Σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, ο κλάδος της ορθοπαιδικής αποτελεί τη χειρότερη από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες για μια γυναίκα.
Το 50% των γυναικών που ασκούν κάποια χειρουργική ειδικότητα, έχουν βιώσει σεξιστική συμπεριφορά και διακρίσεις σε βάρος τους, στον εργασιακό χώρο.
Στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές, η πλειοψηφία των φοιτητών είναι γυναίκες.
Παρά το γεγονός αυτό, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των φοιτητριών επιλέγει κάποια χειρουργική ειδικότητα, καθώς εξακολουθεί να επικρατεί η πεποίθηση ότι τα χειρουργεία αποτελούν περιβάλλον κατάλληλο μόνο για άνδρες.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», με επικεφαλής τη δρα Μαρία Ιρένε Μπελίνι του Imperial College του Λονδίνου, πραγματοποίησαν μια δειγματοληπτική έρευνα σε γυναίκες γιατρούς με χειρουργική ειδικότητα.
Στη μελέτη, συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial, Βασίλης Παπαλόης.
Στα αποτελέσματα της μελέτης, αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες αποφεύγουν τις χειρουργικές ειδικότητες για διάφορες αιτίες, όπως τη δυσκολία να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική/οικογενειακή ζωή και την εργασία τους, την αδυναμία να ελέγξουν τα ωράρια εργασίας, τα ιατρικά στερεότυπα σε βάρος του γυναικείου φύλου κ.ά.
Το 88% του δείγματος συμφώνησε ότι η χειρουργική παραμένει ανδροκρατούμενη, ενώ σχεδόν το 60% του δείγματος, ανέφερε ότι είτε βίωσε είτε έγινε μάρτυρας σε περιστατικά επαγγελματικών διακρίσεων εις βάρος τους.
Συμπερασματικά λοιπόν, η ορθοπαιδική, σε ποσοστό 53% θεωρείται ως η πιο σεξιστική χειρουργική ειδικότητα, ενω ακολουθούν η καρδιοθωρακική χειρουργική σε ποσοστό 16% και η γενική χειρουργική σε ποσοστό 13%.