Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστιαν Κουρτς του Ινστιτούτου Πειραματικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης, με δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine” των ΗΠΑ δήλωσαν ότι:
«Η κατανάλωση πολύ αλατιού δεν κάνει μόνο κακό στην αρτηριακή πίεση, αλλά μπορεί, επίσης, να εξασθενήσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητά του να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς, με συνέπεια μια λοίμωξη να γίνεται πιο σοβαρή».
Η μελέτη -παρόλο που αφορούσε βακτήρια και όχι ιούς- είναι επίκαιρη εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊου, καθώς όπως έχουν τονίσει οι ιατροί, λόγω έλλειψης αντιικών φαρμάκων και εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, η ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την αντοχή των ανθρώπων στον ιό.
Οι ερευνητές, έδειξαν ότι τρωκτικά που είχαν κάνει διατροφή πλούσια σε αλάτι, είχαν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν λοιμώξεις των νεφρών από βακτήριο E.coli, καθώς και όλου του σώματος από βακτήρια Listeria.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν δέκα υγιείς ανθρώπους 20 έως 50 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν έξι έξτρα γραμμάρια αλάτι την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο αλάτι το οποίο περιέχουν 2 γεύματα φαστ φουντ, π.χ. 2 «μπέργκερ»), πέρα από τη συνήθη ποσότητα αλατιού με το καθημερινό φαγητό τους.
Μετά από μια εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι -όπως και στα πειραματόζωα- το ανοσοποιητικό σύστημά τους είχε μικρότερη ικανότητα καταπολέμησης βακτηρίων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ανθρώπους να μην τρώνε περισσότερα από 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι, στο οποίο όμως περιλαμβάνεται και το αλάτι που περιέχουν τα έτοιμα τρόφιμα) για να αποφύγουν υπέρταση και άλλα προβλήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.MedicalManage.gr