Η πιθανότητα μια γυναίκα που έχει μολυνθεί από κορονοϊό, να εμφανίσει μακρόχρονης διάρκειας συμπτώματα, είναι 22% μεγαλύτερη σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο ένας άνδρας να πάσχει από μακρά Covid-19, δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη.
Ως μακρά Covid-19 θεωρείται το σύνδρομο των επιπλοκών που επιμένουν για πάνω από ένα μήνα μετά την αρχική λοίμωξη, μερικές φορές ακόμη και για πολλούς μήνες ή ένα έτος.
Οι ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 35 έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ασθενείς διεθνώς και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Current Medical Research and Opinion», επεσήμαναν επίσης ότι τα συμπτώματα της μακρόχρονης Covid-19 είναι συνήθως αρκετά διαφορετικά ανάμεσα στα δύο φύλα.
Οι γυναίκες πάσχουν συχνότερα από συμπτώματα στα αυτιά, στη μύτη και στον λαιμό, διαταραχές ψυχικής διάθεσης όπως η κατάθλιψη, νευρολογικά, δερματολογικά, γαστρεντερικά, αναπνευστικά, μυοσκελετικά, ρευματολογικά προβλήματα και κόπωση.
Οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα ενδοκρινολογικές-μεταβολικές διαταραχές όπως διαβήτη και κυρίως προβλήματα στα νεφρά.
Εν μέρει αυτές οι διαφορές αποδίδονται από τους ερευνητές στις διαφορές του ανοσοποιητικού συστήματος των δύο φύλων, καθώς οι γυναίκες έχουν συνήθως πιο γρήγορες και ισχυρές ανοσιακές αντιδράσεις, οι οποίες μπορούν να τις προστατεύσουν καλύτερα από την αρχική λοίμωξη, αλλά ταυτόχρονα είναι πιο ευάλωτες στις παρατεταμένες νόσους που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η μελέτη (ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) επισημαίνει επίσης ότι οι γυναίκες είναι πιθανώς σε μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό σε ορισμένα λίγο-πολύ γυναικοκρατούμενα επαγγέλματα όπως η εκπαίδευση και η νοσηλευτική, πράγμα που μπορεί να αυξάνει και τον κίνδυνο μακράς Covid-19 γι’ αυτές.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03007995.2022.2081454
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