Η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και ιδιαίτερα ο κατ’ οίκον περιορισμός και η μείωση των άσκοπων μετακινήσεων για σημαντικό χρονικό διάστημα, οδήγησαν στην προστασία των ευπαθών ομάδων από το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αποτρέποντας έτσι κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο.
Αυτό δηλώνει ο κ. Λεωνίδας Φωτιάδης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα «ΑΚΕΣΩ», μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και μέλος της ομοσπονδίας «ΡευΜΑζήν».
Στον κόσμο των ασθενών που ζουν με ένα χρόνιο νόσημα, όπως είναι οι ρευματοπαθείς, οι ασθενείς με ψωρίαση και οι ασθενείς με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η αυτόβουλη επιβολή μέτρων προφύλαξης αποτελεί, θα έλεγε κανείς, μια κάθε άλλο παρά ασυνήθιστη πρακτική, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να προφυλάξουμε την υγεία μας, αναφέρει ο κ. Φωτιάδης.
«Ως χρόνιοι ασθενείς που λαμβάνουμε χρόνια φαρμακευτική αγωγή αντιλαμβανόμαστε ότι η ήδη επιβαρυμένη υγεία μας είναι ευάλωτη σε άλλες ασθένειες, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε εκούσια κατά καιρούς, στη λήψη μέτρων προφύλαξης.
Αυτή τη φορά όμως, οι δικές μας ενέργειες από μόνες τους πιθανότατα δε θα ήταν αρκετές ώστε να προφυλάξουν την υγεία μας».
Η ευκολία μετάδοσης του SARS-Cov-2 σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής που μας επιβάλλει το νόσημα, δηλαδή συχνές επισκέψεις σε χώρους όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία, φαρμακεία κ.λπ.), στους οποίους επικρατεί συνωστισμός, καθώς επίσης και η συνύπαρξη με οικείους, θα έθετε την υγεία μας σε κίνδυνο, τονίζει ο πρόεδρος του ΑΚΕΣΩ.
«Για τον λόγο αυτό η επιβολή του lockdown δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των ρευματοπαθών αλλά και γενικότερα των χρονίως πασχόντων, όπως οι ασθενείς με ψωρίαση, με νόσο Chron ή ελκώδη κολίτιδα.
Το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι τη χρονική στιγμή της επιβολής των μέτρων ήταν εύλογο να μην επιτρέψει στον κρατικό μηχανισμό να προετοιμαστεί επαρκώς, για να αντιμετωπιστούν όλα τα πιθανά προβλήματα που θα προέκυπταν στο μέλλον».
Αρκετοί από τους συνασθενείς μας αναγκάστηκαν να αναζητήσουν λύσεις ώστε να μην διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, ενώ κάποιοι δεν τα κατάφεραν και υποχρεώθηκαν λόγω των συνθηκών να διακόψουν την αγωγή τους, λέει ο κ. Φωτιάδης.
«Επιπλέον, αρκετοί ρευματοπαθείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δύσκολη πραγματικότητα της παραμονής στον εργασιακό χώρο, αφού δυστυχώς δεν συμπεριλήφθηκε η ομάδα των ρευματοπαθών στις ευπαθείς ομάδες που δικαιούντο την άδεια του ειδικού σκοπού, παρότι είναι χρόνιοι ασθενείς.
Και μάλιστα η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται σε ανασοκαταστολή.
Το ίδιο πρόβλημα έχει επισημανθεί και από άλλες κατηγορίες ασθενών όπως μου ανέφερε η φίλη και συνασθενής κ. Βάσω Βακουφτσή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο Chron και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας».
Παρά τις μέχρι τώρα δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει οι ρευματοπαθείς ως ευπαθής ομάδα, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή των μέτρων προστασίας από την πανδημία λειτούργησαν αποτελεσματικά και κατάφεραν να προφυλάξουν την πλειοψηφία των ρευματοπαθών.
Σε αυτό βέβαια δεν βοήθησε μόνο η σωστή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και η συλλογική πειθαρχία στις οδηγίες των ειδικών.
Την ίδια σύνεση καλούμαστε να επιδείξουμε και στο μέλλον ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα που ορίζει η νέα πραγματικότητα, τόσο σε κρατικό όσο και συλλογικό επίπεδο.