Πολλοί νέοι επαγγελματίες υγείας είναι αρκετά απασχολημένοι και δεν θέλουν να ξοδέψουν όσο λίγο ελεύθερο χρόνο έχουν για να μάθουν τα πλεονεκτήματα μιας επένδυσης.
Εάν εσείς, σκοπεύετε να προσλάβετε έναν οικονομικό σύμβουλο για να διαχειριστεί τα χρήματά σας, υπάρχουν 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε προτού αναθέσετε σε αυτόν τον σύμβουλο τα χρήματά σας.
1. Πώς πληρώνεται;
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πολλοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν κίνητρα να επενδύσουν τα χρήματά σας με μη βέλτιστους τρόπους.
Παίρνουν μεγάλα μπόνους από ασφαλιστικές εταιρείες για να σας πουλήσουν περιττά ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής που είναι εξαιρετικά δαπανηρά.
Παίρνουν ακόμη περισσότερα χρήματα από τις δικές τους εταιρείες για να επενδύσουν τα χρήματά σας σε ενεργά διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια που τείνουν να υποβαθμίζουν τις προσδοκίες της αγοράς και σας κοστίζουν πολλά χρήματα σε πρόσθετα τέλη.
Σαν να μην ήταν αρκετό, ορισμένοι οικονομικοί σύμβουλοι χρεώνουν πάρα πολύ για τις συμβουλές τους.
Πολλοί σύμβουλοι χρεώνουν ποσοστά περίπου 1-2% των συνολικών χρημάτων που θέλετε να διαχειριστούν.
Το 1-2% μπορεί να μην ακούγεται πολύ αρχικά, αλλά αν οι μέσες ετήσιες αποδόσεις είναι μόνο περίπου 7-9% και το 3% είναι πληθωρισμός είναι πολύ.
Εάν πληρώσετε έναν σύμβουλο άλλο 1-2% συν 1% επιπλέον χρεώσεις, σας αφήνει μια απλή απόδοση 2-3% στα χρήματά σας.
Επομένως, ρωτήστε τον οικονομικό σύμβουλο πόσο χρεώνει και ρωτήστε για όλους τους άλλους τρόπους που πληρώνεται ή κερδίζει μπόνους.
Ο στόχος είναι να βρεθεί κάποιος που χρεώνει ένα κατ’ αποκοπή τέλος σε λογική τιμή.
2. Πόση εμπειρία έχει στις συνεργασίες με άλλα άτομα στον ίδιο τομέα με σας;
Βεβαιωθείτε ότι το άτομο που προσλαμβάνετε ως οικονομικό σύμβουλο είναι εξοικειωμένο με τα οικονομικά κίνητρα και τα εμπόδια των επαγγελματιών στον τομέα σας.
Εάν είστε γιατρός, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο σύμβουλός σας γνωρίζει τη διαφορά αμοιβής μεταξύ ενός νέου και ενός καταξιωμένου ιατρείου.
Ορισμένοι φορολογικά προνομιούχοι λογαριασμοί μπορεί να είναι διαθέσιμοι μόνο σε εσάς όταν βρίσκεστε στο μικρότερο εύρος αμοιβών και αποκλειστικές επενδυτικές ευκαιρίες ενδέχεται να είναι διαθέσιμες όταν μπείτε στο μεγάλο εύρος πληρωμών.
Εάν ο οικονομικός σύμβουλος που προσλαμβάνετε δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί η δομή των αμοιβών στον τομέα σας, μπορεί να χάσετε μερικά πολύτιμα προγράμματα και επενδύσεις που θα μπορούσαν να σας εξοικονομήσουν πολλά χρήματα σε φόρους κάθε χρόνο.
Επομένως, εάν πρόκειται να ξοδέψετε τα χρήματά σας προσλαμβάνοντας κάποιον για να χειριστεί τα οικονομικά σας, βεβαιωθείτε ότι πληρώνετε για συμβουλές ειδικά για τη δική σας κατάσταση και τους οικονομικούς σας στόχους.
