Αρχικά, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που τις χώρισε σε διάφορες κατηγορίες:
– καπνίστριες: κάπνιζαν καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (13% του δείγματος)
– περιστασιακές καπνίστριες: κάπνιζαν περιστασιακά και σταμάτησαν το κάπνισμα λίγο πριν γεννήσουν (25%)
– μη καπνίστριες (62%)
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο αμέσως μετά τον τοκετό με στόχο να μελετήσουν τις χημικές επιδράσεις του καπνού στο DNA των νεογνών.
Τα Αποτελέσματα της Ερευνάς
Στα μωρά που η μητέρα τους κάπνιζε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ερευνητές ανακάλυψαν 6.073 σημεία χημικής τροποποίησης στο DNΑ τους σε σχέση με τα μωρά των οποίων μητέρα δεν κάπνιζε.
Οι τροποποιήσεις αυτές στο DNA του εμβρύου είναι ίδιες με αυτές που παρατηρούνται στους ενήλικους καπνιστές.
Οι μελετητές αναγνώρισαν επίσης κάποια γονίδια που επηρεάζουν τη ανάπτυξη αυτών των μωρών.
Τα γονίδια αυτά συνδέονται με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και των πνευμόνων, καθώς και με τους καρκίνους που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι το έμβρυο δεν εισπνέει καπνό, αλλά εκτίθεται στις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος από το αίμα του πλακούντα.
Ιδιαίτερα θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις τροποποιήσεις στο DNA των εμβρύων συνέχιζαν να είναι ορατές ακόμη και όταν τα μωρά είχαν πια μεγαλώσει.
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές θα είναι να κατανοήσουν καλύτερα τις το πώς ακριβώς οι παραπάνω τροποποιήσεις στο DNA των μωρών μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική τους ανάπτυξη και την υγεία τους.