Τη μεγάλη σημασία του ανθρώπινου μικροβιώματος στην πρόγνωση πολλών ασθενειών έρχονται να αναδείξουν δύο νέες μελέτες.
Πέρα από τον συσχετισμό τους με πολλές ασθένειες, τα μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως δείκτης πρόγνωσης της μελλοντικής υγείας, γεγονός που, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα καθιστά πολύ σημαντικά για την ιατρική κοινότητα.
Η πρώτη μελέτη αξιολόγησε 47 έρευνες αναφορικά με τη σχέση του συλλογικού γονιδιώματος του μικροβιώματος και 13 κοινών παθήσεων, όπως η υπέρταση, το άσθμα και η σχιζοφρένεια.
Επικεφαλής της εν λόγω μελέτης ήταν ο βιολόγος, Μπράντεν Τίρνεϊ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Η μελέτη αυτή διαπίστωσε πως στη συλλογική γενετική «υπογραφή» των εντερικών μικροβίων υπάρχουν κατά μέσο όρο 20% πιο σήμαντικά στοιχεία, ώστε να γίνει η διάκριση ανάμεσα σε έναν υγιή και έναν μη υγιή οργανισμό, σε σχέση με τα γονίδια του ανθρώπου.
Όσον αφορά, δε, ασθένειες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, το ανθρώπινο μικροβίωμα έχει 50% πιο ακριβείς πληροφορίες σε σχέση με το γενετικό «προφίλ» του ατόμου.
Αντίθετα, το γενετικό «προφίλ» είναι ακριβέστερο του μικροβιώματος, όσον αφορά το αν κάποιος πάσχει από διαβήτη τύπου 1.
«Είναι ελπιδοφόρο ότι η επιστημονική κοινότητα πλησιάζει σε ένα σημείο όπου θα μπορούμε να αναπτύξουμε διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες με βάση το μικροβίωμα. Είναι κάτι πλέον μέσα στα όρια των δυνατοτήτων μας», δήλωσε ο μικροβιολόγος Σάμιουελ Μίνοτ του Κέντρου Ερευνών Φρεντ Χάτσινσον για τον Καρκίνο, όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό «Science».
Όσον αφορά τη δεύτερη σχετική μελέτη, εκείνη συσχέτισε το μικροβίωμα με τη διάρκεια της ζωής, με βάση δείγματα κοπράνων που είχαν αναλυθεί πριν από 15 και πλέον έτη.
Οι Φινλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα εντεροβακτηρίων, όπως είναι για παράδειγμα το E.coli (Escherichia coli) και η σαλμονέλα, έχουν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.
Σίγουρα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το ανθρώπινο μικροβίωμα χρήζει μεγαλύτερης έρευνας και περαιτέρω διερεύνησης, λόγω της μεγάλης του σημασίας για την υγεία του ανθρώπου.
Μέσω αυτού θα μπορούσαν, μελλοντικά, να βρεθούν καλύτεροι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας πολλών ασθενειών.