλλαγών.
Περίπτωση επίμονης ανοσμίας για ένα έτος
Μια βραζιλιάνικη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “JAMA Network Open” επισημαίνει ιδιαίτερα την επιμονή των συμπτωμάτων της ανοσμίας σε ένα χρόνο.
Διεξήχθη σε κέντρο αποκατάστασης μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Οκτωβρίου 2021, και περιελάμβανε 219 ασθενείς με μακρά Covid (74,9% γυναίκες, μέσης ηλικίας 43,2 ετών), από τους οποίους οι 139 διαγνώστηκαν με χρόνια οσφρητική δυσλειτουργία, και επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο ερευνών Connecticut Chemosensory Clinical Research Center (CCCRC).
«Ασθενείς με οσφρητική δυσλειτουργία μετά την Covid μπορεί να αναπτύξουν σοβαρούς βαθμούς απώλειας όσφρησης (υποσμία ή σοβαρή ανοσμία), ακόμη και ένα χρόνο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, υποδηλώνοντας την πιθανότητα μόνιμων επακόλουθων», αναφέρουν οι συγγραφείς, τονίζοντας την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της οσφρητικής λειτουργίας, τα ποσοστά ανάρρωσης και τη μελέτη του κινδύνου νευρολογικών επακόλουθων ή νευροεκφυλιστικών διαταραχών σε αυτόν τον πληθυσμό.
* Μεταξύ αυτών που δεν ανέφεραν μόλυνση, το 19,9% ήταν ανεμβολίαστοι, το 0,9% είχε λάβει μία δόση Pfizer, το 48,8% δύο δόσεις και το 30,4% τρεις δόσεις.