Home Επικαιρότητα Αναγεννητική Ιατρική, Ελπίδα για την Υγεία
Η αναγεννητική ιατρική χρησιμοποιεί κυτταρικές θεραπείες, γονιδιακή θεραπεία και βιοϋλικά

Αναγεννητική Ιατρική, Ελπίδα για την Υγεία

Η αναγεννητική ιατρική επικεντρώνεται στην αιτιολογική θεραπεία μιας διαταραχής, για να επιτρέψει σε έναν ιστό ή όργανο να επιστρέψει στη φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας του.

Ποιες κλινικές εφαρμογές της αναγεννητικής ιατρικής έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή; Ποιες ελπιδοφόρες οδοί για το μέλλον ανοίγονται; 

Πολλές παθολογίες ή τραυματισμοί δεν μπορούν, επί του παρόντος, να «θεραπευτούν» πλήρως. αντιμετπίζονται μόνο τα συμπτώματά τους, για να ανακουφιστεί ο ασθενής.

Όμως, η λεγόμενη «αναγεννητική» ιατρική έχει έναν άλλο στόχο: Να αποκαταστήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, με άλλα λόγια, να οδηγήσει στη θεραπεία. Η αναγεννητική ιατρική επιδιώκει να αναγεννήσει, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, ιστούς ή όργανα που είναι δυσλειτουργικά για διάφορους λόγους.

Οι αιτίες αυτής της δυσλειτουργίας μπορεί να είναι η γήρανση, μια γενετική ή εκφυλιστική παθολογία ή ένα τυχαίο τραύμα. Μεταξύ των στρατηγικών ή των εργαλείων που υπάρχουν για την επίτευξη αυτής της αναγέννησης, διακρίνονται τρία στοιχεία: Κυτταρικές θεραπείες, γονιδιακή θεραπεία και μηχανική ιστών (μέσω βιοϋλικών).

Βλαστοκύτταρα, βιοϋλικά, DNA

Οι κυτταρικές θεραπείες περιλαμβάνουν τη μεταμόσχευση ή την έγχυση κυττάρων για την αποκατάσταση του στοχευόμενου ιστού ή οργάνου. Διάφοροι τύποι κυττάρων ενδιαφέρουν τους ερευνητές, για την ικανότητά τους να διαφοροποιούνται σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρου που υπάρχει στο σώμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα εμβρυϊκά, μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα (που βρίσκονται στο μυελό των οστών και σε άλλους ιστούς) ή στα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (IPS).

Αυτά προέρχονται από ενήλικα κύτταρα, γενετικά επαναπρογραμματισμένα για να τα καταστήσουν πολυδύναμα. Τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται σε μια κυτταρική θεραπεία προέρχονται είτε από τον ίδιο τον ασθενή (αυτόλογη μεταμόσχευση), είτε από δότη (ετερόλογη μεταμόσχευση), ανάλογα με τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

Η μηχανική ιστών, από την άλλη πλευρά, βασίζεται στη χρήση βιοϋλικών συνθετικής ή φυσικής προέλευσης, με ενεργά μόρια ή / και κύτταρα και που διαμορφώνονται χρησιμοποιώντας διαδικασίες, όπως η 3D εκτύπωση. Προορίζονται για εμφύτευση, ενώ όταν έρχονται σε επαφή με ζωντανούς οργανισμούς, δεν πρέπει να προκαλούν ανοσοαπόκριση και πρέπει να εκτελούν την επιθυμητή λειτουργία, σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή.

Αυτοί οι ζωντανοί ιστοί αντικαθιστούν κατεστραμμένους ιστούς και έτσι αποκαθίσταται η φυσιολογική δομή και λειτουργία του ιστού ή του οργάνου. Οι παραπάνω τεχνικές χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στην περίπτωση εκτεταμένων μοσχευμάτων δέρματος ή μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς.

Τέλος, οι γονιδιακές θεραπείες στοχεύουν στην εισαγωγή γενετικού υλικού με τη μορφή DNA ή RNA σε κύτταρα-στόχους, με στόχο τη θεραπεία μιας νόσου, επεμβαίνοντας σε μια κληρονομική γενετική πληροφορία (η οποία για παράδειγμα είναι μη επιθυμητή) ή βοηθώντας τον οργανισμό να παράγει πρωτεϊνικά στοιχεία που λείπουν.

