Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα στοιχίσουν περισσότερες από 90 εκατομμύρια ζωές μέσα στα επόμενα χρόνια, μειώνοντας το προσδόκιμο όριο ζωής κατά σχεδόν 3 έτη.
Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η παχυσαρκία θα πλήξει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των κρατών-μελών του κατά 3,3%, ενώ υπολογίζει την κατά κεφαλήν επιβάρυνση στα 360 δολάρια ετησίως.
Από την έρευνα The Heavy Burden of Obesity – The Economics of Prevention προκύπτει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού είναι υπέρβαρο σε 34 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ και σχεδόν το 25% υποφέρει από παχυσαρκία.
Το μέσο ποσοστό της παχυσαρκίας στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει ανέβει από το 21% το 2010 στο 24% το 2016, κάτι που σημαίνει ότι προστέθηκαν επιπλέον 50 εκατομμύρια άνθρωποι στην κατηγορία των παχύσαρκων.
Τα παιδιά πληρώνουν ιδιαίτερα βαρύ τίμημα.
Οι επιδόσεις τους στο σχολείο είναι χειρότερες, καθώς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες απουσίας και λιγότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν την ανώτατη εκπαίδευση.
Τα επίπεδα ικανοποίησης για τη ζωή είναι επίσης χαμηλότερα, ενώ έχουν τρεις φορές υψηλότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα εκφοβισμού (bullying).
Στους ενήλικες υπάρχει κίνδυνος διαβήτη, πολλών άλλων χρόνιων ασθενιών και πτώση του προσδόκιμου ορίου ζωής.
Οι οικονομικές ανισότητες φαίνεται να παίζουν και εδώ σημαντικότατο ρόλο, αφού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). των 28 γυναίκες και άνδρες στο χαμηλότερο εισοδηματικό γκρουπ έχουν 90% και 50% υψηλότερες πιθανότητες αντίστοιχα να είναι παχύσαρκοι σε σύγκριση με εκείνους στο υψηλότερο εισοδηματικό γκρουπ.
Οι χώρες του ΟΟΣΑ ήδη δαπανούν το 8,4% των συνολικών κονδυλίων για την υγεία για ασθένειες συνδεόμενες με την παχυσαρκία, ποσό που αντιστοιχεί σε 311 δισ. δολάρια ή 209 δολ. ανά κάτοικο ετησίως.
Η παχυσαρκία ευθύνεται για το 70% του κόστους θεραπειών για τον διαβήτη, το 23% για τα καρδιολογικά νοσήματα και το 9% του κόστους θεραπειών καρκίνου.