Όσα φαγητά κάνουν καλό στην υγεία, έχουν συνήθως και μικρότερο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Αντίθετα, η ανθυγιεινή για τους ανθρώπους διατροφή επιβαρύνει περιβαλλοντικά και τη Γη.
Ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Μινεσότα, μελέτησαν 15 ομάδες τροφών, συνέκριναν την επίπτωσή τους στην υγεία και στο περιβάλλον και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Η μελέτη κατέληξε ότι σχεδόν όλες οι τροφές που σχετίζονται με καλύτερη υγεία, όπως τα πλήρη δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το λάδι, κ.λπ., έχουν τις μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους όπως το νερό.
Από την άλλη, τροφές που έχουν συσχετιστεί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως το ανεπεξέργαστο αλλά και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, έχουν παράλληλα τις χειρότερες επιπτώσεις στη Γη και επιφέρουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση και ρύπανση.
Δύο βασικές εξαιρέσεις είναι τα ψάρια που είναι μια υγιεινή τροφή, αλλά η όλη αλυσίδα της αλιείας, επεξεργασίας και κατανάλωσής τους έχει μεσαίου επιπέδου περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς επίσης τα αναψυκτικά/ποτά με ζάχαρη που ενέχουν κινδύνους για την υγεία, αλλά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους είναι μικρό.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο η διατροφή παγκοσμίως στρέφεται σε πιο υγιεινή κατεύθυνση, τόσο αυτό θα ωφελεί όχι μόνο τον ανθρώπινο πληθυσμό αλλά και γενικότερα όλη τη Γη.