Καμία χώρα του κόσμου δεν προστατεύει επαρκώς την υγεία και το μέλλον παιδιών και εφήβων.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα μίας νέας, διεθνούς έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της Unicef και του ιατρικού περιοδικού “The Lancet”.
Η συγκεκριμένη έκθεση προειδοποιεί πως η νέα γενιά κινδυνεύει άμεσα από την οικολογική υποβάθμιση και την εμπορική εκμετάλλευση, που ωθεί παιδιά και εφήβους σε κατανάλωση τροφών με πολλή ζάχαρη, αλκοόλ κ. ά.
Η κοινή Επιτροπή 40 ειδικών των τριών αυτών φορέων, με επικεφαλής την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ, κατέταξε 180 χώρες με βάση ένα νέο δείκτη.
Πρόκειται για τον δείκτη ευημερίας των παιδιών (Global Child Flourishing Index).
Ο νέος παγκόσμιος δείκτης λαμβάνει υπόψη του πόσο προστατευτικό για τα παιδιά είναι το περιβάλλον μιας χώρας από διάφορες απόψεις, σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η διατροφή, η βιώσιμη ανάπτυξη κ. ά.
Στις πρώτες δέκα θέσεις βρίσκονται η Νορβηγία, η Νότια Κορέα, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Ιαπωνία, το Βέλγιο, η Ισλανδία και η Βρετανία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση.
Στις τελευταίες πέντε θέσεις βρίσκονται το Μάλι, ο Νίγηρας, η Σομαλία, το Τσαντ και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
«Παρά τις βελτιώσεις στην παιδική και εφηβική υγεία κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η πρόοδος έχει σταματήσει και τείνει να αντιστραφεί. Εκτιμάται ότι περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος κινδυνεύουν να μην αξιοποιήσουν ποτέ το αναπτυξιακό δυναμικό τους» τόνισε η Έλεν Κλαρκ.
Όσον αφορά, δε, έναν επιμέρους δείκτη σχετιζόμενο με με την ακαταλληλότητα του κλίματος για τα παιδιά (Sustainability Index) η Ελλάδα βρίσκεται στην 142η θέση, ενώ οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν μία από τις τελευταίες θέσεις, την 173η.