Το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (HCSP) στη Γαλλία εξέδωσε συστάσεις σχετικά με τη διαχείριση ασθενών με COVID-19.
Για σοβαρές μορφές, συνιστά το remdesivir.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας έχει διατυπώσει συστάσεις για τη διαχείριση ασθενών με COVID-19.
Ένα δύσκολο έργο, δεδομένου ότι η ασθένεια δεν έχει κατανοηθεί καλά και με πολύ περιορισμένα στοιχεία για θεραπείες που μπορούν να θεωρηθούν αποτελεσματικές και ασφαλείς.
Παρ’ όλα αυτά, το HCSP συνιστά σήμερα να χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές μορφές (με σημάδια σοβαρότητας στην αρχή ή δευτερογενή επιδείνωση) το remdesivir.
«Το Remdesivir πρέπει να προτιμηθεί γιατί είναι η μόνη τυπική θεραπευτική επιλογή», δήλωσε ο HCSP.
Το ενδιαφέρον του για τη θεραπεία της λοίμωξης από SARS-CoV-2, προέρχεται από δημοσιευμένα δεδομένα σχετικά με την ισχυρή in vitro και in vivo δραστικότητά του σε ζωικούς και ανθρώπινους κορωναϊούς και ειδικότερα σε SARS-CoV και MERS-CoV.
Στη συνέχεια, σε ασθενείς που εμφάνισαν πνευμονία χωρίς ενδείξεις σοβαρότητας, ο συνδυασμός λοπιναβίρης / ριτοναβίρης, ενός πιθανού υποψήφιου φαρμάκου για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μπορεί να συζητηθεί κατά περίπτωση, σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για σοβαρότητα.
Από την άλλη πλευρά, για ασυμπτωματικές περιπτώσεις, δεν ενδείκνυται η αντιική θεραπεία.
Το HCSP συνιστά μόνο διάγνωση ιολογικού ρινοφαρυγγικού δείγματος και κλινική παρακολούθηση.
Πρόσφατα, οι Wang κ.ά. αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα διαφόρων αντιιικών φαρμάκων (ριμπαβιρίνη, πενσικλοβίρη, νιταζοξανίδη, ναφαματοστάτη, ρεντεσιβίρη και φουπιβραβίρη) και χλωροκίνης, σε μια καλλιέργεια κυττάρων μολυσμένων με SARS-CoV-2.
Σε αυτό το μοντέλο, το remdesivir και η χλωροκίνη παρουσιάζουν την καλύτερη αποτελεσματικότητα.
Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για τη δοκιμή του remdesivir σε ασθενείς με πνευμονία του SARS-CoV-2.
Όσον αφορά τη χλωροκίνη, πέραν αυτής της μελέτης, υπάρχουν λίγα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της στον COVID-19.
Ωστόσο, διεξάγονται δοκιμές σχετικά με αυτό το θέμα.
Επιπρόσθετα, το HCSP συνιστά ένθερμα την «επείγουσα έναρξη κλινικών δοκιμών, με σκοπό την αξιολόγηση του ενδιαφέροντος, της αποτελεσματικότητας και της ανοχής των αντιιικών αγωγών, αλλά και των μονοκλωνικών αντισωμάτων, της βήτα ιντερφερόνης, των κορτικοειδών».
Πράγματι, μέχρι σήμερα δεν έχει επικυρωθεί καμία θεραπεία για τον COVID-19.