Home Διοίκηση Ιατρός και Manager Ταυτόχρονα; Και Όμως Γίνεται
Ιατρός και Manager Ταυτόχρονα; Και Όμως Γίνεται.

Ιατρός και Manager Ταυτόχρονα; Και Όμως Γίνεται

Αν διαβάζαμε κάτι τέτοιο πριν λίγα χρόνια, οι αντιδράσεις θα ήταν μεγάλες.

Ο ιατρός επιτρεπόταν να ασχολείται μόνο με την επιστήμη και τους ασθενείς του και έννοιες όπως το marketing και το management ήταν άγνωστες.

Το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον δραστηριοποίησης «απαιτεί» από τους ιατρούς να εφαρμόζουν βασικές αρχές διοίκησης για να διευκολύνουν την καθημερινή τους πρακτική στο ιατρείο και για να εκσυγχρονιστούν, ενώ ανοίγει το δρόμο και για τους ιατρούς που έχουν το… μικρόβιο του manager, προκειμένου να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη διοίκηση στον κλάδο υγείας.

Πλέον, οι ηγετικές ικανότητες και τα διοικητικά καθήκοντα αρχίζουν να είναι μέρος της πρακτικής ενός ιατρού, αφού επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ιατρείου ή του νοσοκομείου όπου εργάζονται.

Κάποιοι ιατροί έχουν αντιληφθεί την αξία του management και πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν από αυτό.

Είναι έτοιμοι λοιπόν, να αναλάβουν νέες επαγγελματικές προκλήσεις.

Κάποιοι συνάδελφοί τους δεν νιώθουν όμως έτσι, απέναντι στους νέους ρόλους που καλούνται να αναλάβουν.

Αισθάνονται ότι υποχρεούνται να παίξουν αυτόν τον ρόλο και ότι δεν έχουν επιλογή, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κάποιος άλλος να το κάνει στη θέση τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από την πρώτη ημέρα που ξεκινούν οι ιατροί να ασκούν το επάγγελμά τους, λειτουργούν σαν ομάδα και είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, ασχολούνται με πεδία του management.

Κάντε μια Νέα Αρχή

Για όσους από εσάς ξεκινάτε τώρα την πρακτική σας, τα πράγματα είναι μάλλον πιο εύκολα.

Κάθε μέρα που περνάει αποκτάτε όλο και μεγαλύτερη εμπειρία αναλαμβάνοντας περισσότερες ευθύνες.

Μπορείτε να γίνετε η σκιά έμπειρων συναδέλφων σας με αυξημένα διοικητικά καθήκοντα και έτσι να δείτε στην πράξη τι εστί management και ποιους ρόλους καλείστε να αναλάβετε.

Ένας άλλος τρόπος για να κερδίσετε γνώσεις και εμπειρία είναι για παράδειγμα η συμμετοχή σας σε κάποιο project βελτίωσης υπηρεσιών, στο νοσοκομείο ίσως που εργάζεστε, που θα κληθείτε να το αξιολογήσετε και στη συνέχεια να κάνετε προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η υπηρεσία αυτή.

Επιπλέον, οι νέοι ιατροί θα μπορούσατε να «ξεκλέψετε» λίγο χρόνο από την ιατρική πρακτική σας και να συμμετέχετε σε ένα σύντομο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης σε κάποιες βασικές αρχές management.

Ακονίστε τις Γνώσεις σας

Πότε δεν είναι πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά για να δείτε πιο «ζεστά» το ιατρικό management και να ξεκινήσετε.

Σίγουρα κατά τη διάρκεια της καριέρας σας οι πιο έμπειροι ιατροί έχετε αποκτήσει ικανοποιητικές δεξιότητες σε εμπειρικό επίπεδο, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να επωφεληθείτε και από μια επίσημη εκπαίδευση, σε θέματα όπως η ηγεσία, ο οικονομικός προγραμματισμός, η διαχείριση προϋπολογισμού και ο συντονισμός σε επίσημα meeting;

Θα μπορούσατε επίσης, να εξασκήσετε τις δεξιότητές σας στη γραπτή επικοινωνία, για να γράφετε πιο περιεκτικές αναφορές ή ιατρικά άρθρα, αλλά και στην προφορική επικοινωνία για να κάνετε εισηγήσεις σε συνέδρια ή οποιαδήποτε άλλη παρουσίαση στο κοινό.

Αν το δημόσιο πρόσωπο της υγείας είναι μέρος της δουλειάς σας και εκπροσωπείτε κάποιον οργανισμό, θα πρέπει να γίνετε λίγο καλύτερος στις δημόσιες σχέσεις και να μάθετε να διαχειρίζεστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η ικανότητα διαπραγμάτευσης, η κατανόηση της ανάγκης ποιοτικών βελτιώσεων, αλλά και η αποφασιστικότητα και ευελιξία, είναι αρετές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ασθενή-πελάτη.

Το management πιστεύει στον άνθρωπο και την ομάδα, είναι ευχής έργον λοιπόν, να πιστεύετε στους συνεργάτες σας, να αναγνωρίζετε τη συμβολή τους και να εντοπίζετε τους πιο ικανούς, δίνοντάς τους περισσότερες αρμοδιότητες.

Προκλήσεις Υπάρχουν Πολλές…

Είτε το επιλέξατε είτε όχι, όσοι αναλάβετε για πρώτη φορά διοικητικά καθήκοντα θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για τις προσκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε.

Μια από αυτές είναι και η σύγκρουση των ρόλων και των ενδιαφερόντων σας όταν είστε ταυτόχρονα και ιατρός και μάνατζερ.

Και ενώ μπορεί να ξεκινήσετε πολύ αισιόδοξα ότι θα αλλάξετε τον κόσμο, στην πορεία μπορεί να νιώσετε αρκετές φορές ότι παλεύετε με τους δαίμονες και την γραφειοκρατία.

Είναι δύσκολη η διαχείριση του χρόνου σας, όταν θα πρέπει ταυτόχρονα να καλύπτετε τις ανάγκες των ασθενών σας και να διαχειρίζεστε την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία ή να απαντάτε στα τηλέφωνα που δεν σταματάνε να χτυπάνε.

Ένα αποτελεσματικό πλάνο εργασίας είναι λοιπόν απαραίτητο για να την καλύτερη οργάνωση σας.

Κάντε τη Διαφορά

Παρά τις δυσκολίες, μια είναι η μεγάλη πρόκληση και αξίζει να την κυνηγήσετε.

Η ανάληψη διοικητικών καθηκόντων θα σας κάνει να αποκτήσετε έναν στρατηγικό ρόλο, συμβάλλοντας στη βελτίωση του κλάδου υγείας σε ευρύτερη κλίμακα.

Αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρετε μέσω του οργανισμού ή του ιατρείου σας και έχοντας το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, αυξάνετε την επιρροή σας στον κλάδο της υγείας και την φροντίδα που προσφέρετε στους ασθενείς σας.

Αυτός εξάλλου δεν είναι και ο απώτερος στόχος σας;

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων