Στις 11 Μαίου 2020, στους “New York Times”, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο για την απώλεια 1,2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Απρίλιο στον χώρο της υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19.
Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου, ο Ιατρός Ιωάννης Ντάνασης, της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφέρουν τα παρακάτω:
Αυτό οφείλεται κυρίως στη δραματική μείωση των επισκέψεων ρουτίνας στα νοσοκομεία και στη σύγχρονη διακοπή όλων των μη επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων.
Κατά το παρελθόν, σε άλλες περιπτώσεις βαθιάς οικονομικής ύφεσης, ο χώρος της υγείας δεν είχε υποστεί τέτοιο πλήγμα.
Κατά την οικονομική κρίση του 2008, μάλιστα, σημειώθηκε και μέτρια ανάπτυξη συγκριτικά με άλλους τομείς της οικονομίας.
Τα κυβερνητικά προγράμματα υποστήριξης της υγείας κατόρθωναν μέχρι τώρα να απορροφούν τους κραδασμούς της αγοράς με αποτέλεσμα την προστασία των εργαζομένων, παρά τις ενδεχόμενες δυσχερείς συνθήκες.
Παρά τον τεράστιο αντίκτυπο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άλλοι επαγγελματικοί τομείς είχαν σημαντικά μεγαλύτερη επιβάρυνση με απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Κάποιες από τις θέσεις εργασίας που έχουν απωλεσθεί ενδέχεται να επανέλθουν κατά την επάνοδο στην κανονικότητα, αν και η γενικότερη αναδιαμόρφωση στον χώρο της υγείας μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμες απώλειες.
Η εφαρμογή της τηλειατρικής έχει οδηγήσει σε απώλεια αρκετών θέσεων κυρίως παραιατρικού προσωπικού και παραμένει αμφιβολο πόσες από τις αλλαγές αυτές θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.
Επιπλέον, τα νοσοκομεία έχουν εντατικοποιήσει την ψηφιοποίηση των δεδομένων διαπολιτειακά, γεγονός που έχει στερήσει περαιτέρω θέσεις εργασίας που αφορούσαν στη χειροκίνητη διακίνηση αυτών των πληροφοριών.