Home Επιστημονικά ΆρθραΆνοια: Εξέταση αίματος την «εντοπίζει» πριν τα συμπτώματα

Άνοια: Εξέταση αίματος την «εντοπίζει» πριν τα συμπτώματα

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην μάχη ενάντια στην άνοια, και ειδικότερα στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Παγκοσμίως, πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας, με νέες περιπτώσεις να εμφανίζονται ραγδαία (περίπου 10 εκατομμύρια ετησίως), ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 78 εκατομμύρια έως το 2030.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μία απλή και αξιόπιστη εξέταση για τη διάγνωση της νόσου. Ωστόσο, μια νέα συστηματική ανασκόπηση 18 επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνει ότι μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμα σημάδια της εγκεφαλικής διαταραχής, πριν εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα.

Η πρωτεΐνη p-tau217 έχει αναδειχθεί σε αξιόπιστο βιοδείκτη της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθώς η συγκέντρωσή της στο αίμα συνδέεται στενά με την παρουσία αμυλοειδικών πλακών και νευροϊνιδιακών δεματιών tau στον εγκέφαλο – δύο χαρακτηριστικά παθολογικά ευρήματα της νόσου.

Η πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι η αιματολογική εξέταση p-tau217 πρόκειται για ένα «ελάχιστα επεμβατικό εργαλείο» για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, «ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η έγκαιρη παρέμβαση με θεραπείες που τροποποιούν την πορεία της νόσου μπορεί να προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος στην επιβράδυνση ή την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου».

Σύμφωνα με τη μελέτη, που περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερα από 7.800 άτομα, τα επίπεδα της p-tau217 φάνηκαν να είναι σημαντικά υψηλότερα σε άτομα με θετική αμυλοειδική απεικόνιση σε σύγκριση με εκείνα με αρνητική αμυλοειδική απεικόνιση, ακόμα και όταν δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.

Οι αμυλοειδικές πλάκες, που διαταράσσουν τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία, πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παθολογικά ευρήματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Το πρόβλημα είναι ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τις αμυλοειδικές πλάκες.

Υπάρχουν ωστόσο, θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν τον σχηματισμό ή την παρουσία τους στα πρώιμα στάδια της νόσου.

«Μια απλή εξέταση αίματος για την ανίχνευση της πρωτεΐνης p-tau217 θα μπορούσε να υποδείξει αν ένα άτομο αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ακόμη και πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα», δήλωσαν οι ερευνητές.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ή ενδεχομένως να επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

«Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η αυξημένη κοινωνικοποίηση, είναι όλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της άνοιας» κατέληξαν οι ερευνητές.

Η επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA.

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων