Η σωστή συμπεριφορά και ο σωστός τρόπος διαχείρισης των ασθενών από την ομάδα του ιατρείου σας είναι απαραίτητα στοιχεία για τη στρατηγική ανάπτυξή του ιατρείου σας και με ιδιαίτερη επικέντρωση στην επικοινωνία, την κατανόηση και την υπομονή για τη σωστή φροντίδα των ασθενών.
Ακούστε Ενεργά
Δώστε προσοχή και δείξτε ενδιαφέρον σε αυτά που λέει ο ασθενής σας, και αν χρειαστεί καταγράψετε τα λόγια του.
Κάντε του ερωτήσεις για να ενθαρρύνετε τον ασθενή να αποκτήσει οικειότητα μαζί σας και να σας αποκαλύψει τις πραγματικές του ανάγκες.
Η ενεργητική ακρόαση είναι απαραίτητη για να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και ποιότητας με τον ασθενή, ανταλλάσσοντας απόψεις και αναλύοντας τη συμπεριφορά του.
Είναι λίγοι οι ιατροί που έχουν εκπαιδευτεί και έχουν την ικανότητα να ακούνε τον συνομιλητή-ασθενή τους και οι οποίοι τελικά καταφέρνουν να τον κατανοήσουν και να μπουν στη θέση του.
Δίνοντας πραγματική προσοχή στα λόγια του ασθενή, δημιουργείται γρήγορα μια σχέση εμπιστοσύνης.
Συλλέγοντας πληροφορίες από τον ασθενή, θα μπορέσετε να επιλέξετε τον κατάλληλο τρόπο θεραπείας αλλά και να τον κινητοποιήσετε στη συμμόρφωση του με αυτήν.
Παρατηρήστε
Οι χειρονομίες, οι εκφράσεις του προσώπου, τα χαμόγελα και η στάση του σώματος αποκαλύπτουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ασθενή σας.
Π.χ. αν παρουσιάζετε εναλλακτικές επιλογές θεραπείας, παρατηρώντας όλα τα παραπάνω στον ασθενή σας μπορείτε να τα ερμηνεύσετε και να αντιληφθείτε τον τρόπο σκέψης του.
Η ικανότητά σας αυτή μπορεί να αναπτυχθεί παρατηρώντας και θέτοντάς του τις κατάλληλες ερωτήσεις.
Ρωτήστε τον για τις συνήθειες του, τις απόψεις του για την υγεία του, πως θα ήθελε να είναι η θεραπεία του και εξετάστε προσεκτικά τις απαντήσεις του.
Προσοχή στη Γλώσσα του Σώματος
Να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τη γλώσσα του σώματος του ασθενή.
Πολλές φορές, η στάση του σώματος εκφράζει τη δυναμικότητα και αποφασιστικότητα του ή αντιθέτως την αδυναμία και τον φόβο του.
Μπορείτε να αντιληφθείτε αν ο συνομιλητής σας βαριέται ή είναι ενοχλημένος από διαφορετικά σημάδια στη στάση του σώματος.
Πχ, αν γέρνει προς τα πίσω, αν γυρίζει την πλάτη σας προς σε εσάς, αν σπρώχνει την καρέκλα του, αν απασχολεί τα χέρια του με αντικείμενα, αν ετοιμάζεται να φύγει, ενώ δεν έχει τελειώσει η συζήτηση ή αν κοιτάει το ρολόι του.
Φανταστείτε έναν ασθενή που έρχεται να σας συναντήσει.
Φτάνει στη ρεσεψιόν και λέει στον βοηθό σας πως έχει ένα ραντεβού στις 15:00.
Ο βοηθός σας έχει το βλέμμα στον υπολογιστή, χωρίς καμία αντίδραση για αρκετά δευτερόλεπτα και χωρίς καν να κοιτάξει τον ασθενή.
Όταν τελικά αποφασίσει να του δώσει σημασία, η έκφραση και ο τόνος της φωνής του σημαίνει «φύγετε από μπροστά μου και αφήστε με ήσυχο» δημιουργώντας μια αρνητική στιγμή για τον ασθενή.
Η αρνητική εντύπωση που έχει ήδη σχηματίσει ο ασθενής δεν θα περιοριστεί στον βοηθό σας αλλά θα περάσει και σε εσάς.
Φυσικά! Αυτό δεν είναι δίκαιο, αλλά πρόκειται για μια λογική της γενίκευσης που ακολουθούν πολλοί.
Τώρα, σκεφτείτε την αντίθετη περίπτωση.
Ο ασθενής σας εισέρχεται στην αίθουσα και ο βοηθός πηγαίνει αμέσως προς το μέρος του, τον υποδέχεται με ένα χαμόγελο, καλωσορίζοντας τον και λέγοντάς του «Καλημέρα, τι μπορώ να κάνω για εσάς;».
Όταν ο ασθενής του λέει ότι έχει ένα ραντεβού με το γιατρό στις 15:00, ο βοηθός τον ενημερώνει ότι σε λίγα λεπτά ο γιατρός θα είναι διαθέσιμος και του ζητάει να καθίσει και να περιμένει στην αίθουσα αναμονής.
{module title=”Adsence article”}
Η πρώτη εντύπωση του ασθενή είναι θετική και προετοιμάζει ένα καλύτερο πλαίσιο και τη βάση για μια επιτυχημένη συνάντηση με εσάς.
Η ομάδα του ιατρείου πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ανάγκες και οι προσδοκίες του ασθενή μετατρέπονται σε απαιτήσεις και πληρούνται στο μέτρο του δυνατού, προκειμένου ο ασθενής να είναι ικανοποιημένος.
Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να κινητοποιήσετε όλη την ενέργεια της ομάδας σας και να βεβαιωθείτε ότι κάθε μέλος της είναι έτοιμο και ικανό να διαχειριστεί σωστά τους ασθενείς σας.
{module title=”Υπογραφή”}