Ένα πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ικανοποιεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που τέθηκε προς διαβούλευση το απόγευμα της Τετάρτης.
Τα γενόσημα εξαιρούνται από τη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης από τις αρμόδιες Επιτροπές (Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης), με στόχο την επιτάχυνση του έργου τους και την ταχεία ένταξή τους σε καθεστώς αποζημίωσης, ώστε να παράγουν εξοικονομήσεις για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας και τους ασθενείς.
Ειδικά όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Τα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία δεν βρίσκονται σε περίοδο προστασίας των δεδομένων τους και έχουν όμοιες δραστικές και ενδείξεις με ήδη αποζημιούμενα ή ένδειξη αντικατάστασης θεραπειών ελεύθερου συνδυασμού, δεν υπόκεινται σε διαπραγμάτευση και εντάσσονται αυτόματα στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων εφόσον έχουν τιμές ίδιες ή χαμηλότερες από τα ήδη αποζημιούμενα φάρμακα με τις ίδιες ενδείξεις».
«Προνομιακή» καθίσταται, ωστόσο, και η διαχείριση των βιο-ομοειδών, όπου δίδεται η δυνατότητα να γίνεται συνοπτική αξιολόγησή τους, ώστε να εντάσσονται νωρίτερα στην αποζημίωση και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στην εξοικονόμηση πόρων.
Επιστροφή στην εθελουσία μείωση τιμών
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επαναφορά της δυνατότητας εθελουσίας μείωσης τιμών, η οποία είχε καταργηθεί επί του πρώην Υπουργού Υγείας κύριου Ανδρέα Ξανθού.
Έτσι, οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, να προσφέρουν τιμές χαμηλότερες από αυτές που ορίζονται στο δελτίο τιμών, χωρίς αυτές να επηρεάζουν τις τιμές των αντίστοιχων γενόσημων φαρμάκων.
Αυτό σημαίνει ότι τα γενόσημα δεν θα μειώνουν τις τιμές τους στο 65% της αντίστοιχης νέας μειωμένης τιμής, όπως ισχύει με τα φάρμακα αναφοράς βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
Με τη νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας εθελούσιας μείωσης της τιμής των φαρμακευτικών προϊόντων, το Υπουργείο Υγείας, επιχειρεί την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού μεταξύ των κατόχων αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία με τη σειρά της δύναται να οδηγήσει στη γενικότερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επενδύσεις και συμψηφισμός Clawback
Τέλος, θεσμοθετείται η διάταξη για τον συμψηφισμό του Clawback με τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως είχε προαναγγείλει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ενίσχυση της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα.
Τα οφέλη από την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας στη χώρα μας αναμένεται να είναι πολλαπλά.
Η αμεσότερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες υπό ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, η αμεσότερη συνεργασία της ακαδημαϊκής με την επιχειρηματική κοινότητα και η βελτίωση της κλινικής πρακτικής στα νοσοκομεία αποτελούν διαχρονικά ζητούμενα για την ελληνική πολιτεία.
Παράλληλα, η αντιμετώπιση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης, ως επένδυσης προτεραιότητας, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο, στη δημιουργία μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση και την καινοτομία, καθώς και στην προσπάθεια αναστροφής της φυγής στο εξωτερικό του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας (brain drain), το οποίο επλήγη αποφασιστικά κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης», αναφέρει η Αιτιολογική Έκθεση.
Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», φέρνει επιπλέον αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, θεσπίζει κριτήρια προτεραιότητας εξέτασης αιτημάτων, καθορίζονται τα είδη συμφωνιών που μπορεί να συνάψει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων κ.ά.
Εντούτοις, «ανοιχτό» αφήνει το μείζον θέμα της έκδοσης δελτίου τιμών, το οποίο είχε προαναγγείλει αλλά ακύρωσε μέσα σε λίγες ώρες τον περασμένο Μάιο, ο πρώην Υπουργός Υγείας κύριος Ανδρέας Ξανθός.
Ιωάννης – Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.MedicalManage.gr