Τη “γύμνια” και τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο σύστημα διακίνησης, παραλαβής και κυρίως συνταγογράφησης πανάκριβων σκευασμάτων -πολύτιμων την ίδια στιγμή, για την υγεία καρκινοπαθών- ανέδειξε η εξάρθρωση του κυκλώματος που εμπορευόταν τον ανθρώπινο πόνο και αποτελούνταν από γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και άλλους λειτουργούς της υγείας.
Ένα θέμα που ήρθε στη δημοσιότητα με πάταγο τον περασμένο Μάιο, αλλά αποσιωπήθηκε γρήγορα, χωρίς να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική καταγραφή των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά και αντίστοιχη ανάληψη πολιτικής ευθύνης.
Το σοβαρότερο, όμως, ήταν ότι δεν υπήρξαν δράσεις από την πλευρά της πολιτείας, που να διασφαλίζουν ότι δεν θα συμβούν στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά.
Οι 21 συλληφθέντες στην Ελλάδα αποδείχθηκαν πιο “επιδέξιοι” από τα πολυδιαφημισμένα συστήματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΣΥ, δηλαδή τα πανάκριβα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, που δημιουργήθηκαν ακριβώς για να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αλλά και να εξασφαλίζουν ταυτόχρονα τη δίκαιη και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.
Αντί για τα παραπάνω, επί σειρά ετών, αδίστακτοι καιροσκόποι κατόρθωναν να παρακάμπτουν με ευκολία το σύστημα και να υπεξαιρούν αντικαρκινικά φάρμακα υψηλού κόστους (κυρίως νοσοκομειακής χρήσης), τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε τριπλάσια τιμή στη Γερμανία και άλλες χώρες και φαρμακαποθήκες του εξωτερικού.
Η Υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου Ντιάνα Γκόλτζε, στις 28/8/2018 παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της.
Αντίστοιχη “ευθιξία” δεν υπήρξε στη χώρα μας, καθώς -απ΄ότι φαίνεται- η πολιτική ευθύνη δεν είναι μέρος της …“κουλτούρας”του λαού μας!
Παρ’όλα αυτά, η ζημιά που φαίνεται να υπέστη το Ελληνικό δημόσιο από την εγκληματική δραστηριότητα δεκάδων ανθρώπων που αποτελούσαν τους κρίκους της αλυσίδας, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 14 εκατ.ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή, το κύκλωμα αποκόμιζε έσοδα που ξεπερνούσαν τα 25 εκατ.ευρώ!!!
Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ απέδειξαν παράνομη διακίνηση περισσότερων από 14.000 σκευασμάτων, χωρίς όμως η εικόνα να είναι απολύτως ακριβής.
Η αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος απέδειξε ότι επί σειρά ετών, γιατροί ιδιωτικών και δημοσίων νοσοκομείων, έκαναν εικονικές συνταγογραφήσεις, γεγονός το οποίο προκάλεσε τεράστια ανασφάλεια και ερωτηματικά στους ‘Ελληνες ασθενείς, για το εάν τελικά τους χορηγούνταν οι απαιτούμενες και όχι μικρότερες δόσεις θεραπείας, από αυτές που έπρεπε να λάβουν.
Είναι και το πιο ευαίσθητο κεφάλαιο αυτής της ιστορίας, και φυσικά ακόμη και σήμερα, δεν έχουν λάβει υπεύθυνες απαντήσεις από αρμόδια χείλη.
Την ίδια εποχή, μάλιστα, οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους ασθενείς περιφέρονταν απελπισμένοι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο αναζητώντας τα φάρμακά τους, στα οποία υπήρχε έλλειψη ή καθυστερούσαν αδικαιολόγητα να λάβουν τις θεραπείες τους με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία τους.
Η υπόθεση έφερε στο φως δυσοσμία σκανδάλων παλαιότερων εποχών, όταν οι υγειονομικοί φορείς διέθεταν υποβαθμισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς και απαρχαιωμένες υπηρεσίες.
Σ’ ένα Υπουργείο Υγείας, όμως, μιας χώρας που έχει πραγματοποιήσει σταυροφορίες στο όνομα του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης κι έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε υπερσύγχρονα ελεγκτικά συστήματα, είναι απορίας άξιον πώς η πολιτική ηγεσία του δεν θορυβήθηκε και κυρίως δεν πήρε νέα μέτρα.
Ο αρμόδιος Υπουργός Ανδρέας Ξανθός τις πρώτες μέρες που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, περιορίστηκε σε νέες υποσχέσεις για αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί καμία υλοποίησή του.
Αν κάτι έμεινε τελικά από όλη αυτή τη δυσάρεστη ιστορία, είναι η βεβαιότητα μας ότι τα σκάνδαλα στον τομέα του φαρμάκου στην χώρα καταφέρνουν ακόμα καίρια χτυπήματα στην καρδιά του συστήματος, γιατί οι ρίζες τους παραμένουν πολύ βαθιές.
Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας