Μία νέα μελέτη δημιουργεί καινούργιες προοπτικές για τα άτομα με προσθετικά μέλη.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Current Biology”, επιβεβαιώνει το γεγονός πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αντιληφθεί ένα αντικείμενο ως εκτεταμένο αισθητήριο «όργανο» του σώματος.
Όπως γίνεται κατανοητό, η εν λόγω μελέτη δημιουργεί νέες προοπτικές όσον αφορά την προσθετική.
Οι ερευνητές του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπικόκα του Μιλάνου διαπίστωσαν πως τα απτικά ερεθίσματα γίνονται αντιληπτά από τον εγκέφαλο ως υπαρκτά μέλη του σώματος.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε ένα πείραμα στο οποίο οι συμμετέχοντες, καθισμένοι σε καρέκλες, κρατούσαν από μία ράβδο στο δεξί τους χέρι.
Στη ράβδο ασκήθηκε πίεση, καθώς και άλλα εξωτερικά ερεθίσματα, με τους συμμετέχοντες να βασίζονται στην αφή τους και μόνο για να αντιληφθούν τα ερεθίσματα αυτά.
Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν εντυπωσιακά, καθώς οι συμμετέχοντες μπόρεσαν με επιτυχία να εντοπίσουν τα ερεθίσματα και τις πιέσεις στη ράβδο, σα να επρόκειτο για μέλος του σώματός τους.
Ακόμη, μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλος είχε τη δυνατότητα να αποκωδικοποιήσει την ακριβή θέση των ερεθισμάτων πάνω στο αντικείμενο.
Αυτό συνέβη μέσα από μία νευρωνική διαδικασία στον πρωτογενή σωματοαισθητηριακό φλοιό και στις πίσω πλευρικές περιοχές, στα ίδια τμήματα του εγκεφάλου, δηλαδή, που ενεργοποιούνται όταν κάτι έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα μας.
Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής ανοίγουν νέους δρόμους για τη δημιουργία πιο εξελιγμένων προσθετικών μελών, που θα προσαρμόζονται καλύτερα στο σώμα και τις κινήσεις του ατόμου.
Ακόμη, όπως αναφέρει η καθηγήτρια Ψυχοβιολογίας και Φυσιολογίας, Νάντια Μπολονίνι, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη, είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον να σχεδιασθούν νευρω-προθέσεις που θα προσφέρουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διαδικασία της αφής και της κίνησης, δημιουργώντας απτικά ερεθίσματα κατά την επαφή τους με αντικείμενα.