Αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμα και πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν όσοι καταναλώνουν δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine” συνδέει την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος – και ιδιαίτερα επεξεργασμένου – με 3 έως και 7% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και αύξηση κατά 3% της πιθανότητας θανάτου από όλα τα αίτια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, την οποία έκαναν ερευνητές από τα πανεπιστήμια Northwestern Medicine και Cornell, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα αντιμετώπιζαν από 3% έως και 7% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ είχαν και κατά 3% αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.
Επίσης, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες κοτόπουλου εβδομαδιαίως αντιμετώπιζαν κατά 4% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνιζουν πως το θέμα χρήζει περαιτέρω έρευνας ώστε να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Αναφέρουν, δε, ότι όσον αφορά το κοτόπουλο, είναι πιθανό ο μεγαλύτερος κίνδυνος να σχετίζεται με τον τρόπο μαγειρέματος και όχι με το ίδιο το κοτόπουλο.