Οι περισσότεροι γιατροί ενδιαφέρονται για το σύμπτωμα, αλλά όχι για τον ασθενή-πελάτη.
Μπορεί επιστημονικά να γνωρίζετε τι κάνετε, αλλά ποιος είναι ο ουσιαστικός ρόλος ενός γιατρού;
Αφιερώνετε χρόνο στο να γνωρίσετε τους ασθενείς-πελάτες σας;
Τους ρωτάτε για τη ζωή τους γενικότερα και για το πώς η ασθένειά τους επηρεάζει την καθημερινότητά τους;
Θα πρέπει να είστε ευγνώμων όταν οι ασθενείς-πελάτες σας ανοίγονται και αναφέρουν τα προβλήματά που συνάντησαν στο ιατρείο σας, όποια και αν είναι: όχι ευχάριστη υποδοχή από τη γραμματέα σας, μεγάλος χρόνος αναμονής, θέματα οικονομικά, κ.ά.
Όποια και αν είναι η κατάσταση, θα πρέπει να τον ακούσετε προσεκτικά και να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πραγματικά τα όσα σας λέει, ούτως ώστε να μπορέσετε, εάν είναι εφικτό, να διορθώσετε το πρόβλημα.
Μερικές φορές, ακόμα και αν οι γιατροί είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους, μια διαφωνία με τη γραμματέα τους ή ένα καθυστερημένο ραντεβού μπορούν να γίνουν η αιτία για μία δυσάρεστη εμπειρία από μέρους του ασθενή-πελάτη.
Δεν θα ήταν πιο αποτελεσματικό να αντιμετωπίστε άμεσα την κατάσταση;
Έχετε συνταγογραφήσει ένα φάρμακο το οποίο δεν είχε αποτέλεσμα ή επέφερε ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα ή μια ανεπιθύμητη ενέργεια στον ασθενή σας;
Μήπως αρνηθήκατε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας σε κάποιο αίτημα που είχε ένας ασθενής-πελάτης;
Σας έχει τύχει να είστε μια ώρα πίσω από το χρονοδιάγραμμα σας;
Το θέμα είναι να πάρετε στα σοβαρά τη δουλειά σας και να προσπαθήσετε να είστε όσο το δυνατόν επαγγελματίας και πάνω από όλα άνθρωπος.
Μπορεί να μην ήσασταν και να μην γίνεται ποτέ απόλυτα τέλειος.
Η ικανοποίηση των ασθενών-πελατών είναι σημαντική και εποικοδομητική από την κριτική πλευρά τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια σχέση που αναπτύσσεται, βελτιώνεται και χτίζεται συνεχώς.
Επιπλέον, οι περιστασιακές διαφωνίες ή / και οι παρανοήσεις μεταξύ των ιατρών σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών είναι αναπόφευκτες.
Συνεπώς εκτός από την αποστολή μηνυμάτων μεταξύ ιατρών, εάν υπάρχει κάτι επείγον το οποίο πρέπει άμεσα να συζητηθεί, χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο.
Η λεκτική συνομιλία, αποτελεί το καλύτερο μέσο επικοινωνίας και κατά κάποιον μαγικό τρόπο… οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση μεταξύ των ιατρών και των ασθενών-πελατών.
Το κλειδί είναι η επικοινωνία! Οι ασθενείς και οι γιατροί πρέπει να μιλούν περισσότερο.