Τι πρέπει να φάτε και να πιείτε πριν και μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης;

Θα δούμε τις συμβουλές και τις πληροφορίες που έδωσαν τρεις ειδικοί στο medicalnewstoday.
Η ετήσια ενημέρωση με εμβολιασμούς κατά της γρίπης είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της καθημερινής υγείας.
Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για μερικές από τις πιο συχνές παρενέργειες, όπως ο ήπιος πυρετός ή η αίσθηση λιποθυμίας κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού.
Μεταφέρουμε την επιστημονική γνώμη ειδικών σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορεί να βοηθήσουν στην άμβλυνση ή την πρόληψη τυχόν βραχυπρόθεσμων παρενεργειών από το εμβόλιο της γρίπης.
Όλοι οι διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Trusted Source, συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να εμβολιάζεστε ετησίως κατά της γρίπης, συνήθως το φθινόπωρο και το χειμώνα, για να αποτρέψετε όχι μόνο την ασθένεια λόγω μόλυνσης από τον ιό της γρίπης, αλλά και πιθανές σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τη γρίπη.
Τα εμβόλια κατά της γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι ήπιες και δεν διαρκούν πολύ, και μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ναυτία.
Αυτές οι παρενέργειες είναι αναμενόμενες και συχνά αποτελούν ένδειξη ότι το εμβόλιο λειτουργεί — διδάσκει στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμά τον ιό της γρίπης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυτές τις ήπιες και προσωρινές φλεγμονώδεις αντιδράσεις.
Άλλοι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αισθανθούν ζάλη κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού — αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος που προκαλούν οι βελόνες ή τα εμβόλια.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να αποτρέψετε ή να μετριάσετε αυτές τις αντιδράσεις κατά τη διάρκεια και μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης; Αυτό που τρώτε και πίνετε πριν από τον εμβολιασμό μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να περάσει αυτή την εμπειρία πιο ομαλά.
Για να λάβουμε μερικές συμβουλές από ειδικούς σχετικά με το πώς να διατηρήσουμε θετικές τις εμπειρίες μας από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης με τη βοήθεια υγιεινών διατροφικών επιλογών, το Medical News Today μίλησε με τη Michelle Routhenstein, MS, RD, CDCES, CDN, διαιτολόγο προληπτικής καρδιολογίας στο EntirelyNourished, και με την Elena Rolt, MSc, DipION, IFMCP, rCNHC, διατροφολόγο στο Health. Miro, και την Şebnem Ünlüişler, MSc, γενετική μηχανικό και Chief Longevity Officer στο London Regenerative Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι πρέπει να φάτε και να πιείτε πριν από το εμβόλιο της γρίπης;
Για όσους ανησυχούν ότι θα ζαλιστούν ή θα λιποθυμήσουν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το εμβόλιο της γρίπης, η Routhenstein συνέστησε να ενυδατωθούν καλά και να φάνε ελαφριά, ολόκληρα τρόφιμα.
«Για να αποφύγετε τη ζάλη ή την αίσθηση λιποθυμίας, ενυδατωθείτε καλά και φάτε ένα ελαφρύ, ισορροπημένο σνακ πριν από το εμβόλιο της γρίπης», συμβούλεψε.
Η διαιτολόγος εξήγησε ότι:
«Το πόσιμο νερό ή το τσάι από βότανα βοηθά στην κυκλοφορία και διατηρεί τον όγκο του αίματος, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη της λιποθυμίας και διατηρεί σταθερά τα επίπεδα ενέργειας. Ένα σνακ που περιέχει πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως μια μπανάνα με φυστικοβούτυρο, σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, παρέχοντας σταθερή ενέργεια και μειώνοντας τον κίνδυνο να αισθανθείτε αδυναμία ή ζάλη κατά τη διάρκεια και μετά το εμβόλιο»
«Ως γενετικός μηχανικός, συχνά εξετάζω πώς η διατροφή μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τον εμβολιασμό. Αν και τα τρόφιμα και τα ποτά δεν μπορούν να αλλάξουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης, ορισμένες επιλογές μπορεί να βοηθήσουν το σώμα να ανταποκριθεί πιο ομαλά και να ανακουφίσει τις συχνές παρενέργειες», διευκρίνισε η Ünlüişler.
Τόνισε επίσης τη σημασία της σταθεροποίησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πριν από τον εμβολιασμό, «ιδιαίτερα για όσους μπορεί να αισθάνονται ζαλάδα ή άγχος για τις βελόνες».
Όπως και ο Routhenstein, η Ünlüişler συνέστησε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες πριν από το εμβόλιο της γρίπης, προτείνοντας γιαούρτι με βρώμη ή τοστ ολικής αλέσεως.
Προειδοποίησε επίσης ότι «ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει την αίσθηση ζάλης», συνιστώντας την κατανάλωση «νερού ή ενός ποτού πλούσιου σε ηλεκτρολύτες [ως] ένα απλό προληπτικό μέτρο».
Τι πρέπει να φάτε μετά από το εμβόλιο της γρίπης και γιατί;
Η Rolt μας είπε ότι όσον αφορά το τι πρέπει να φάτε και να πιείτε μετά από το εμβόλιο της γρίπης, είναι σημαντικό να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
«Μετά τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης, το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά μια φλεγμονώδη αντίδραση για να επεξεργαστεί τα αντιγόνα του εμβολίου, ακολουθούμενη από τον σχηματισμό αντισωμάτων από τα Β κύτταρα για την προστασία από τον ιό»
«Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει οξειδωτικό στρες και φλεγμονή ως μέρος της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος και της ανάπτυξης των κυττάρων μνήμης, τα οποία είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική ανοσία, αλλά μπορούν επίσης να διαταράξουν προσωρινά την ισορροπία του οργανισμού», διευκρίνισε η διατροφολόγος.
«Τα βασικά θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν ξεχωριστούς ρόλους στην υποστήριξη αυτών των διεργασιών: οι πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων, οι β-γλυκάνες [ένας τύπος διαλυτών ινών] και οι διαιτητικές ίνες ρυθμίζουν τις έμφυτες και προσαρμοστικές ανοσολογικές αντιδράσεις, ενισχύοντας την ανοσολογική ανθεκτικότητα, τα προβιοτικά υποστηρίζουν το μικροβίωμα του εντέρου που επηρεάζει τη συστηματική ανοσία και η βιταμίνη C δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και υποστηρίζοντας τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων».
— Elena Rolt, MSc, DipION, IFMCP, rCNHC
«Ένα ισορροπημένο γεύμα που θα περιλάμβανε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα ήταν ένας ζωμός κοτόπουλου πλούσιος σε εύπεπτες πρωτεΐνες, σκόρδο, κρεμμύδια, καρότα, bok choy ή μπρόκολο ή οποιαδήποτε άλλα φυλλώδη λαχανικά και μανιτάρια (μια εξαιρετική πηγή β-γλυκανών), σε συνδυασμό με ποτά με βάση τα μούρα, όπως τσάι από κράνμπερι ή ιπποφαές με μέλι manuka, που παρέχουν βιταμίνη C και πολυφαινόλες για τη ρύθμιση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες», πρότεινε η Rolt.

Σύμφωνα με τον Rolt, «αυτός ο συνδυασμός βοηθά στην ενίσχυση της ανάκαμψης του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει τις πιθανές παρενέργειες και βελτιστοποιεί την ανταπόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο της γρίπης».
Επιπλέον, η Ünlüişler συνέστησε επίσης «… και λιπαρά ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3», τα οποία βοηθούν στη μετριασμό της φλεγμονής χωρίς να εξασθενίζουν την προσαρμοστική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. «Μια διατροφή με επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, όπως άπαχο κρέας, όσπρια ή τόφου, παρέχει επίσης τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή αντισωμάτων», πρόσθεσε.
Γιατί πρέπει να παραμένετε ενυδατωμένοι μετά από ένα εμβόλιο γρίπης;
Επιπλέον, ενώ η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας πριν από τον εμβολιασμό, είναι εξίσου σημαντική και μετά τον εμβολιασμό.
«Η ενυδάτωση είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τη βέλτιστη κυκλοφορία του αίματος, καθώς βοηθά στην αποτελεσματική μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και των ανοσοκυττάρων που απαιτούνται για μια αποτελεσματική απόκριση στον εμβολιασμό», εξήγησε η Rolt.
«Η ενυδάτωση μπορεί επίσης να μειώσει τη σοβαρότητα των παρενεργειών, όπως πονοκέφαλος, κόπωση και μυϊκός πόνος, ενώ βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία», πρόσθεσε.
«Το νερό, τα τσάι από βότανα ή οι ζωμοί μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία και να διαχειριστεί τα ήπια συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό», είπε η Ünlüişler.
«Τελικά, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί το καλύτερο εσωτερικό περιβάλλον για να λειτουργήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνδυάζοντας την ενυδάτωση, την ισορροπημένη διατροφή και την αντιφλεγμονώδη υποστήριξη, μπορούμε να κάνουμε την εμπειρία του εμβολιασμού πιο άνετη και να δώσουμε στον οργανισμό μας τους πόρους που χρειάζεται για να αναπτύξει μια αποτελεσματική, προστατευτική αντίδραση».
— Şebnem Ünlüişler, MSc
Υπάρχει κάποια διατροφή που πρέπει να ακολουθείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης;
Η Routhenstein τόνισε επίσης τη σημασία της διατήρησης μιας υγιεινής διατροφής και της προτίμησης ολόκληρων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφών καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης.
«Ενώ το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας ή της σοβαρότητας της ασθένειας, δεν εγγυάται την πρόληψη της λοίμωξης, επομένως η διατήρηση μιας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, αντιφλεγμονώδους διατροφής κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης παραμένει σημαντική», επεσήμανε.
«Τα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνες Α, C και E υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων, τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και τη συνολική ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος», συμβούλεψε η διαιτολόγος.
Η συμπλήρωση των προληπτικών στρατηγικών, όπως ο εμβολιασμός, με υγιεινές διατροφικές επιλογές είναι καθοριστική για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ιογενούς λοίμωξης και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε περίπτωση που κάποιος προσβληθεί από γρίπη.
Πηγή: medicalnewstoday

