Home Επιστημονικά ΆρθραΟφθαλμολογία Υγεία των Ματιών και Εγκυμοσύνη
Υγεία των Ματιών και Εγκυμοσύνη.

Υγεία των Ματιών και Εγκυμοσύνη

Αρκετές από τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ευρέως γνωστές: ορμονικές μεταβολές, διατροφικές αλλαγές, μεταβολές στη διάθεση-ψυχολογία, πρωινή αδιαθεσία, κ.λπ.

Παρόλα αυτά πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν, ότι κατά τη διάρκεια της κύησης, σημαντικές διαταραχές στην όραση μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος των αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό της εγγύου.

Ο «καταρράκτης» ορμονών που πλημμυρίζει το σώμα μιας εγκύου γυναίκας επηρεάζει κάθε ιστό και όργανο, συμπεριλαμβανομένων των ματιών.

Οι περισσότερες οφθαλμικές αλλαγές είναι παροδικές και ήπιες και θα εξαφανιστούν μετά τον τοκετό, αν και μερικές μπορεί να σηματοδοτούν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ακολουθεί μια επεξήγηση των πιο συνηθισμένων οφθαλμικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τι τις προκαλεί, καθώς και τον τρόπο που αυτές αντιμετωπίζονται.

Θολή όραση και ξηροφθαλμία

Οι μεταβολές στις ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν να αλλάξουν την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής δακρύων στο μάτι, οδηγώντας σε σύνδρομο ξηρού οφθαλμού, με συμπτώματα όπως δακρύρροια, διαλείπουσα θολή όραση και αίσθημα ξένου σώματος/άμμου ή συχνά καψίματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι μικροσκοπικοί λιπαντικοί αδένες (Μεϊβομιανοί αδένες) που βρίσκονται κατά μήκος του βλεφαρικού χείλους παράγουν λιγότερο έκκριμα με αποτέλεσμα τη διαταραχή της δακρυϊκής στιβάδας.

Οι αδένες μπορεί να επηρεαστούν προσωρινά από τα χαμηλότερα επίπεδα ανδρογόνων ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με τεχνητά δάκρυα, καθώς και καταπραϋντικές ζεστές κομπρέσες ή μπορεί να χρειαστούν και οφθαλμικές σταγόνες κορτικοστεροειδών για τη μείωση της φλεγμονής.

Διαθλαστικές αλλαγές

Η ευκρίνεια/οξύτητα της όρασης εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια διαθλούν το φως.

Οι αποκλίσεις από τον κανόνα του 10/10 ονομάζονται διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία,υπερμετρωπία,αστιγματισμός), τα οποία μπορούν να διορθωθούν με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια διαθλούν το φως, επειδή η κατακράτηση ύδατος μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στον κερατοειδή ή στον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη διαθλαστική κατάσταση του ματιού και στην όραση.

Η όραση γενικά μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό και καλό είναι να περάσουν αρκετές εβδομάδες προτού συνταγογραφηθούν νέοι φακοί επαφής ή γυαλιά.

Σε κάποιες περιπτώσεις η διαθλαστική κατάσταση των ματιών μετά τον τοκετό δεν επανέρχεται πλήρως στο κανονικό.

Η ευαισθησία στο φως, που ονομάζεται επίσης φωτοφοβία, είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα ημικρανιών.

Ημικρανίες και αυξημένη ευαισθησία στο φως

Περίπου το 40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας θα εμφανίσουν ημικρανίες κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες συχνά βιώνουν κάποια ανακούφιση κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης, αλλά οι ημικρανίες μπορεί να εκδηλωθούν κατά την περίοδο μετά τον τοκετό λόγω απότομης μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων.

Η ευαισθησία στο φως, που ονομάζεται επίσης φωτοφοβία, είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα ημικρανιών.

Κάποια ασφαλή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα γυαλιά ηλίου και η παραμονή σε σκοτεινό περιβάλλον/χώρο μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων.

Προεκλαμψία ή επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση

Κάποιες αλλαγές στην όραση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σημαίνουν μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται προεκλαμψία.

Αυτή η επιπλοκή επηρεάζει περίπου το 5% των εγκύων γυναικών και μπορεί να εμφανιστεί γύρω στην 20η εβδομάδα κύησης.