Αυτές οι θεραπευτικές προσεγγίσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, για την έρευνα κατά κληρονομικών γενετικών ασθενειών, όπως η μυϊκή δυστροφία Duchenne ή η πομφολυγώδης επιδερμόλυση. Οι δυνατότητες εφαρμογής της αναγεννητικής ιατρικής είναι εξαιρετικά ευρείες, όπως αποδεικνύεται από τις χιλιάδες κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Όλες οι καταστάσεις όπου το σώμα δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσει τον εαυτό του, είτε επειδή έχει φτάσει στα όριά του είτε επειδή ο εν λόγω ιστός δεν έχει την ικανότητα να αυτοαναγεννηθεί, μπορούν να είναι πεδίο προσέιγγισης της αναγεννητικής ιατρικής.

Πολλές δοκιμές, λίγες θεραπείες με άδεια κυκλοφορίας

Τα θεαματικά αποτελέσματα ορισμένων κλινικών δοκιμών στην αναγεννητική ιατρική αποτελούν τακτικά αντικείμενο εντυπωσιακών ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια. Στην πράξη, λίγες δοκιμές έχουν οδηγήσει στην κυκλοφορία μιας θεραπείας στην αγορά.

Οι πιο εξελιγμένες αναγεννητικές θεραπείες αφορούν αιματολογικές θεραπείες, καθώς και συνδετικούς ιστούς (οστά, χόνδρο, κερατοειδή, δέρμα κ.λπ.) για αποκατάσταση και επούλωση, λόγω της σχετικά απλής δομής τους. Για παράδειγμα, μόνο τρεις τύποι κυτταρικών θεραπειών -με βάση τα βλαστοκύτταρα- έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη:

  • Για τη θεραπεία ασθενειών του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος ή για την ανασύσταση κυττάρων του αίματος που καταστράφηκαν μετά από θεραπεία καρκίνου.
  • Για την ανάπτυξη δερματικών μοσχευμάτων για ασθενείς με σοβαρά και εκτεταμένα εγκαύματα.
  • Για την αποκατάσταση βλάβης του κερατοειδούς μετά από χημικό έγκαυμα.

Η ρευματολογία είναι μία από τις ιατρικές ειδικότητες, όπου οι κλινικές δοκιμές των αναγεννητικών θεραπειών είναι από τις πιο προηγμένες. Σε αρκετές χώρες κυκλοφορούν ήδη κυτταρικές θεραπείες κατά της οστεοαρθρίτιδας, όπως στην Κορέα.

Στην Ευρώπη, ένα μεγάλο έργο που ονομάζεται Adipoa εξετάζει τις ιδιότητες των μεσεγχυματικών προγονικών κυττάρων που λαμβάνονται από τον λιπώδη ιστό, για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αρθρώσεων. Το ενδιαφέρον τους; Είναι κοινά σε όλους τους υποστηρικτικούς ιστούς και μπορούν να διαφοροποιηθούν σε κύτταρα του χόνδρου. Αφαιρούνται με λιποαναρρόφηση, επεξεργάζονται, και στη συνέχεια επανεγχύονται στο γόνατο, το ισχίο ή τον μεσοσπονδύλιο δίσκο (και άλλες διάφορες θέσεις ελέγχονται σε μελέτες).

Προσθήκη και άλλων projects

Επίσης, στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, άλλες συνεχιζόμενες δοκιμές αναγεννητικής ιατρικής αξίζει να παρακολουθούνται. Μία από αυτές χρησιμοποιεί RNA που κωδικοποιεί παράγοντες που επάγουν τη σύνθεση χόνδρου. Μεταξύ των άλλων ενδείξεων, που αναφέρονται από ερευνητές και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ενός σχεδίου μάρκετινγκ στο εγγύς μέλλον, είναι τα σοβαρά και εκτεταμένα εγκαύματα.

Όσον αφορά τους ιστούς με πιο σύνθετη δομή, μερικές αρκετά προηγμένες μελέτες δίνουν επίσης ελπίδα. Η κυτταρική θεραπεία έχει δείξει ενδιαφέροντα αποτελέσματα στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, με ενδείξεις μερικής νευροαποκατάστασης.

Μια άλλη θεραπεία με βλαστοκύτταρα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην ισχαιμική καρδιακή ανεπάρκεια, που οδηγεί σε εν μέρει αναγέννηση των καρδιομυοκυττάρων.

Τέλος, μερικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η εμφύτευση παγκρεατικών κυττάρων μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των κυττάρων που καταστράφηκαν λόγω διαβήτη και να επιτρέψει στο όργανο να εκκρίνει ξανά ινσουλίνη.

Η μετατροπή της προσέγγισης αυτής σε θεραπευτική αγωγή θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια, λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής τέτοιου τύπου θεραπειών.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων