Home Τεχνολογία - Λογισμικό Ψηφιακή Τεχνολογία στην Υγειονομική Περίθαλψη: Το Μέλλον είναι Εδώ!
Ψηφιακή Τεχνολογία και Υγειονομική Περίθαλψη: Το Μέλλον είναι Εδώ!

Ψηφιακή Τεχνολογία στην Υγειονομική Περίθαλψη: Το Μέλλον είναι Εδώ!

Αν τα τελευταία δυο χρόνια μας έχουν διδάξει κάτι, αυτό είναι ότι το μέλλον είναι  απρόβλεπτο. Τούτου λεχθέντος, αξίζει να εξετάσουμε με προσοχή τις πολλαπλές δυνατότητες που μπορούν προσφέρουν οι υπάρχουσες, αλλά και αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας των ασθενών το 2022, αλλά και έπειτα.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία δύναται να αναδιαμορφώσει το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, προς όφελος των ασθενών:

1. Η προληπτική, προγνωστική και εξατομικευμένη διαχείριση που θα προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, θα βελτιώσει σημαντικά τη φροντίδα

Αναλογιζόμενοι την ψηφιακή υγεία, οι ασθενείς συνήθως οραματίζονται τη δυνατότητα να τους παρέχεται τηλεθεραπεία / εικονική σύσκεψη με τον γιατρό, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν χρόνιες παθολογίες που απαιτούν συχνή και προσεκτική παρακολούθηση.

Ωστόσο, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ψηφιακή υγεία, στα πλαίσια μίας ευρύτερης προοπτικής: την ικανότητα πρόβλεψης και αντιμετώπισης συμπτωμάτων, πριν ακόμη προκύψουν σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, η απομακρυσμένη παρακολούθηση των ασθενών – ως βασικό στοιχείο της εικονικής φροντίδας – θα βοηθήσει όλο και περισσότερο τους κλινικούς ιατρούς να διαχειριστούν προληπτικά τη μετα-οξεία και χρόνια φροντίδα, χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά εξατομικευμένη προσέγγιση, με βάση τα δεδομένα του κάθε ασθενή.

Πρώτο βήμα, θα είναι η δημιουργία ενός εξατομικευμένου προφίλ για κάθε ασθενή που χρήζει παρακολούθησης, χρησιμοποιώντας αναλυτικά στοιχεία και πραγματικά δεδομένα βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), που θα συλλαμβάνονται από ειδικούς αισθητήρες τους οποίους θα φορά.

Δεύτερο βήμα, θα αποτελεί η ειδοποίηση του θεράποντα ιατρού, σχετικά με ανωμαλίες ή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, άλλα και οτιδήποτε άλλο ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη πιθανών προβλημάτων υγείας.

Για παράδειγμα, αντί να συγκρίνουμε έναν ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια με εκατομμύρια άλλους που ζουν με την ίδια πάθηση, η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να καθορίσει τη γραμμή βάσης στην οποία ένας μεμονωμένος ασθενής λειτουργεί και ζει, με ασφάλεια.

Παρακολουθώντας τις αλλαγές στον ύπνο, την άσκηση, τις ζωτικές ενδείξεις ή άλλες ενδείξεις, οι κλινικοί γιατροί θα μπορούν να παρέμβουν προληπτικά για να αποτρέψουν ή να μετριάσουν πιθανά προβλήματα υγείας, σε μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση.

Το αποτέλεσμα θα είναι αμφίπλευρο: Οι κλινικοί γιατροί θα μπορέσουν να βελτιώσουν την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχουν, τα νοσοκομεία θα μειώσουν τις περιττές και δαπανηρές νοσηλείες, αλλά και οι ασθενείς παραμένοντας στο σπίτι, θα λαμβάνουν την κατάλληλη παρακολούθηση και φροντίδα, πιο άνετα και πιο σίγουρα.

2. Το νοσοκομείο «έρχεται πιο κοντά» στον ασθενή

Η πανδημία έφερε στο φως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, ειδικά όταν τα σοβαρά περιστατικά ασθενών υπερτερούν αριθμητικά των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών, οδηγώντας παράλληλα σε ελλείψεις κλινικών ιατρών.

Η ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών υγείας που θα παρακολουθούν συνεχώς τους ασθενείς και θα χρησιμοποιούν AI για την εξαγωγή κλινικών πληροφοριών, θα βοηθήσει σημαντικά στην επέκταση αυτών των περιορισμένων πόρων, προσφέροντας νέες δυνατότητες και αυξάνοντας την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών.

Σε ένα επόμενο στάδιο, οι ασθενείς που θα χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο θα μπορούν να «εισαχθούν» στο σπίτι τους, ενώ οι κλινικοί γιατροί θα διαχειρίζονται εξ αποστάσεως τη φροντίδα τους, απελευθερώνοντας νοσοκομειακές κλίνες για τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Στη συνέχεια, οι ιατροί θα προσφέρουν ανάλογη ποιότητα φροντίδας σε ένα περιβάλλον χαμηλότερου κόστους, με τους ασθενείς να αναρρώνουν και να διαχειρίζονται την κατάστασή τους, στην άνεση ενός οικείου περιβάλλοντος.

Με άλλα λόγια, η τεχνολογία θα φέρει πιο κοντά το νοσοκομείο στον ασθενή.

Η ενίσχυση των επιλογών νοσοκομείου στο σπίτι, θα επιτρέψει στα συστήματα υγείας να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα, από τον ειδικό γιατρό, στον σωστό ασθενή, την κατάλληλη στιγμή.

