Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Columbia, οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή και λαμβάνουν γενική αναισθησία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες με την επιλόχειο κατάθλιψη.
Αυτό μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο γεγονός ότι η όλη διαδικασία και ο χρόνος που χρειάζεται η νέα μητέρα για να «ξυπνήσει» από τη νάρκωση καθυστερούν τον θηλασμό και την επαφή μητέρας και βρέφους.
Παράλληλα, συχνά, οι νέες μητέρες που γεννούν με τον συγκεκριμένο τρόπο, βιώνουν έντονο πόνο.
Όλα αυτά έχουν αρνητική επίδραση στην ψυχολογία τους, όπως εξηγούν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Columbia.
Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Anesthesia and Analgesia”.
Πρόκειται για την πρώτη μέλετη που εξετάζει το πώς συγκεκριμένα είδη αναισθησίας σχετίζονται με την πιθανότητα επιλόχειας κατάθλιψης.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 428.304 γυναικών που γέννησαν από το 2006 έως το 2013.
Το 8% αυτών των περιπτώσεων γέννησε με καισαρική και γενική αναισθησία.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι μητέρες που κάνουν γενική αναισθησία δεν έχουν καθόλου μνήμες από τον τοκετό – πρόκειται, δε, για μία διαδικασία που εφαρμόζεται σπάνια πλέον.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι 1.158 από τις γυναίκες που έλαβαν γενική αναισθησία, δηλαδή περίπου το 3%, παρουσίασαν σοβαρή επιλόχεια κατάθλιψη μετά τον τοκετό που απαιτούσε νοσηλεία.
Παράλληλα, οι γυναίκες που έλαβαν γενική αναισθησία είχαν επίσης 54% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη, καθώς και 91% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτοκτονικές τάσεις, σε σύγκριση με εκείνες που γέννησαν με άλλου είδους αναισθησία, όπως, για παράδειγμα, επισκληρίδιο.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η ολική νάρκωση σχετίζεται απόλυτα με την επιλόχειο κατάθλιψη.
Σημείωσαν, επίσης, ότι ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη περισσότερες περιπτώσεις επιλόχειας κατάθλιψης μετά από γενική αναισθησία, επειδή η μελέτη βασίστηκε στα αρχεία των νοσοκομείων και είναι πιθανό να υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που εκδηλώθηκαν αργότερα.