Η υπέρταση και η πρωτεϊνουρία (περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα) είναι δύο βασικά συμπτώματα προεκλαμψίας και επειδή η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί γρήγορα και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή όραση, αύρα, μυοψίες ή σκοτεινά σημεία στο οπτικό πεδίο, αδυναμία εστίασης και προσωρινή τύφλωση.

Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν πιο σημαντικά προβλήματα, όπως οίδημα και αιμορραγία του αμφιβληστροειδούς. Πονοκέφαλοι και πεπτική δυσφορία συχνά συνυπάρχουν.

Η υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη είναι η 2η σε συχνότητα αιτία μητρικής θνησιμότητας.

Η θεραπεία με φάρμακα κατά της αρτηριακής υπέρτασης μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετή, ο πρόωρος τοκετός είναι μια επιλογή.

Ο διαβήτης και η εγκυμοσύνη ενέχουν κινδύνους

Οι μητέρες με διαβήτη πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα οφθαλμική νόσο.

Ο διαβήτης είναι γνωστό ότι βλάπτει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού, με αποτέλεσμα τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας περιλαμβάνουν θολή όραση, μυοψίες και σκοτεινά σημεία στο οπτικό πεδίο, διακυμάνσεις στην οπτική οξύτητα ή αμαυρωμένες περιοχές στο οπτικό πεδίο και διαταραχή στην αντίληψη των χρωμάτων.

Μπορεί να χρειαστεί καλύτερος έλεγχος του διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο διαβήτης της κύησης – μια κατάσταση που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, μπορεί επίσης να προκαλέσει θολή όραση.

Η φυσιολογική πίεση των ματιών αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 10 και 21 mmHG (χιλιοστά στήλης υδραργύρου).

Αλλαγές στην ενδοφθάλμια πίεση

Τα μάτια μας περιέχουν ένα διαυγές υγρό (υδατοειδές υγρό) που βρίσκεται σε συνεχή κυκλοφορία και βοηθά να κρατάει το μάτι «διογκωμένο», όπως και ο αέρας που κρατά ένα μπαλόνι φουσκωμένο.

Η φυσιολογική πίεση των ματιών αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 10 και 21 mmHG (χιλιοστά στήλης υδραργύρου).

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πίεση των ματιών μπορεί να μειωθεί ελαφρώς.

Εάν μια έγκυος γυναίκα υποβάλλεται σε θεραπεία για γλαύκωμα, θα πρέπει να επανεξετάσει τα φάρμακά της με τον γιατρό της για να βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φακοί επαφής και εγκυμοσύνη

Εάν υπάρχει δυσανεξία στους φακούς επαφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να χρειαστεί η μετάβαση σε ημερήσιους μαλακούς φακούς επαφής μίας χρήσης ή ειδικούς φακούς επαφής που μπορούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται με την ξηροφθαλμία.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες, π.χ. εφαρμογή φακών επαφής για λιγότερες ώρες, χρήση σκευασμάτων τεχνητών δακρύων, κ.λπ.

Εγκυμοσύνη και διαθλαστική χειρουργική

Οποιαδήποτε μορφή διαθλαστικής χειρουργικής (Lasik, PRK, κ.λπ.) θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι αλλαγές στην όραση είναι συχνά προσωρινές.

Συνίσταται αναμονή τουλάχιστον έξι μηνών μετά τον τοκετό προκειμένου να πραγματοποιηθεί η οποιαδήποτε διαθλαστική χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί απλά να χρειαστεί αλλαγή της συνταγής γυαλιών κατά τη διάρκεια αυτών των προσωρινών διαθλαστικών αλλαγών.

Η διαθλαστική κατάσταση του ματιού συνήθως επανέρχεται στην προηγούμενη φυσιολογική κατάσταση μετά τον τοκετό.

{module title=”Adsence article”}

Η εγκυμοσύνη, τα μάτια και η διατροφή

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που επηρεάζει όλο το σώμα άρα και τα μάτια και για αυτό είναι καλό να εμπλουτιστεί η διατροφή με υγιεινές τροφές, που ωφελούν και την υγεία των ματιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών φυλλώδων πράσινων λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.

Βασάκος Δημήτριος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Website: www.vasakos.gr
Blog: https://ophthalmiatros-charilaou-pylaia.blogspot.com/

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
LinkedIn
Pinterest

Medical Manage

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων