Σύμφωνα με τη ΜΚΟ People’s Vaccine Alliance, οι τρεις μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι, κερδίζουν 1.000 δολάρια ανά δευτερόλεπτο, λόγω των εμβολίων τους κατά της Covid-19.
Η ΜΚΟ People’s Vaccine Alliance, η οποία διενεργεί εκστρατεία για την πρόσβαση των φτωχών χωρών στα εμβόλια, βασίστηκε στους υπολογισμούς της, προβλέποντας τα κέρδη της Pfizer, BioNTech και Moderna, οι οποίες αναμένεται να έχουν κέρδη ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.Αυτό σημαίνει.. 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, 65.000 δολάρια το λεπτό… ή 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο!
Η People’s Vaccine Alliance, εκφράζει τη λύπη της καθώς τα χρήματα αυτά αποτελούν κέρδη των φαρμακευτικών ομίλων, πουλώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των δόσεων των εμβολίων τους, σε ανεπτυγμένες χώρες.
Το γεγονός αυτό, αποτελεί μια κραυγαλέα ανισότητα, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν καθυστερήσει πολύ στον εμβολιασμό των πληθυσμών τους.
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι λίγες εταιρείες τσεπώνουν εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη κάθε ώρα, όταν μόνο το 2% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού», καταγγέλλει η Maaza Seyoum, μέλος του αφρικανικού κλάδου του People’s Vaccine Alliance και της ένωσης African Alliance .
Πάνω στο θέμα αυτό, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus υπενθύμισε ότι τον Μάιο του 2021, περισσότερο από το 75% των εμβολίων κατά της Covid-19, χορηγήθηκαν μόνο σε δέκα χώρες.
Τον Οκτώβριο, μια άλλη μελέτη της People’s Vaccine Alliance έδειξε ότι η Pfizer είχε παραδώσει λιγότερο από το 1% της παραγωγής της σε εμβόλια, σε φτωχές χώρες.
{module title=”Adsence article”}
Τα νούμερα αυτά ρεκόρ των τριών φαρμακευτικών εταιρειών είναι ακόμη λιγότερο αποδεκτά, καθώς οι εταιρείες έχουν επωφεληθεί και από δημόσια βοήθεια, άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα αρνούνται να μεταφέρουν την τεχνολογία των εμβολίων τους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, με τη μεσολάβηση του ΠΟΥ.
Ο Albert Bourlat, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer από την άλλη, περιγράφει την πρωτοβουλία αυτή ως «επικίνδυνη» και «ανούσια»!