3. Τι εκπαίδευση ακολούθησε για να γίνει σύμβουλος;
Σε αντίθεση με άτομα σε άλλα επαγγέλματα, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηματοοικονομικών συμβούλων δεν έκανε χρόνια εκπαίδευσης ή δεν πέρασε μια σειρά από δύσκολες εξετάσεις για να πάρει την τρέχουσα δουλειά.
Πολλοί από αυτούς εκπαιδεύτηκαν στις πωλήσεις και έγιναν σύμβουλοι με λίγες εβδομάδες εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από αυτούς μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμοι όσο ισχυρίζονται.
Η διαχείριση χρημάτων μπορεί να είναι περίπλοκη, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο οικονομικός σύμβουλος που προσλαμβάνετε είναι όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένος.
Μερικοί από τους πιο έμπειρους χρηματοοικονομικούς συμβούλους είναι αυτοί που επέλεξαν να λάβουν επιπλέον πιστοποιήσεις για να γίνουν πιστοποιημένοι χρηματοοικονομικοί αναλυτές, πιστοποιημένοι χρηματοοικονομικοί σχεδιαστές, ή χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οπότε ίσως είναι σοφό να αναζητήσετε κάποιο που έχει αυτά τα διαπιστευτήρια.
4. Ποιο οικονομικό σχέδιο πιστεύετε ότι θα ανταποκρίνεται καλύτερα στους οικονομικούς σας στόχους και γιατί;
Προτού προσλάβετε κάποιον για να διαχειριστεί τα χρήματά σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το άτομο αυτό σας παρέχει προσαρμοσμένες συμβουλές που ικανοποιούν τη συγκεκριμένη κατάσταση και τους στόχους της ζωής σας.
Εάν είστε στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας της ζωής σας με χρέη δανείων, πάρτε έναν σύμβουλο που μπορεί να σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τις αποπληρωμές σας με σωστό τρόπο.
Εάν είστε μια νεαρή γυναίκα που σχεδιάζει να παντρευτεί σύντομα, μπορεί να θέλετε έναν σύμβουλο που μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα για έναν γάμο ή την προκαταβολή σε ένα σπίτι χωρίς να χρεωθείτε πάρα πολύ ή να θέσετε σε κίνδυνο το οικονομικό σας μέλλον.
Εάν είστε ένας 32χρονος άντρας που θέλει να εξοικονομήσει χρήματα για ένα νέο αυτοκίνητο και να μειώσει τους φόρους του, τότε κάποιος που ειδικεύεται σε φορολογικά αποδοτικές επενδύσεις όπως η ακίνητη περιουσία μπορεί να είναι καταλληλότερος.
Αν και όλοι θα θέλαμε να είμαστε πλούσιοι μια μέρα, ο καθένας μας έχει διαφορετικούς οικονομικούς στόχους και προτεραιότητες που αλλάζουν το χρονοδιάγραμμα και τη διαδρομή που ακολουθούμε για να φτάσουμε εκεί.
Προσλάβετε έναν σύμβουλο που λαμβάνει υπόψη αυτά τα πράγματα για να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας.
Το πιο σημαντικό, φροντίστε να καταλάβετε γιατί ο σύμβουλος σας έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και επενδύσεις.
Όσο περισσότερο καταλαβαίνετε, τόσο καλύτερα θα προβλέπετε τις αποδόσεις της επένδυσής σας και θα λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις στη ζωή σας στο μέλλον.
Μόλις καταλάβετε το συγκεκριμένο οικονομικό σας σχέδιο, επικοινωνήστε με τον σύμβουλό σας μία ή δύο φορές το χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι είστε ακόμα σε καλό δρόμο.
Συνεπώς, εάν σκοπεύετε να προσλάβετε έναν οικονομικό σύμβουλο για να χειριστεί τα χρήματά σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τις σωστές ερωτήσεις, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για εσάς.