3. Οι συνεχείς αναλύσεις των δεδομένων των ασθενών, θα συμβάλλουν στην πρόληψη δαπανηρών νοσηλειών που μπορούν να αποφευχθούν

Οι περιττές και αποφευκτές επανανοσηλείες, εξακολουθούν να αποτελούν δαπανηρή πρόκληση για τα συστήματα υγείας. Για παράδειγμα, τα ποσοστά επανειλημμένων εισαγωγών, συχνά φτάνουν το ποσοστό του 25% για ασθενείς που ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η ικανότητα πρόληψης λοιπόν, έστω και λίγων από αυτές τις επανανοσηλείες, θα παρέχει σημαντικές εξοικονομήσεις.

Η ψηφιακή τεχνολογία σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη για την εξαγωγή πληροφοριών γύρω από τα ιατρικά δεδομένα που λαμβάνονται, θα παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ασθενούς.

Αυτό, με τη σειρά του, θα υποστηρίξει την ικανότητα των κλινικών γιατρών να παρεμβαίνουν εγκαίρως, ώστε να αποτρέπονται οι εισαγωγές. Για να αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα: ένας κλινικός γιατρός μπορεί να χρειαστεί να καταλάβει εάν ο καρδιακός ρυθμός ενός ασθενούς αυξήθηκε επειδή μόλις έτρεξε στις σκάλες ή επειδή η κατάστασή του επιδεινώνεται.

Η πρόσβαση σε δεδομένα και ζωτικές ενδείξεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να καθοδηγήσει τη λήψη αποφάσεων και την άμεση χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας!

4. Παροχή πολύτιμων πληροφοριών για την υγεία

Οι φορητοί αισθητήρες αναμένεται να διαδοθούν ευρέως, με την παγκόσμια αγορά φορητών ιατρικών συσκευών να είναι έτοιμη να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 26,8% από το 2021 έως το 2028, σύμφωνα με την Grand View Research στις ΗΠΑ.

Καθώς οι ασθενείς, αισθάνονται πιο άνετοι φορώντας μη επεμβατικές συσκευές ως μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας, έχει γίνει ευκολότερο να παρακολουθείται ένα ευρύ φάσμα ζωτικών σημείων και φυσιολογικής δραστηριότητας, που είναι σημαντικά για την κατανόηση της ευεξίας και τη διάγνωση πιθανής ασθένειας τους.

Ωστόσο, τα δεδομένα από μόνα τους είναι συχνά ανεπαρκή για τη διαχείριση της υγείας. Η διαφορά θα προέλθει από την εφαρμογή των αναλυτικών στοιχείων που θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Έχοντας τις πληροφορίες αυτές, οι κλινικοί γιατροί θα μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς για να δημιουργήσουν, να εφαρμόσουν και να παρακολουθήσουν την πορεία της υγείας τους, προσαρμοζόμενοι στις εξατομικευμένες απαιτήσεις και ανάγκες τους.

5. Η ψηφιακή υγεία θα υποστηρίξει την καλύτερη ρύθμιση της δοσολογίας των φαρμάκων και παράλληλα θα προάγει τη συμμόρφωση

Η κακή διαχείριση των φαρμάκων, είναι ένα γεγονός που κοστίζει στα συστήματα υγείας, αρκετά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Οι ψηφιακές πλατφόρμες υγείας που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση των φαρμάκων και τη συμμόρφωση, ενισχύοντας την επαφή με τους ασθενείς, ώστε να τους βοηθήσουν να παραμείνουν πιστοί στην φαρμακευτική τους αγωγή.

Εκτός από τα οφέλη, θα δοθεί επίσης η ευκαιρία για τις εταιρείες βιοεπιστημών και τους κλινικούς γιατρούς, να συνεργαστούν με εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην παροχή των πληροφοριών που χρειάζονται, ώστε να συνταγογραφούν τα κατάλληλα φάρμακα, σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών.

Για πολλά φάρμακα, η προσαρμογή στη βέλτιστη δόση απαιτεί πολλαπλές επισκέψεις ασθενών. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί δυσκολίες τόσο για τον ασθενή όσο και για τον κλινικό γιατρό, καθυστερώντας παράλληλα τη θεραπεία.

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση της φυσιολογικής απόκρισης του ασθενούς στην τρέχουσα δόση, θα επιτρέπει στον κλινικό ιατρό να παρακολουθεί βασικά ζωτικά σημεία που μπορεί να καταστήσουν ασφαλή και αποτελεσματική την προσαρμογή των δόσεων φαρμάκων, ενώ ο ασθενής θα παραμένει στο σπίτι.

Η προσέγγιση αυτή, θα διευκολύνει σημαντικά τη ρύθμιση της δοσολογίας.

Συμπεράσματα

Οι ψηφιακές τεχνολογίες αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν την υγειονομική περίθαλψη με πολλούς τρόπους. Θα βοηθήσουν τους ασθενείς να λαμβάνουν τα σωστά φάρμακα, στις σωστές δόσεις, την κατάλληλη στιγμή, ενώ ακόμη θα επιτρέψουν στους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν εγκαίρως παράγοντες κινδύνου, παρεμβαίνοντας προληπτικά για την αποφυγή προβλημάτων.

Υποστηρίζουν επίσης τους οργανισμούς που αναζητούν οικονομικά αποδοτικούς τρόπους βελτιστοποίησης των πόρων υγειονομικής περίθαλψης.

Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας θα βελτιώσει αδιαμφισβήτητα την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στους ασθενείς, διευκολύνοντας παράλληλα και τους επαγγελματίες υγείας…

Το μέλλον στην υγεία είναι εδώ!

Σχετικά Άρθρα

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων