Η πανδημία της COVID-19, με τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για υγειονομικούς λόγους, πλήττει την οικονομία, με συνέπεια να προβλέπεται ύφεση για το 2020, το βάθος της οποίας δεν μπορεί σήμερα κανείς να προσδιορίσει επακριβώς.
Το Α’ τρίμηνο του 2020, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν(ΑΕΠ) κατέγραψε πτώση κατά 0,9% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2019, ενώ σε τριμηνιαία βάση η μεταβολή σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2019 ήταν -1,6%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ καταγράφει πτώση μετά από δώδεκα διαδοχικά θετικά τρίμηνα.
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ το Α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, προέκυψε λόγω της κάμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,7% και της κάμψης του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 6,4%, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης της αξίας της κατηγορίας των επενδύσεων.
Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020, φαίνεται ήδη να αναπτύσσονται και αποπληθωριστικές τάσεις στην οικονομία λόγω της εμφάνισης της πανδημίας.
Η ποσοστιαία μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους υποχώρησε κατά 0,9%.
Παράλληλα, η μεταβολή του Εν.ΔΚΤ χωρίς την επίδραση της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού (δομικός πληθωρισμός), ήταν μηδενική για τον μήνα Απρίλιο.
Η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας είναι αναμενόμενο ότι θα έχει συνέπειες στην απασχόληση, είτε εκφρασμένη σε ώρες εργασίας, είτε σε αριθμό απασχολούμενων.
Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», κατά τον μήνα Απρίλιο του 2020, όπου υπήρχαν δρακόντειοί περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας καταγράφει τις πρώτες ενδείξεις κάμψης της απασχόλησης στην οικονομία.
Συσσωρευτικά, για την περίοδο Ιανουάριου-Απριλίου 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 512.791 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 539.940 με αποτέλεσμα αρνητικό ισοζύγιο 27.149 θέσεων.
Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, προέκυψε επιδείνωση κατά 186.924 θέσεων εργασίας.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2020, οι επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού γίνονται εμφανείς και στο ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο παρουσίασε έλλειμμα ύψους 4.072 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1.655 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στα 1.516 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχε καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1.463 εκατ. ευρώ.
Ο συνδυασμός πτώσης του ΑΕΠ με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, αναγκαία για τον περιορισμό της ύφεσης, προμηνύει υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2020.