Home Επικαιρότητα 2η Ημέρα του InnoHealth Forum 2024: Ολοκληρώθηκε η Υβριδική Έκθεση για Τεχνολογικές Λύσεις Υγείας

2η Ημέρα του InnoHealth Forum 2024: Ολοκληρώθηκε η Υβριδική Έκθεση για Τεχνολογικές Λύσεις Υγείας

Το InnoHealth Forum 2024 ολοκληρώθηκε σήμερα, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, με τη διοργάνωση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και να επιτυγχάνει τους στόχους της για την ανάδειξη και προώθηση καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου. Οι προγραμματισμένες δράσεις ξεκίνησαν χθες, δια ζώσης στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST και διαδικτυακά, και κορυφώθηκαν με τον Μαραθώνιο Καινοτομίας. Η φετινή διοργάνωση καθιερώνει το InnoHealth Forum ως έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, με κύριους θεματικούς πυλώνες την υγεία, το φάρμακο, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Η διήμερη υβριδική εκδήλωση, με τις πολυάριθμες παράλληλες δράσεις, προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες και λειτούργησε ως πλατφόρμα διασύνδεσης επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών, νεοφυών επιχειρήσεων, επαγγελματιών υγείας, Πανεπιστημίων, επενδυτών και σπουδαστών. Η Θεσσαλία και η Λάρισα αναδείχθηκαν ως σημαντικός κόμβος καινοτομίας σε τοπικό, εθνικό, και ευρωπαϊκό επίπεδο προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες, εκθέτες και σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκε το Match4Health, μια υβριδική matchmaking εκδήλωση επιχειρηματικών και ερευνητικών συναντήσεων μεταξύ εκθετών και δυνητικών συνεργατών που διοργανώθηκε από το Enterprise Europe Network και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Πάρκο Καινοτομίας JOIST. Παράλληλα, οι 24 εκθέτες του InnoHealth Forum παρουσίασαν τόσο από τα περίπτερα τους όσο και κατά την παράλληλη δράση “in the spotlight τις καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα υγείας στο κοινό και τους υπόλοιπους εκθέτες. Ενώ, πέντε θεματικές ενότητες φιλοξένησαν σημαντικούς ομιλητές και εμπειρογνώμονες από τον ευρύτερο κλάδο της υγείας και του φαρμάκου. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον Μαραθώνιο Καινοτομίας, όπου οι συμμετέχουσες ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων σε προκλήσεις της Θεσσαλίας.  

Η δεύτερη ημέρα του InnoHealth Forum 2024 ξεκίνησε με την Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τίτλο “Ψηφιακό Φάρμακο“. Υπό τον συντονισμό του Πάνου Σταφυλά, Επιστημονικού Διευθυντή της HEALTHINK, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του ψηφιακού φαρμάκου. Οι ομιλητές, Δρ Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Παπαζήσης, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Ζωή Στεφανίδη, Head of International Market Access της ELPEN, και Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής του PhARMA Innovation Forum Greece, ανέλυσαν τη σημασία της ψηφιοποίησης στη φαρμακευτική βιομηχανία και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για την καινοτομία στον κλάδο.

Ακολούθησε η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα “Καινοτομία στην Ψηφιακή Τεχνολογία Υγείας“, υπό τον συντονισμό του Federico Menna, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΙΤ Digital. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ομιλητές Σπύρος Κίντζιος, Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης στην Unipharma, Σταύρος Πιτόγλου, Τεχνικός Διευθυντής & Επικεφαλής Έρευνας της Computer Solutions, Μιχάλης Ζερβός, Διευθύνων Σύμβουλος της IKnowHealth, Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Medtronic Hellas, Jason Pridmore, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ και Συντονιστής του έργου SEISMEC, Δρ Σπύρος Αθανασιάδης, Ερευνητής και Project Manager της ομάδας ISENSE στο ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, και Νίκος Τσολάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Υποψήφιος Διδάκτορας Εξηγήσιμης Τεχνητής Νοημοσύνης, ανέλυσαν τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον χώρο της υγείας και την αξιοποίηση της καινοτομίας για την πρόοδο της φροντίδας υγείας.

Η συζήτηση για την “Καθοδήγηση, Στρατηγική Μάρκετινγκ & Επιχειρήσεων στις Βιομηχανίες Υγειονομικής Περίθαλψης, Ιατρικής Τεχνολογίας & Βιοτεχνολογίας” πραγματοποιήθηκε υπό τη συντονίστρια Orily Pratt, Business Coach & Mentor. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Dóra Marosvölgyi, Ιδρύτρια & CEO της Dare Innovations, Βασίλης Στενός, Ιδρυτής & CEO της Solmeyea, Μαρία Χριστίνα Χειμωνίδη, Εθνικό Σημείο Επαφής του προγράμματος πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη για το European Innovation Council (EIC), Marie Curie Actions (MSCA), European Research Council (ERC) και Research Infrastructures (RI), Μαρία Παλλίδου, Συνιδρύτρια και CFO της Phosprint PC και Αναπληρώτρια Λέκτορας Επιχειρηματικότητας στο American College of Greece, και Or Retzkin, CEO της EyeControl Ltd και EIC Ambassador. Οι ομιλητές μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με τις στρατηγικές ανάπτυξης επιχειρήσεων και την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας.

Η συζήτηση για το πώς τα “Νοσοκομεία Συνεργάζονται με τις Startups (Symbiasis)” έλαβε χώρα υπό τον συντονισμό του Μάριου Ροΐδη, εκπροσώπου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και συντονιστή του EIT Health GR Hub. Οι ομιλητές, Σιαφάκα Παρασκευή, Διευθύντρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Οδοντιατρικού Τμήματος Μονάδας ΑμεΑ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Δρ Πασσά Αικατερίνη, Δρ Στοματολογίας και Ειδική Οδοντίατρος στο Γ.Ν. Λάρισας, Δρ Μαντώ Εγγλεζοπούλου, Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Έλενα Ροφαέλα, Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Μαρία Μπιγάκη, Υπεύθυνη Προγράμματος Symbiasis στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, Μέλανη Κωνσταντινίδου, Καρδιολόγος και Ηλεκτροφυσιολόγος στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, και Χαρίλαος Κόκκινος, Τεχνικός Διευθυντής της FEAC Engineering, μίλησαν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείων και startups στον τομέα της υγείας.

Η παρουσίαση με θέμα FemTech & Επιχειρηματικότητα”, υπό τον συντονισμό της Σταματικής Κρίτα, Υπεύθυνης Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της HBio, επικεντρώθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αφορούν την επιχειρηματικότητα στον τομέα της γυναικείας υγείας. Οι ομιλητές, Ελένη Θεοδωρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SIBA Soft, Εύη Πετρίδου, Ιδρύτρια της Cubers και μέντορας στο Women TechEU, και Έλλη Καστρίκα, Συνιδρύτρια του wewelcomebabies.gr, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τις στρατηγικές ανάπτυξης στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο του FemTech.

Τέλος, η ημέρα ολοκληρώθηκε με τον Μαραθώνιο Καινοτομίας (Hackathon), που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και το Health Hub στο πλαίσιο του InnoHealth Forum 2024. Στόχος του Hackathon ήταν η προώθηση, δικτύωση και επιβράβευση καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών που συμβάλλουν στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων, με έμφαση στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες εργασίας που ανέπτυξαν προτάσεις σχετικές με μία από τις παρακάτω προκλήσεις:

  1. Προσβασιμότητα σε δύσβατες περιοχές
  2. Μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων
  3. Πολιτισμός – Εκπαίδευση στην υγεία

Οι ομάδες εργασίας κλήθηκαν να δομήσουν τις προτάσεις τους σε σχέση με μια πρόκληση, εστιάζοντας σε πεδία όπως η τεχνολογία, η υγεία, οι υποδομές μεταφορών και επικοινωνιών, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και το περιβάλλον.

Η αξιολόγηση των προτάσεων έγινε από ειδική επιτροπή, η οποία περιλάμβανε τον Σπύρο Αρσένη, Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στο NBG Business Seeds, Τομέας Επιχειρησιακής Στρατηγικής της Τράπεζας και του Ομίλου, τη Χρυσή Λασπίδου, Αντιπρύτανη και Επικεφαλής της Μονάδας Καινοτομίας, Μεταφοράς Τεχνολογίας και Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Μιχάλη Συρμακέζη, Αναπληρωτής Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, τον Σπύρο Κίντζιο, Διευθυντή Εταιρικής Ανάπτυξης της UNI-PHARMA KLEON TSETIS, τη Σεμίνα Βαγιάκου, Innovation & Digital Head στη Novartis Hellas, και την Ειρήνη Σγούρου, Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τρεις κορυφαίες ομάδες που βραβεύτηκαν ήταν οι εξής:

  1. Πρώτη Θέση: Ενσωμάτωση Μεθόδων Εικονικής (VR) & Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) στην Ιατρική Εκπαίδευση – Χρηματοδότηση του project από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματικό ποσό ύψους 3000€.
  2. Δεύτερη Θέση: BIOANALYTIX – Απευθείας συμμετοχή στη Β’ φάση του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας και χρηματικό ποσό ύψους 1000€  από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.
  3. Τρίτη Θέση: GET2WORK – Δύο δωρεάν θέσεις στο Coworking Space του Πάρκου Καινοτομίας JOIST για 3 μήνες και δωρεάν συνδρομή στο JOIST Community για έναν χρόνο.

Επιπλέον, η ομάδα SMART AQ+ ECOSYSTEMS διακρίθηκε για την εξαιρετική της πρόταση και έλαβε ειδικό βραβείο με απευθείας συμμετοχή στη Β’ φάση του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.

Xορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρίες Novartis Hellas, Computer Solutions, iKnowHealth, Unipharma, ΠΑΠΟΥΔΗΣ – Ιατρικός Εξοπλισμός, Βιοέλεγχος, LATRAVEL, Uni Systems, Gnomon Informatics, Zafiropoulos SA και Hellenic Bio Cluster (HBio).

Στο InnoHealth Forum 2024 συμμετείχαν επίσης κορυφαίες εταιρείες και ερευνητικοί οργανισμοί, οι οποίοι παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες στον τομέα της υγείας. Εκθέτες ήταν οι Agora Labs, Uni-Pharma Kleon Tsetis, Cubers, LEFTSOSPC & HEALTH, Diestia, Papapostolou Healthcare Technologies, Eligence, Hellenic Bio Cluster (HBio), IKnowHealth S.A., Biobank.cy του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ΕΚΨΚ smartHEALTH, MED.I.S. SA, SIBA Soft SA, Gnomon Informatics S.A., Computer Solutions, ΒΙΟΕΜTECH, Cordia, Aisthesis Medical, ISESNSE Group του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, FoodOxys, Ainigma Technologies, το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και το Heath Hub.

Το InnoHealth Forum 2024 διοργανώθηκε από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας (ΕΚΨΚ) Health Hub. Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο ΕΚΨΚ smartHEALTH και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ενώ τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Δήμου Λαρισαίων, της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας. Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν το ΕΙΤ Health, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο οργανισμός HETiA, η εταιρεία ΚiNNO, και το Κέντρο Ικανοτήτων PYTHeIA.

Το InnoHealth Forum 2024 ολοκληρώθηκε, ενισχύοντας τη θέση του ως κορυφαίος θεσμός στον χώρο της υγείας και της τεχνολογίας. Οι διοργανωτές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, από τους ομιλητές και τους εκθέτες, μέχρι τους χορηγούς και το κοινό, που με τη συμμετοχή τους ανέδειξαν για άλλη μια χρονιά τον θεσμό. Το ραντεβού ανανεώνεται για το 2025, με στόχο να συνεχίσουν να προάγουν την καινοτομία και τη συνεργασία στον τομέα της υγείας και της τεχνολογίας.

Medical Manage

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων