Home Επικαιρότητα Αυξημένος Κίνδυνος Λοιμώξεων COVID-19 σε Ανοσοκατεσταλμένους παρά τα Εμβόλια
Παρά τις 3 δόσεις εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα συνεχίζουν να επηρεάζονται δυσανάλογα από τη νόσο COVID-19

Αυξημένος Κίνδυνος Λοιμώξεων COVID-19 σε Ανοσοκατεσταλμένους παρά τα Εμβόλια

Παρά το υψηλό ποσοστό των ατόμων που έχουν λάβει τουλάχιστον 3 δόσεις εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα συνεχίζουν να επηρεάζονται δυσανάλογα από τη νόσο COVID-19, καθώς αντιπροσωπεύουν σε ποσοστό άνω του 20% τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τους θανάτους λόγω COVID-19, σύμφωνα με πληθυσμιακή μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Regional Health Europe.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας) και Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναδρομικό σχεδιασμό κοόρτης και ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας από 11.990.730 άτομα ηλικίας ≥12 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, και συνέκριναν τις σχετιζόμενες με τη νόσο COVID-19 νοσηλείες, τις εισαγωγές ΜΕΘ και τους θανάτους μεταξύ διαφορετικών ομάδων ανοσοκατεσταλμένων ατόμων και του γενικού πληθυσμού από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Συνολικά, καταγράφηκαν 20.910 εισαγωγές σε νοσοκομείο λόγω COVID-19, 440 εισαγωγές σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 και 4.810 θάνατοι λόγω COVID-19.

Τα άτομα με ανοσοκαταστολή αντιπροσώπευαν το 3,9% του πληθυσμού της μελέτης, αλλά το 21,9% (4.585/20.910) των εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω COVID-19, το 28,4% (125/440) των εισαγωγών σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 και το 23,8% (1.145/4.810) των θανάτων λόγω COVID-19 κατά την περίοδο της μελέτης.

Αντίστοιχα ευρήματα παρατηρήθηκαν κι όταν η ανάλυση περιορίστηκε σε 6.060.635 άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον 3 δόσεις εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 (84,5% των ανοσοκατεσταλμένων και 50,5% του γενικού πληθυσμού).

Σε αυτή την περίπτωση, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα αποτελούσαν το 6,6% του συνολικού πληθυσμού, το 24,8% των εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω COVID-19, το 35,3% των εισαγωγών σε ΜΕΘ και το 25,0% των θανάτων λόγω COVID-19.

Ο υψηλότερος κίνδυνος νοσηλείας λόγω COVID-19 παρατηρήθηκε σε άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, με μέτρια έως σοβαρή πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια, με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και με πρόσφατη θεραπεία για αιματολογική κακοήθεια. Οι ίδιες ομάδες ασθενών είχαν υψηλότερο κίνδυνο για εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο λόγω COVID-19.

Συμπερασματικά, η μελέτη έδειξε ότι σε έναν πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό προσαρμοσμένο ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τον αριθμό των συννοσηροτήτων, ο κίνδυνος παρέμεινε αυξημένος σε όλες τις ομάδες ανοσοκαταστολής κατά 1,3 έως 13,1 φορές για νοσηλεία λόγω COVID-19 και κατά 1,3 έως 19,9 φορές για θάνατο λόγω COVID-19, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερη αξία για την πολιτική δημόσιας υγείας ώστε να σχεδιαστούν προληπτικές παρεμβάσεις και εμβολιαστικά προγράμματα με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων