Οι ειδικοί προειδοποιούν τους γονείς.
Η διάρροια ή η ναυτία είναι τα πρώτα συμπτώματα λοίμωξης στα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ο βήχας και οι δυσκολίες στην αναπνοή αναφέρονται συχνά ως τα κύρια σημάδια που οδηγούν σε ύποπτα κρούσματα Covid-19.
Αλλά για τα μικρά παιδιά οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες εκπέμπουν συναγερμό:
Τα κοινά αρχικά συμπτώματα της νόσου, δεν ισχύουν και για τα παιδιά.
Είναι γνωστό ότι τα παιδιά επηρεάζονται λιγότερο από κορωνοϊό από ό,τι οι ενήλικες και κατά κύριο λόγο αναπτύσσουν ήπιες μορφές της νόσου.
Πράγματι, αρκετές μελέτες συμφωνούν ότι το 90% των προσβεβλημένων παιδιών ήταν ασυμπτωματικά ή υπέφεραν από μέτρια συμπτώματα της νόσου.
Αλλά αυτό δεν είναι η μοναδική ιδιαιτερότητα σε αυτόν τον πληθυσμό:
Η Covid-19 εκδηλώνεται επίσης διαφορετικά σε αυτά, στην αρχή της μόλυνσης.
Σύμφωνα με ένα επιστημονικό άρθρο στο “Frontiers in Pediatrics”, ξεκινά με διάρροια και ναυτία στα παιδιά, και όχι με βήχα!
Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Tongii (Wuhan) κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν 5 παιδιατρικές περιπτώσεις με πεπτικά συμπτώματα που εισήχθησαν μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου 2020 για άλλους λόγους, όπως τραυματισμοί.
Κατά τη διάρκεια της φροντίδας τους, αυτά τα παιδιά διαγνώστηκαν όλα με Covid-19.
Κανένα δεν είχε αναπνευστικά συμπτώματα όταν έφτασαν στο νοσοκομείο.
Αντίθετα, 4 από τα παιδιά υπέφεραν από πεπτικές διαταραχές, όπως η διάρροια.
Επιπλέον, 3 από τα 5 έπρεπε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους για διαταραχές όπως η εντερική εγκοπή (μέρος του εντέρου αναποδογυρίζει και δεν εισέρχεται στο εντερικό τμήμα προκαλώντας απόφραξη της διέλευσης).
Τα υπόλοιπα 2 υπέφεραν από διάρροια και έμετο για περισσότερο από 7 ημέρες.
Οι ερευνητές σημειώνουν:
«Αυτή η σειρά περιπτώσεων είναι η πρώτη έκθεση που περιγράφει μια κλινική εικόνα της Covid-19 με μη αναπνευστικά συμπτώματα ως τις πρώτες εκδηλώσεις στα παιδιά».
Ο Δρ. Wenbin Li, παιδίατρος και κύριος συγγραφέας του άρθρου επισημαίνει:
«Είναι εύκολο να κάνετε λάθος διάγνωση όταν ένα παιδί έχει εντερικά και όχι αναπνευστικά συμπτώματα».
Παρακολούθηση γαστρικών διαταραχών για καλύτερη διάγνωση
Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας και οι γονείς να είναι σε εγρήγορση για αυτά τα συμπτώματα.
Ο Δρ. Wenbin Li εξηγεί:
«Από την εμπειρία μας στην καταπολέμηση της Covid-19, τα παιδιά που ζουν σε περιοχές όπου έχει ευρεία διάδοση ο ιός SARS-COV-2 και πάσχουν από συμπτώματα του πεπτικού -ειδικά εάν έχουν πυρετό ή / και ιστορικό έκθεσης σε αυτήν την ασθένεια- υπάρχει ενδεχόμενο μόλυνσης από τον κορωνοϊό».
Γιατί τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από γαστρεντερικές διαταραχές;
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “JAMA” τον περασμένο Φεβρουάριο αποκάλυψε ότι μόνο το 10% των ενηλίκων με Covid-19 εμφάνισαν διάρροια και ναυτία πριν από τον πυρετό.
Η ομάδα στο νοσοκομείο Tongii (Wuhan) αναρωτήθηκε γιατί οι νέοι ασθενείς τους έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους ενήλικες να εμφανίσουν αυτά τα πρόδρομα συμπτώματα.
Η απάντηση θα μπορούσε να συνδεθεί με τον υποδοχέα ACE2, ένα ένζυμο που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.
Πράγματι, το SARS-COV-2 το χρησιμοποιεί για να μολύνει κύτταρα του σώματος.
«Τα γαστρεντερικά συμπτώματα που παρατηρούνται σε αυτά τα παιδιά μπορεί να σχετίζονται με την κατανομή των υποδοχέων ACE2, οι οποίοι υπάρχουν σε κύτταρα ορισμένων οργάνων όπως τα έντερα και οι πνεύμονες.
Αυτό υποδηλώνει ότι η Covid-19 μπορεί να μολύνει ασθενείς όχι μόνο μέσω της αναπνευστικής οδού με τη μορφή σταγονιδίων αέρα, αλλά και μέσω του πεπτικού συστήματος μέσω επαφής ή μετάδοσης από το στόμα ή τα κόπρανα», εκτιμά η μελέτη.
Τα παιδιά με ιστορικό άλλης ασθένειας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όσο και οι ενήλικες
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου 2020, δείχνει ότι τα παιδιά που πάσχουν από υποκείμενες ασθένειες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το ευρύ κοινό.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Rutgers Robert Wood Johnson παρακολούθησαν 48 παιδιατρικούς ασθενείς -από νεογέννητα έως νεαρούς ενήλικες (έως 21 ετών)- που εισήχθησαν σε 40 μονάδες εντατικής θεραπείας στη Βόρεια Αμερική.
Περισσότερο από το 20% από αυτούς υπέφεραν από δύο ή περισσότερες προσβολές οργάνων λόγω της Covid-19 και σχεδόν το 40% χρειάστηκε αναπνευστική συσκευή.
Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, σχεδόν το 33% των παιδιών εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων τριών με αναπνευστική βοήθεια και ένα στην εντατική.
Επιπλέον, δύο παιδιά πέθαναν κατά τη διάρκεια των 3 εβδομάδων της αμερικανικής μελέτης.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι 4 στους 5 μικρούς συμμετέχοντες είχαν τουλάχιστον μία συννοσηρότητα όπως ο καρκίνος, αλλά και ο διαβήτης ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Ο Δρ. Lawrence Kleinman, συν-συγγραφέας του έργου, συνιστά επομένως προσοχή, ειδικά με τα εύθραυστα παιδιά ή παιδιά με προβλήματα υγείας και λέει:
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο. Η συχνότητα της ασθένειας αρχικά φάνηκε να αφορά τους ενήλικες και μάλιστα τους ηλικιωμένους.
Τώρα βλέπουμε ότι είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζαμε και στα παιδιά και θα είναι με την πάροδο του χρόνου, από τη στιγμή που γνωρίζουμε πόσο συχνή είναι στα παιδιά.
Υπάρχουν ακόμα άγνωστα πεδία που μελετάμε».
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.MedicalManage.gr