Home Τεχνολογία - Λογισμικό Διαχείριση Ψηφιακής Φήμης
Η φήμη που έχετε στον ψηφιακό χώρο μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στη προσέλκυση και τη διατήρηση νέων πελατών

Διαχείριση Ψηφιακής Φήμης

Σε έναν κόσμο όπου η ψηφιακή επικοινωνία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, οι ιατροί δεν πρέπει να παραμελούν την εικόνα τους στο διαδίκτυο.
Και φυσικά να προστατεύουν και τη φήμη τους.

Όπως όταν ένα νέο περνάει «από στόμα σε στόμα» και η οποιαδήποτε φήμη εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, έτσι συμβαίνει και στον ψηφιακό κόσμο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να είστε ενήμεροι και ενεργοί, για να προβλέψετε και να διαχειριστείτε τις όποιες καταστάσεις.

Το διαδίκτυο επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν πληροφορίες, αλλά και να αποτυπώνουν τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους, για τον ιατρό και τους συνεργάτες του στο ιατρείο.

Όπως συμβαίνει στην καθημερινή επαφή με τον ασθενή, έτσι και στον ψηφιακό χώρο, ο ιατρός πρέπει να ερευνήσει σχετικά με το τί πιστεύουν οι πελάτες/ασθενείς  για εκείνον και το ιατρείο του.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσει χρόνο και να «ακούσει».

Χτίστε την ψηφιακή σας φήμη

Η πρόληψη προηγείται της θεραπείας.

Αντίστοιχα, η υπόληψη και η φήμη καλλιεργούνται πριν εδραιωθούν, κάτι πολύ λογικό.

Σήμερα, πολλοί ασθενείς επικοινωνούν με άλλους που είχαν παρόμοιες εμπειρίες, αλλά και με επαγγελματίες υγείας που έχουν ενεργή παρουσία στο διαδίκτυο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη φωνή των ασθενών, ο κάθε επαγγελματίας υγείας έχει συμφέρον να αδράξει την ευκαιρία για να εδραιώσει τη θέση του σε διάφορα fora και εξειδικευμένους ιστότοπους (π.χ. ομάδες ιατρών, ασθενών κ.λ.π.) όπου ανταλλάσσονται συμβουλές, συστάσεις, νέες πρακτικές ή ανάγκες.

Έλεγχος της ηλεκτρονικής σας φήμης

Αλήθεια, έχετε «Googlάρει» ποτέ το ιατρείο σας στο διαδίκτυο;

Ανάλογα με τις αξιολογήσεις και τη βαθμολογία που φαίνεται στο Google, ένας ασθενής μπορεί να επηρεαστεί για το αν θα επιλέξει έναν ιατρό.

Ειδικά για τους νέους, αυτό αποτελεί πλέον την τάση για τον καθορισμό της κάθε επιλογής τους.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως σήμερα, πολλοί πελάτες-ασθενείς κάνουν διαδικτυακή έρευνα πριν πάνε σε έναν γιατρό και τον αποφεύγουν εάν έχει αρνητικές κριτικές.

Ωστόσο, πολλοί γιατροί δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από το φαινόμενο και ούτε ασχολούνται ιδιαίτερα.

Όμως, η σημασία της προσέγγισης αυτής είναι ζωτικής σημασίας, αφού κάνει το ιατρείο ορατό στο διαδίκτυο, προβάλλοντας ταυτόχρονα διάφορες πληροφορίες (π.χ. ώρες λειτουργίας), με στόχο να οδηγήσουν τον ασθενή στον ιστότοπο ή ακόμη και στο φυσικό ιατρείο.

Ένας γιατρός λοιπόν πρέπει να διασφαλίζει τη φήμη του στον ψηφιακό χώρο.

Οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο μπορεί να αφήσει διαδικτυακά ίχνη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ως εκ τούτου, η τακτική παρακολούθηση είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να είναι εφικτή η κατάλληλη διαχείριση στις αντίστοιχες δημοσιεύσεις και κριτικές.

Για να είστε ενήμεροι σχετικά με τις αξιολογήσεις, τις κριτικές και την ψηφιακή σας φήμη πρέπει να παρακολουθείτε τα δεδομένα.

Είναι σχεδόν αυτονόητο πως πρέπει να έχετε συνδέσει τον google/gmail λογαριασμό σας με το ιατρείο σας στο google business, ώστε να ενημερώνεστε αυτόματα για κάθε σχετική κριτική που λαμβάνετε online και να απαντάτε οπωσδήποτε, άμεσα και ευγενικά, στην περίπτωση λήψης αρνητικής κριτικής.

Συμπληρωματικά, η Google παρέχει μια δωρεάν υπηρεσία:

Το Google Alerts, που όταν δημοσιεύεται διαδικτυακά περιεχόμενο που περιέχει καθορισμένες λέξεις-κλειδιά, προσφέρει τη δυνατότητα προγραμματισμού ειδοποιήσεων.

Για παράδειγμα, το όνομα του ιατρείου σας είναι η πρώτη παράμετρος που μπορείτε να ορίσετε.

Έτσι, μόλις δημοσιευτεί περιεχόμενο με το όνομα  σας, ενημερώνεστε άμεσα, μέσω email.

Αυτή η παρακολούθηση μπορεί επίσης να επεκταθεί σε διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα.

Οι αναρτήσεις που δημοσιεύονται στο Facebook, το Χ (πρώην Twitter) και το Instagram, αποτελούν επίσης σημαντικά στοιχεία της ηλεκτρονικής σας φήμης.

Εύκολα προσβάσιμο

Επομένως, εάν η ιδέα σας φαίνεται δελεαστική, μην ανησυχείτε για τον τρόπο χρήσης αυτού του εργαλείου.

Το Google Alerts είναι εύκολα προσβάσιμο και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφορα σεμινάρια που βοηθούν αρχάριους να κατακτήσουν τη χρήση του.

Η μόνη προϋπόθεση για να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την υπηρεσία είναι να έχετε λογαριασμό Google.

Βέβαια, παράλληλα με αυτήν τη δωρεάν λύση, υπάρχουν πολλές εταιρείες που παρέχουν παρακολούθηση δεδομένων, για λογαριασμό των πελατών τους.

Με μια γρήγορη αναζήτηση μπορείτε να βρείτε, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, εταιρείες που μπορούν να σας βοηθήσουν σχετικά με το θέμα αυτό.

Προφανώς, οι υπηρεσίες αυτές είναι επ’ αμοιβή και εξαρτώνται από τις υπηρεσίες που παρέχονται.

Επικοινωνία και ψηφιακή φήμη – Ενημερωθείτε και αλληλεπιδράστε!

Πάνω από το 50% των χρηστών του διαδικτύου βασίζεται στις αξιολογήσεις και τα αστέρια, για οποιοδήποτε επιχείρηση.

Επίσης, φαίνεται πως τα σχόλια καθορίζουν και τις προτιμήσεις τους, στις ίδιες αναλογίες.

Συμπερασματικά, ο ιατρός οφείλει να παρακολουθεί στενά τις κριτικές που τον αφορούν και που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Θετικές αξιολογήσεις

Η ψηφιακή φήμη είναι μια αντανάκλαση του ιατρείου σας και των υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά απαιτεί μακροχρόνια δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή περιλαμβάνει τις κριτικές που δημοσιεύονται από ασθενείς-πελάτες και τη βαθμολογία που σας αποδίδεται.

Μια βαθμολογία google business ίση ή μεγαλύτερη από 4,5 στα 5, είναι γενικά καλή για μια επιχείρηση.

Στην πράξη, επειδή τα ιατρεία έτσι και αλλιώς ως κλάδος δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στις υπηρεσίες προς τους ασθενείς τους, ο πήχης ενός ικανοποιητικού μέσου όρου βαθμολογιών ανεβαίνει λίγο περισσότερο, ίσως  στο 4,7 στα 5.

Σε κάθε περίπτωση, βαθμολογία κάτω από το 4 σημαίνει πως πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε!

Διαχείριση των αρνητικών κριτικών

Ποιοι ακριβώς γράφουν κριτικές;

Πλέον, δεν είναι μόνο οι νέοι που είναι εξοικειωμένοι με τα κοινωνικά δίκτυα και που εκφράζουν τις απόψεις τους.

Λίγο πολύ όλοι έχουν μάθει πως μπορούν να αφήσουν μια κριτική.

Εξ ου και το ενδιαφέρον να εξετάζετε προσεκτικά τις κριτικές, ώστε να διορθώσετε την κατάσταση εάν είναι απαραίτητο, αλλά κυρίως, για να απαντήσετε μεμονωμένα στις αρνητικές κριτικές.

Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικότερα σημεία.

Παράλληλα, η ψηφιακή σας φήμη παρέχει και στοιχεία για το πώς είστε ως εργοδότης, αφού αν οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε εσάς είναι ευχαριστημένοι, η εξυπηρέτηση θα είναι άρτια, γεγονός που αντανακλάται και στις κριτικές που θα είναι θετικές και πολλές.

Συμπερασματικά, η παρακολούθηση όλων των ενεργειών των χρηστών στο διαδίκτυο -που σχετίζονται με το περιεχόμενο που αναρτάται και που εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης- σας επιτρέπει να ελέγχετε τη βαθμολογία και την ψηφιακή σας φήμη.

Αυτό το εργαλείο μάρκετινγκ διαθέτει ιδιαίτερη δυναμική και είναι ουσιαστικό για την προβολή του ιατρείου σας.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας προβλέπεται πως θα αυξάνει συνεχώς τη διαδικτυακή αλληλεπίδραση των χρηστών.

Εκτός από τις τιμές, κριτήρια όπως η επικοινωνία, η ποιότητα των υπηρεσιών ή ακόμα και η τεχνογνωσία του επαγγελματία θα τροφοδοτούν την ψηφιακή βαθμολογία του ιατρείου.

Μπορεί να μην σας φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά η ψηφιακή σας φήμη είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να παραμελείται.

Το διαδίκτυο είναι η βασική πηγή αναζήτησης πληροφοριών για όλο και περισσότερους ασθενείς.

Η συστηματική παρακολούθηση της online παρουσίας και φήμης σας και η άμεση παρέμβαση -όταν απαιτείται- είναι μια κερδοφόρα επιλογή.

Κωνσταντίνος Κωστίκας, Φαρμακοποιός, MSc Information Systems, PhD Machine Learning, Δημιουργός του erx.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων