Γιατί ένας γιατρός να πρέπει να γίνει χίλια κομμάτια για να τα βγάλει πέρα;
Γιατί ο συνάδελφός μας στο νοσοκομείο, ενώ κάνει διπλές βάρδιες, χρειάζεται περισσότερα χρήματα;
Πράγματι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι περνάει κάποιος ή ποια είναι τα έξοδά του, παρά μόνο αν βρεθούμε στη θέση του.
Ενδεχομένως, εξοφλεί ένα δάνειο ή τροφοδοτεί την οικογένειά του -που βρίσκεται σε άλλη χώρα- με το 60% του μισθού του.
Η οικονομική νοοτροπία ως βάση για την οικονομική επιτυχία
Οι γιατροί ή άλλα άτομα με σχετικά υψηλά εισοδήματα, έχουν τη δυνατότητα να ξοδεύουν μηνιαίως πολλά από τα χρήματα τους, αλλά μόλις βρεθούν αντιμέτωποι με μια οικονομική ύφεση, τους είναι πολύ δύσκολο να αντιστρέψουν τη “ζημιά”.
Φυσικά, εσείς (και τα μέλη της οικογένειάς σας) ελέγχετε το πορτοφόλι σας, και συνεπώς έχετε την πλήρη κυριαρχία στο οικονομικό σας πεπρωμένο.
Η νοοτροπία σας, ωστόσο, στο πώς ξοδεύετε τα χρήματά σας είναι κάτι βασικό.
Οι περισσότεροι από εσάς, παίρνετε λογικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς δεν μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα.
Παιδιά και εξαρτώμενα μέλη
Οι περισσότεροι άνθρωποι, κάποια στιγμή στη ζωή τους, θα γίνουν γονείς.
Ανεξάρτητα από το πόσο μπορείτε να ελέγχετε τα έξοδά σας, η μόνη φορά που τα παιδιά σας θα σας εξοικονομήσουν χρήματα θα είναι όταν τα δηλώνετε ως εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική σας δήλωση.
Έξοδα, όπως ρούχα και παιχνίδια, καλύπτουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Σκεφτείτε τα μεγάλα έξοδα, όπως η φροντίδα του παιδιού, οι νταντάδες, η ιατρική φροντίδα και τα σχολικά έξοδα.
Το πρόβλημα με το να είσαι γιατρός είναι ότι το επάγγελμα έχει περίεργα και ευέλικτα ωράρια, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην προλαβαίνετε να κάνετε κάποια πράγματα και να υποχρεούστε να πληρώνετε για μια υπηρεσία ή για μια νταντά για τα παιδιά σας.
Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου η σύζυγος του ιατρού επιλέγει να μένει στο σπίτι και να μεγαλώνει τα παιδιά.
Βλέποντας το από μια οικονομική οπτική, μας φαίνεται λογικό, αφού τα έξοδα για τη φροντίδα και τη συντήρηση του σπιτιού, αλλά και τα έξοδα μιας νταντάς θα ήταν περίπου παρόμοια με το μηνιαίο εισόδημα της συζύγου.
Μη αναμενόμενα έξοδα υγείας
Προφανώς, στην καθημερινότητα, μιλάμε ελάχιστα για το τι μπορεί να πάει στραβά στην υγεία μας.
Σίγουρα, ακoλουθώντας μια σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, καταπολεμάμε τον καθιστικό τρόπο ζωής, την παχυσαρκία, την υπέρταση, κ.α.
Όλοι μας έχουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικά ωράρια αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.
Μπορούμε, λοιπόν, να προσπαθήσουμε να μείνουμε υγιείς, αλλά θα πρέπει να παρακινηθούμε ιδιαιτέρως και να θέσουμε την υγεία στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για να το πετύχουμε.
Οπότε, αν ασκείτε κάποιο επάγγελμα το οποίο απαιτεί 60 ώρες την εβδομάδα, θα πρέπει να έχετε διπλό κίνητρο για να θέσετε την υγεία σας ως προτεραιότητα.
Παρά το γεγονός ότι η υγεία μας είναι ανεκτίμητη και αποτελεί προτεραιότητά μας, εντούτοις, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο οικονομικό πλήγμα και στα τεράστια έξοδα που προκύπτουν σε μια οικογένεια όταν ένα μέλος της έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Σε τέτοιες περιπτώσεις και προς αποφυγήν του κακού, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να πληρώνουν κάποιο ετήσιο πάγιο για να έχουν μια ιδιωτική ασφάλεια ζωής.
Στα έξοδα, λοιπόν, προστίθεται και αυτό της ασφάλειας για την υγεία μας, έξοδο για το οποίο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την αναζήτηση και την έρευνα αγοράς, καθώς πολλές φορές οι αποζημιώσεις καταλήγουν να είναι προσβλητικές για μερικούς άτυχους.
Τα στατιστικά στοιχεία για την διατήρηση της υγείας σας, καλώς είναι με το πλευρό σας, είτε επειδή αθλείστε, είτε επειδή προσέχετε τη διατροφή σας…
Θα πρέπει να αναλογιστείτε όμως, πως, ίσως να είναι και κάποια πράγματα που αφορούν την υγεία σας και για τα οποία έχετε μικρότερο έλεγχο από όσο νομίζετε.
Οι γιατροί, άλλωστε, λόγω του επαγγέλματος τους, είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας λόγω πίεσης, ορθοστασίας, άγχους, γρήγοροι ρυθμοί, ακανόνιστο ωράριο ύπνου, κ.α.
Η νοοτροπία της αγέλης
Οι γιατροί, ως επί το πλείστον, έχουν τον έλεγχο των μηνιαίων δαπανών τους, όμως πολλές φορές μπαίνουν στον πειρασμό να λυγίσουν, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που θέλουν να αγοράσουν περισσότερα ή απλώς κάτι καινούργιο.
Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται το πρόβλημα.
Στην αρχή, οι γιατροί εργάζονται πάρα πολύ σκληρά και οι απολαβές τους είναι πάρα πολύ χαμηλές.
Με την έναρξη της πρώτης και καλά αμειβόμενης δουλειάς στον τομέα τους, αδυνατούν να πιστέψουν ότι τόσο πολλά χρήματα είναι ολότελα δικά τους.
Λανθασμένα, πιστεύουν ότι τα έσοδα αυτά μπορούν να καλύψουν πολλά περισσότερα από όσα αντιλαμβάνονται.
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί έχουν έναν πολύ πιο “πολυτελή” τρόπο ζωής.
Το επίπεδο, λοιπόν, της νοοτροπίας των ιατρών για τα οικονομικά τους, είναι πολύ υψηλότερο από όσο θα έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα και όταν συμβαίνει αυτό, χάνουν την ικανότητα να ελέγξουν τα έξοδά τους.