Πονοκέφαλο συνεχίζουν να προκαλούν τα χρέη των νοσοκομείων στο υπουργείο υγείας αλλά και σε ολόκληρη την κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει μεταφερθεί και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Οι ανεξόφλητες οφειλές προς τις προμηθεύτριες εταιρείες του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουν επιφέρει πλήθος προσφυγών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, γεγονός βέβαια που μπορεί να επιφέρει και επιπτώσεις στο ελληνικό δημόσιο.
Μάλιστα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει προειδοποιήσει πολλάκις για το θέμα, ενώ πρόσφατα παρουσίασε στοιχεία για τη ραγδαία αύξηση των χρεών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, γεγονός που έχει θέσει σε νέο συναγερμό το υπουργείο Υγείας.
Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας να υποστηρίζει ότι σιγά σιγά αρχίζει να ελέγχει τις ανεξόφλητες οφειλές, στην πράξη όμως τα χρέη πνίγουν τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Εθνικό Σύστημα Υγείας φαίνεται ότι κατακλύζεται και πάλι από ανεξόφλητες οφειλές, κυρίως προς τους προμηθευτές που προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα τα χρέη εκτοξεύονται, αφού καταγράφεται μηνιαία αύξηση κατά 161 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενώ τα χρέη των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ήταν 1,489 δις ευρώ, πλέον καταγράφεται αύξηση και αγγίζουν το 1,65 δις ευρώ.
Να τονιστεί ότι τα χρέη σημείωσαν αύξηση το τελευταίο διάστημα σε μηνιαία βάση κατά 10,08% και 25,08% σε σύγκριση με τον περσινό Δεκέμβριο.
Το 2019 οι αντίστοιχες οφειλές άγγιζαν συνολικά τα 344 εκατ. ευρώ.
Τρεις παρεμβάσεις για τα χρέη των νοσοκομείων
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχει θορυβήσει την ηγεσία του υπουργείου υγείας η οποία προχωρά σε τρεις παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί το συνολικό ποσό.
Συγκεκριμένα:
-Το υπουργείο Υγείας προτίθεται να περικόψει με κάθε τρόπο τις δαπάνες των νοσοκομείων, θέτοντας όρια στις αγορές και τις προμήθειες. Κάτι που θα επιτευχθεί με ελέγχους στους Διοικητές Νοσοκομείων.
-Παράλληλα απαγορεύει ουσιαστικά τις απ’ ευθείας αναθέσεις στις οποίες προχωρούσαν σωρηδόν οι Διοικητές Νοσοκομείων, ενίοτε με πολλά ερωτηματικά. Οι αναθέσεις αυτές αύξαναν κατά πολύ τη προϋπολογισθείσα δαπάνη σε κάθε μονάδα υγείας.
-Τέλος μία άλλη παρέμβαση που κατά το υπουργείο Υγείας θα συμμαζέψει τα οικονομικά των νοσοκομείων σχετίζεται με τα DRGs. Ο νέος τρόπος κοστολόγησης των νοσηλειών θα ορίσει την απόδοση της κάθε κλινικής ξεχωριστά, από την οποία και θα προκύπτει και η χρηματοδότησή της. Με τον τρόπο αυτό μακροπρόθεσμα θα περιοριστούν οι δαπάνες και η επιχορήγηση των νοσοκομείων θα σχετίζεται με τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.
Πηγή: healthreport.gr