Home Επικαιρότητα Επιτυχής Ολοκλήρωση 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής με καθηγητές και καταξιωμένους γιατρούς που παρουσίασαν σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα

Επιτυχής Ολοκλήρωση 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, ολοκληρώθηκε το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής το οποίο έλαβε χώρα το τριήμερο 7 έως 9 Απριλίου 2023 στο Ξενοδοχείο Mariott στην Αθήνα.  

Στο Συνέδριο συμμετείχαν Καθηγητές, καθώς και διεθνώς καταξιωμένοι ειδικοί ιατροί οι οποίοι παρουσίασαν σύγχρονα δεδομένα, επιστημονικά τεκμηριωμένα, για την Ιαματική Ιατρική.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερµατολογίας – Νοµικός, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδηµίας Ιαµατικής Ιατρικής, Πρόεδρος Παγκόσµιας Ακαδηµίας Κινέζικης και Συµπληρωµατικής Ιατρικής, Αντιπροεδρος Β΄ Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, αναφέρει σχετικά με την Ιαματική Ιατρική:

«Η Ιπποκράτεια Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής ιδρύθηκε το 2015, με στόχο την καθιέρωση και επικαιροποίηση της Ιαματικής Ιατρικής ως συμπληρωματικής θεραπευτικής μεθόδου, με επιστημονική τεκμηρίωση των ιατρικών της εφαρμογών.

Ελπιδοφόρα σημάδια για την Ελλάδα είναι το νομικό και θεσμικό πλαίσιο, καθώς και η απόφαση της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το 2018, που επικυρώθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2022, σύμφωνα με την οποία καθιερώθηκε η Συμπληρωματική Ιατρική η οποία περιλαμβάνει την Ιαματική και την Κινεζική Ιατρική.

Η Ιαματική Ιατρική με επιστημονική τεκμηρίωση αποδεικνύει τις ιαματικές, μηχανικές, χημικές και ιδιαίτερα τις βιολογικές και ανοσολογικές επιδράσεις των θεραπευτικών φυσικών πόρων και έχει αναδειχθεί ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος της Κλασικής Ιατρικής.

Οι θεραπευτικές μέθοδοι της Ιαματικής Ιατρικής είναι: εξωτερική υδροθεραπεία (λουτροθεραπεία), ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία, πηλοθεραπεία, θαλασσοθεραπεία, σπηλαιοθεραπεία και βιομετεωρολογική θεραπεία.

Η Ιαματική Ιατρική, η οποία μεταπήδησε από το εμπειρικό στάδιο στην επιστημονική τεκμηρίωση με νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα από το 2006, παρέχει θεραπευτική δράση σε  διάφορες παθήσεις του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, γαστρεντερολογικού και ενδοκρινικού συστήματος καθώς και σε δερματολογικά, γυναικολογικά, αλλεργικά και ωτορινολαρυγγικά προβλήματα.

Οι θεραπευτικές εφαρμογές της Ιαματικής Ιατρικής στις διάφορες ειδικότητες εφαρμόζονταιπάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού ευεργετώντας την ανάρρωση και την αποκατάσταση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας, αλλά και προληπτικά στην αργυρή (Silver Age, 55+), τη χρυσή άνω των 82 ετών (Golden Age) και την πλατινένια ηλικία άνω των 100 ετών (Platinum Age), εφαρμόζοντας πρότυπα μακροζωίας και ευζωίας (wellbeing).

Η φιλοδοξία της χώρας μας είναι να γίνει ένα παγκόσμιο θέρετρο υγείας και πρόληψης, υπό ιατρική επίβλεψη από έμπειρους και διεθνώς καταξιωμένους γιατρούς.

Βασικός στόχος είναι να σταματήσει το φαινόμενο του «brain-drain» και να αναπτυχθεί το αντίστροφο «brain-regain», καθώς το ενδιαφέρον διεθνώς αυξάνεται επειδή οι ασθενείς αναζητούν αναβαθμισμένες υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας, αποκατάστασης, αντιγήρανσης και ευεξίας.

Ουσιαστικό ρόλο παίζει η ίδρυση Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ιαματικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, καθώς και παρόμοιου προγράμματος εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως (e-learning).

Η προσπάθεια αυτή έχει απώτερο στόχο την ενσωμάτωση της Ιαματικής Ιατρικής ως μάθημα επιλογής στην προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και επιπλέον ως μετεκπαίδευση των Ειδικών Ιατρών στην Ιαματική Ιατρική.

Καθοριστική είναι η συμβολή του Περιφερειάρχη Αττικής Προέδρου AMA, G.Η.D.l, IHTC, ELITOUR και Ιδρυτικού μέλους της Ιπποκράτειας Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής κ. Γιώργου Πατούλη, στην προώθηση και καθιέρωση διεθνώς του Τουρισμού Υγείας και της Ιαματικής Ιατρικής.

Με την εμπνευσμένη του ενέργεια δημιούργησε το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Γιατρών και το International Health Tourism Center, διαμορφώνοντας εθνική πολιτική για την αναβίωση του Ιπποκράτειου πνεύματος, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως θεραπευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο Ιπποκράτειας Ιατρικής και Κλασσικής Ιατρικής με ολιστική προσέγγιση.

Ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα του Συνεδρίου είναι η πρόταση της ένταξης στην Συμπληρωματική Ιατρική του γνωστικού αντικειμένου «Lifestyle Medicine & Culinary Coaching» από την κα Καλαϊτζή Καλλιόπη, Ιατρό Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης, Υπεύθυνη Ιατρείου Ζωής Ευρωκλινικής Αθηνών, Υπότροφος Β’ ΠΠΚ.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά από τον κ. Γιαννιό Ιωάννη, Καθηγητή και Πρόεδρο ΜΠΣ στη Γονιδιωματική Ιατρική και Υγεία Πανεπιστημίου Νέας Ουαλίας στη δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος με το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας που αφορά τηνΙδιαίτερη Εξατομικευμένη Ιαματική Ιατρική η οποία βασίζεται στη γονιδιακή τεκμηρίωση.

Το Μεταπτυχιακό αφορά την πρόληψη και στοχευμένη θεραπεία χρόνιων ασθενειών με την επανόρθωση επιγονιδιωματικων αλλαγών με θεραπευτικές μεθόδους της Ιαματικής Ιατρικής.

Ανάμεσα στους εξέχοντες Καθηγητές και Ειδικούς που συμμετείχαν στο Συνέδριο συμπεριλαμβάνονται:

Ο κ. Μπέγκας Δημήτριος, PhD, MSc, MD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, αναφέρθηκε στη συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στις οστεοαρθριτικές παθήσεις.

Ο κ. Πολυδώρου Αντώνιος, Καρδιολόγος, τ. Συντονιστής Δ/ντής Αιµοδυναµικού-Επεµβατικού Καρδιολογικού τµήµατος ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισµός», Επιτ. Καθηγητής Ιατρικής Σxολής Ιασίου Πανεπιστηµίου, Πρεσβευτής Ελληνικού Τουρισμού μίλησε για τη συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο κ. Γιατζίδης Αλέξανδρος, M.D., Ph.D, Πρόεδρος MEDLAB, Γεν. Γραμ. ΕΑΕΤΕ, CEO ΙΕΚΕΤΥ, Διευθ. Σύνταξης Medlabnews.gr – IatrikaNea παρουσίασε την εταιρεία MEDLAB HEALTH TOURISM PROJECT και αναφέρθηκε στη δυνατότητα ανάδειξης της χώρας μας σε καθιερωμένο προορισμό Ιατρικού Τουρισμού.

Ο κ. Μπούρος Δημοσθένης, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ ανέδειξε τη συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στις πνευμονολογικές παθήσεις.

Ο κ. Ζηρογιάννης Παναγιώτης, Νεφρολόγος Πρόεδρος Εταιρείας Διάδοσης Ιπποκρατείου Πνεύματος, με θέμα «Από τον Ιπποκράτη στον Ασκληπιό και επέκεινα».

Η κα Πάντου Αγνή, Διδάκτωρ Μαιευτήρ Γυναικολόγος, Κλινική Genesis, παρουσίασε τη σχέση της Ιαματικής Ιατρικής με τη γονιμότητα.

Ο κ. Βολίκας Κίμων, Καθηγητής Γηριατρικής, Ειδικός Παθολόγος, αναφέρθηκε στις εφαρμογές της Ιαματικής Ιατρικής στη Γηριατρική.

Ο κ. Γερουλάνος Στέφανος, Καθηγητής Χειρουργικής Παν. Ζυρίχης, τ. Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής Παν. Ιωαννίνων, τ. Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω, ανέπτυξε την Ιπποκράτειο Ιατρική.

Ο κ. Κρεατσάς Γεώργιος, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής, τ. Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, παρουσίασε τη συµβολή της Ιαµατικής Ιατρικής στις γυναικολογικές παθήσεις.

Ο κ. Μαγγιώρος Δηµήτριος, Νευροχειρουργός, Σµήναρχος (ΥΓ), Αναπληρωτής Δ/ντής Νευροχειρουργικής Κλινικής 251 ΓΝΑ, αναφέρθηκε στη θεραπευτική δράση της υδροθεραπείας στις νευρολογικές παθήσεις.

Ο κ. Τζερμιάς Χριστόφορος, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, παρουσίασε τις Προοπτικές Ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού.

Ο κ. Βλαδίμηρος Λάζαρος, Μαιευτήρ Γυναικολόγος – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Ιστορικός Ιατρικής, με ομιλία «Οχυρά βιολογικής αμύνης οι Ιαματικές Πηγές».

Ο κ. Διαμαντής Αριστείδης, Ιατρός – Κυττατολόγος, Ιστορικός Ιατρός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στα Λουτρά Λίτζα του Τσεσμέ. Μία υποδειγματική λουτρόπολη στη Σμύρνη του 19ου αιώνα.

Ο κ. Μητσογιάννης Ηρακλής, Καθηγητής Ουρολογίας ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στα οφέλη της ποσιθεραπείας στις ουρολογικές παθήσεις.

Ο κ. Παπαδέλλης Παναγιώτης, Ορθοπαιδικός, τ. Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής ΚΑΤ, μίλησε για τις εφαρµογές της υδροθεραπείας στα ορθοπαιδικά νοσήµατα.

Η κα Γκίνη Μαρία – Αγγελική, Διδάκτωρ Δερματολογίας, ανέπτυξε το θέμα «Ψυχοδερματολογία και Ιαματική Ιατρική».

Η κα Πρίνου Άλκηστης, Ιατρός, Ειδικός Θαλασσοθεραπείας, παρουσίασε τη συμβολή της Θαλασσοθεραπείας στην Ιατρική Αισθητική.

Ο κ. Νούτσης Κωνσταντίνος, Δερματολόγος, τ. Διευθυντής Δερματολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», ανέφερε τα νεότερα δεδομένα για την Ιαματική υδροθεραπεία και την πηλοθεραπεία στην ψωρίαση.   Ο κ. Σταθόπουλος Απόστολος, Καθηγητής Νευροχειρουργικής, Πρόεδρος και CEO of ERC, Worldwide παρουσίασε το εμβόλιο κατά του γλοιοβλαστώματος.

Medical Manage

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων