Home Επικαιρότητα Πρώτη Γραμμή Υποστήριξης για την Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα
Λειτουργία 1ης Εθνικής Γραμμής Βοήθειας για την Κυστική Ίνωση κληρονομική νόσο με πολλούς ασθενείς στην Ελλάδα

Πρώτη Γραμμή Υποστήριξης για την Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα

Ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης Εθνικής Γραμμής Βοήθειας, που απευθύνεται στοχευμένα στην Κυστική Ίνωση, την πιο συχνή κληρονομική νόσο με πάνω από μισό εκατομμύριο φορείς και περίπου 850 ασθενείς στην Ελλάδα.

Η Γραμμή “Απεριόριστη Ανάσα” παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στην κοινότητα της Κυστικής Ίνωσης, καθώς και ενημέρωση στο ευρύ κοινό για τη νόσο, τον προγεννητικό έλεγχο, την δωρεά οργάνων.

Μια πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, με στόχο την ενδυνάμωση όλων όσων επηρεάζονται από την Κυστική Ίνωση, αλλά και την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη νόσο.

Η Γραμμή Βοήθειας “Απεριόριστη Ανάσα” λειτουργεί στο τηλ. 2110-13770, κάθε Τρίτη: 11.00-15.00, Τετάρτη και Πέμπτη: 15.00-19.00 ή στο email στο helpline@cysticfibrosis.gr ή στη ζωντανή συνομιλία στο chatbox και στα social media του Συλλόγου.

Η Κυστική Ίνωση αποτελεί την πιο συχνή κληρονομική νόσο, με την οποία γεννιούνται 1 στα 2.000 – 2.500 παιδιά.

Για κάθε ζευγάρι, που είναι και οι 2 γονείς φορείς του ελατωματικού γονιδίου της Κυστικής Ίνωσης, σε κάθε εγκυμοσύνη υπάρχει 25% πιθανότητα να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί που θα πάσχει από τη νόσο.

Η Κυστική Ίνωση είναι μια χρόνια, πολυσυστηματική νόσος που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας.

Οι ασθενείς με τις οικογένειες τους αντιμετωπίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα και αφιερώνουν περίπου 3-4 ώρες την ημέρα για τις καθημερινές τους θεραπείες.

Μοναδική λύση επιβίωσης για όσους βρίσκονται σε αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων. 

Η Άννα Σπίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης και Μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σπανίων Παθήσεων Eurordis – Rare Diseases Europe δήλωσε:

«Αν και η Κυστική Ίνωση αποτελεί την πιο συχνή κληρονομική νόσο, οι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι ελάχιστα ενημερωμένοι.

Μέσα από την Γραμμή “Απεριόριστη Ανάσα” φιλοδοξούμε να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό για την Κυστική Ίνωση, τον προγεννητικό έλεγχο, την αξία της δωρεάς οργάνων. 

Η Κυστική Ίνωση είναι μια δύσκολη νόσος. Δεν αφορά μόνο τους ασθενείς που νοσούν ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων.

Επηρεάζει την οικογένεια, την εργασία, την καθημερινότητά τους.

Η Γραμμή Υποστήριξης “Απεριόριστη Ανάσα” έρχεται να μοιραστεί το ψυχολογικό φορτίο της νόσου με όσους επηρεάζονται από αυτήν, αλλά και να τους καθοδηγήσει στις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσουν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις παροχές υγείας, κοινωνικές-οικονομικές παροχές, κλπ.

Η νέα δράση εντάσσεται στα πλαίσια των δράσεων του Συλλόγου μας για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη της κοινότητας της Κυστικής Ίνωσης, όπως ομάδες ψυχοθεραπείας, οδηγός παροχών, διαδικτυακά coffee breaks υποστήριξης. 

Ευχαριστούμε ολόψυχα τους εργαζόμενους της εταιρείας Teva Pharmaceuticals για την στήριξή τους και τα βραβεία Humanizing Health Awards 2023, που ανέδειξαν νικητή τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης και αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την ιδέα μας για την δημιουργία της πρώτης Γραμμής Υποστήριξης για την Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα». 

Η ομάδας της Γραμμής με εξειδικευμένη ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό είναι εδώ για να συμβουλεύσει, να καθοδηγήσει και να απαντήσει σε κάθε ερώτημα για την Κυστική Ίνωση, διασφαλίζοντας το απόρρητο κάθε συνομιλίας.

Στη Γραμμή “Απεριόριστη Ανάσα” μπορούν να απευθυνθούν:

  • Ασθενείς με Κυστική Ίνωση
  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς με Κ.Ι.
  • Γονείς και φροντιστές ασθενών με Κ.Ι.
  • Οικογένεια, σύντροφοι, φίλοι, συγγενείς ασθενών με Κ.Ι.
  • Φορείς της νόσου
  • Δάσκαλοι, εργοδότες, επαγγελματίες υγείας και άλλοι επαγγελματίες
  • Οποιοσδήποτε επηρεάζεται από τη νόσο
  • Οποιοσδήποτε έχει ερωτήσεις ή θέλει να μάθει περισσότερα για την Κυστική Ίνωση και τη μεταμόσχευση πνευμόνων

Περισσότερα για την Κυστική Ίνωση και την Γραμμή Υποστήριξης “Απεριόριστη Ανάσα” στην ιστοσελίδα του Συλλόγου https://cysticfibrosis.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων