Ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα των Ιατρών είναι η ανακοίνωση των άσχημων ειδήσεων που σχετίζονται με την κατάσταση υγείας των ασθενών.
Παρά τις αξιοσημείωτες προόδους στην Ιατρική Εκπαίδευση για την επικοινωνία ιατρών και ασθενών προς το τέλος της ζωής τους, πολλοί γιατροί δεν αισθάνονται επαρκώς προετοιμασμένοι για αυτό το δύσκολο έργο.
Λόγω αυτής της δυσκολίας, οι γιατροί δεν επικοινωνούν με τους ετοιμοθάνατους ασθενείς και τις οικογένειές τους, όπως απαιτεί η κατάσταση.
Μία πρόσφατη μελέτη εντόπισε έντεκα σημεία-κλειδιά όσον αφορά τις συζητήσεις Ιατρών και ασθενών που η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η αποκάλυψη της διάγνωσης και η επικοινωνία με τον ασθενή για τη σωστή λήψη αποφάσεων για την περίθαλψή του, καθώς και η ενημέρωση για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και η συζήτηση για του κινδύνους που μπορεί να παρουσιάσει η θεραπεία.
Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι κατά μέσο όρο μόνο το 1/4 των 11 σημείων συζητήθηκε τις πρώτες μέρες της νοσηλείας τους και το 10% αυτών δεν ενημερώθηκε πλήρως για τη διάγνωσή του.
Οι Ιατροί που αφιερώνουν χρόνο πριν ανακοινώσουν μια άσχημη διάγνωση για τη ζωή του ασθενή και σκέφτονται πως να διαχειριστούν την συναισθηματική κατάστασή του, είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους κατά την ανακοίνωση της δυσάρεστης διάγνωσης.
Αυτή η προσέγγιση βοηθάει τους ασθενείς να κάνουν συνειδητές επιλογές, που συνάδουν με τις αξίες τους και συμβάλλουν στην ποιότητα της θεραπείας προς το τέλος της ζωή τους.
Προετοιμαστείτε για τα Άσχημα Νέα
Όταν τα τελικά αποτελέσματα και η τελική διάγνωση είναι δεδομένα, είναι σημαντικό ο διάλογος του γιατρού με τον ασθενή να ξεκινήσει άμεσα, για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια ανίατη ασθένεια.
Μερικές συμβουλές για το θέμα:
Προετοιμαστείτε για την ανακοίνωση της διάγνωσης.
Παρατηρείστε έναν συνάδελφο πιο έμπειρο από εσάς ή εξασκηθείτε με το παιχνίδι ρόλων σε περίπτωση που η εμπειρία σας είναι λίγη.
Προτιμήστε ένα χώρο άνετο, προγραμματίστε τον χρόνο σας και προσπαθήστε να μην σας διακόψουν.
Βεβαιωθείτε ότι ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να παρευρεθεί στη συνάντηση, ζητώντας πρώτα την άδεια από τον ασθενή φυσικά.
Να έχετε έτοιμο στα χέρια σας τον ιατρικό φάκελο του ασθενή μαζί με τα αποτελέσματα.
Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις και να δώσετε όλες τις πληροφορίες που ο ασθενής θα ήθελε να γνωρίζει.
Διαχειριστείτε τις Αντιδράσεις των Ασθενών
Ο γιατρός θα μπορούσε να προετοιμάσει τον ασθενή και την οικογένειά του για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων λέγοντας, « Έλαβα τα αποτελέσματα των εξετάσεων και πρέπει να μιλήσουμε. Λυπάμαι αλλά έχω άσχημα νέα».
Ο γιατρός πρέπει να είναι ειλικρινής , δείχνοντας κατανόηση και οφείλει να παρουσιάσει τις πληροφορίες καλά οργανωμένες με απλό λεξιλόγιο, χωρίς δύσκολους τεχνικούς όρους.
Οι γιατροί οφείλουν πάντοτε να είναι ευαίσθητοι στις πολιτιστικές και προσωπικές αξίες των ασθενών, όπως επίσης σε θρησκευτικές και πνευματικές πεποιθήσεις.
Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται χρόνο για να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα.
Για το λόγο αυτό, ο γιατρός θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέμβει σε τυχόν συναισθηματικές αντιδράσεις του ασθενή, περίπτωση κλονισμού ή κινδύνου.
Είναι σημαντικό να δώσει χρόνο στον ασθενή και στην οικογένειά του να θέσουν όσες απορίες και ερωτήσεις τους έχουν δημιουργηθεί.
Η παροχή γραπτών εγγράφων μπορεί να βοηθήσουν τον ασθενή να κατανοήσει καλύτερα την κλινική του κατάσταση.
Ο ασθενής και η οικογένειά του μπορεί να ζητήσουν και άλλες συναντήσεις μόλις αποκτήσουν επίγνωση της κατάστασης μετά την αρχική ενημέρωση.
Σε αυτές τις συναντήσεις ο γιατρός θα πρέπει να είναι έτοιμος να παράσχει περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες.
Ο στόχος είναι να αξιολογούνται συνεχώς οι τρόποι θεραπείας κυρίως όταν πλησιάζει το τέλος της ζωής.
Η συναισθηματική κατάσταση του ασθενή πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς.
Η διατήρηση της ελπίδας είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς ασθενείς.
Όταν η θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η ελπίδα μπορεί να μετατραπεί σε άνεση και ποιότητα ζωής.
Όταν φτάσει η στιγμή για ν’ αντιμετωπίσει το τέλος της ζωής του, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει πνευματική υποστήριξη και πρέπει να αισθάνεται ότι ο γιατρός θα είναι δίπλα του σε ότι χρειαστεί τις τελευταίες στιγμές.
Ο Ιατρός χρειάζεται επίσης Υποστήριξη
Οι γιατροί πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αλλά και της θεραπείας.
Όσοι αισθάνονται άγχος ή πίεση μπορούν να ζητήσουν στήριξη από τους συναδέλφους τους , οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν συμβουλές και υποστήριξη.