Home Επικαιρότητα Η Σχέση του E.coli με τον Καρκίνο του Εντέρου
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέσω των ευρημάτων της συγκεκριμένης έρευνας, μπορεί να αναπτυχθεί ένα τεστ για την ανίχνευση όγκων του εντέρου, που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Η Σχέση του E.coli με τον Καρκίνο του Εντέρου

Ένας κοινός τύπος βακτηρίων του εντέρου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το βακτήριο αυτό είναι ένας τύπος του Ε.coli (Escherichia coli) που εμφανίζεται σε έναν στους πέντε ανθρώπους, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης αυτής, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, το συγκεκριμένο βακτήριο απελευθερώνει μια τοξίνη, η οποία, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του εντέρου – ενδεχομένως μετατρέποντας κάποια από αυτά σε καρκινικά με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το βακτήριο αυτό μπορεί να συμβάλλει σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου – περίπου στο 5% – αλλά τονίζουν πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Η ερευνητική ομάδα, από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε μια μικρογραφία του ανθρώπινου εντέρου – η οποία δημιουργήθηκε στο εργαστήριο – για να ελέγξει τις επιδράσεις της τοξίνης στα κύτταρα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τη βλάβη που παρατηρήθηκε, με περισσότερα από 5.000 δείγματα καρκίνου του εντέρου που ελήφθησαν από ασθενείς και βρήκαν πανομοιότυπα μοτίβα βλάβης του DNA (Deoxyribonucleic Acid), σε περίπου 5% των δειγμάτων.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέσω των ευρημάτων της συγκεκριμένης έρευνας, μπορεί να αναπτυχθεί ένα τεστ για την ανίχνευση όγκων του εντέρου, που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Ακόμη, κάποιες περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν, θεραπεύοντας το συγκεκριμένο βακτήριο, με κοινά αντιβιοτικά, πριν εκείνο προλάβει να δημιουργήσει σοβαρές βλάβες.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων