Όσον αφορά τον νέο κορωνοϊό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από τον Φεβρουάριο του 2020, έχει σημάνει συναγερμό για «μαζική επιδημία πληροφόρησης», σχετικά με πληροφορίες των οποίων το περιεχόμενο δεν είναι αληθές.
Η κ. Christina Tardanguila, διευθύντρια του διεθνούς δικτύου “fact checking IFCN”, ανέλυσε τα κάτωθι στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων AFP:
«Βλέπουμε τις ίδιες εσφαλμένες πληροφορίες να εμφανίζονται στην Ασία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική με διαφορά λίγων ωρών.
Κερδίσαμε τη μάχη των fake news που σταμάτησαν να κυκλοφορούν, αλλά χάνουμε τη μάχη των ψεύτικων θεραπειών και των ψεύτικων μέσων πρόληψης.
Ελλείψει ιατρικής θεραπείας για τον κορωνοϊό, οι ψεύτικες αγωγές, οι ψεύτικες συμβουλές και τα ψεύτικα διαγνωστικά τεστ κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ανάμεσα στους ανθρώπους, που διασπείρουν σκοπίμως fake news, για λόγους συνωμοσιολογικούς ή για λόγους εμπορικούς υπάρχουν πολλοί που διασπείρουν αυτές τις ‘πληροφορίες’ χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι είναι ψευδείς, άρα χωρίς κακοπιστία.
Το ιδιαίτερο αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης είναι ότι η παραπληροφόρηση αγγίζει όλον τον κόσμο, περιλαμβανομένων των μορφωμένων».
Αυτή η διασπορά μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ταχύτητα αντίδρασης των κοινωνιών απέναντι στον νέο κορωνοϊό, τη στιγμή που η ταχύτητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τον έλεγχό της.