Home Επιστημονικά ΆρθραΈντερο: Πώς συνδέει παχυσαρκία με καρκίνο του παχέος εντέρου
έντερο

Έντερο: Πώς συνδέει παχυσαρκία με καρκίνο του παχέος εντέρου

Το έντερο και συγκεκριμένα το μικροβίωμά του, θα μπορούσε να είναι ο μηχανιστικός κρίκος ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι το μικροβίωμα στο έντερο φαίνεται να λειτουργεί τόσο ως βιοδείκτης όσο και ως θεραπευτικός στόχος σε κοινές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, παγκοσμίως 650 εκατομμύρια ενήλικες είναι παχύσαρκοι, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και συνδέεται στενά με παράγοντες που αφορούν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, αποτελούν σημαντικές αιτίες θνησιμότητας και αυξημένων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός που αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των νοσημάτων σε διαφορετικούς πληθυσμούς.

Το εντερικό μικροβίωμα αποτελείται από βακτήρια, μύκητες και ιούς που κατοικούν στο πεπτικό σωλήνα ανθρώπων και ζώων. Αυτοί οι εντερικοί μικροοργανισμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό, την ανοσία και την καρκινογένεση, ενώ η εντερική δυσβίωση έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μελέτες όπως η Nurses’ Health και η Health Professionals Follow-up αποκαλύπτουν ότι συγκεκριμένα μικροβιακά χαρακτηριστικά σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και με τους φαινότυπους της παχυσαρκίας.

Αντίστοιχα, η μεγάλη επιδημιολογική έρευνα NHANES έχει τεκμηριώσει τον καθοριστικό ρόλο της σύνθεσης του εντερικού μικροβιώματος στη διαμόρφωση της μεταβολικής υγείας.

Μεταγενωμικές αναλύσεις έχουν δείξει επίσης, ότι το εντερικό μικροβίωμα παχύσαρκων ατόμων εμφανίζει αυξημένη μεταβολική ικανότητα να αντλεί ενέργεια από πολυσακχαρίτες που υπό άλλες συνθήκες δεν πέπτονται.

Ωστόσο, λόγω της ετερογένειας των μικροβιωμάτων ανάλογα με τη διατροφή, την εθνικότητα και το γεωγραφικό υπόβαθρο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστούν τόσο καθολικά όσο και πληθυσμιακά ειδικά μικροβιακά πρότυπα που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Επιπλέον πολλαπλές μελέτες έχουν αναδείξει τον διττό ρόλο των μικροβιακών μεταβολιτών, οι οποίοι μπορούν τόσο να αποτρέπουν όσο και να προάγουν την μεταλλαξιγένεση.

Το βουτυρικό για παράδειγμα, ενισχύει την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων και στηρίζει την ακεραιότητα του επιθηλιακού φραγμού σε υγιείς ιστούς.

Αντίθετα, η κολιβακτίνη, που παράγεται από ορισμένα στελέχη Escherichia coli, προκαλεί θραύσεις στο DNA και ευνοεί την μεταλλαξιγένεση.

Η επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Oncoscience.

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων