Οι συνεχώς επιδεινούμενες ελλείψεις φαρμάκων οδηγούν τους ασθενείς να αμφισβητούν την παρασκευή και τη διανομή τους.
Δείτε παρακάτω έναν οδηγό για να δώσετε τις εξηγήσεις στα ερωτήματα και τις αμφιβολίες τους.
Μεταξύ αυτών, το ζήτημα της παρασκευής φαρμάκων στην Κίνα και την Ινδία είναι φλέγον.
Πράγματι τα ενεργά συστατικά των φαρμάκων παράγονται κατά 80% στην Κίνα και την Ινδία.
Αυτό μπορεί πράγματι να περιπλέξει την επάρκεια φαρμάκων, ειδικά σε περίπτωση διακοπής παραγωγής, λόγω φόβου επανέναρξης της επιδημίας Covid-19 στην Κίνα στα τέλη του 2022.
Αλλά τα προβλήματα επηρεάζουν επίσης και τα υλικά συσκευασίας.
Η δραστηριότητα παραγωγής ορισμένων χώρων διακόπτεται λόγω έλλειψης ποιότητας, μετά από ελέγχους.
Τέλος, πολλά φάρμακα λείπουν γιατί η πώλησή τους στην Ελλάδα απλά δεν είναι πλέον κερδοφόρα, λόγω των αδιάκοπων μειώσεων των τιμών εδώ και 15 χρόνια.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία , το διεθνές γεωπολιτικό πλαίσιο δημιουργεί πληθωρισμό στις τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας… που απλώς αποδυναμώνει περαιτέρω την κερδοφορία των γενόσημων φαρμάκων, που από τη φύση τους είναι φθηνότερα και υπόκεινται σε τακτικές μειώσεις τιμών.
Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, ακριβώς επειδή πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μειώσει τις τιμές αγοράς φαρμάκων πρώτης γραμμής.
Προκειμένου να επιλυθούν οι ελλείψεις, αρκετές χώρες έχουν ήδη λάβει αποτελεσματικά μέτρα συμφωνώντας να πληρώνουν για φάρμακα σε υψηλότερη τιμή (Γερμανία, Πορτογαλία) ή παγώνοντας τις εξαγωγές ορισμένων θεραπευτικών κατηγοριών (Ελλάδα, Ρουμανία).