Home Τεχνολογία - Λογισμικό Πως να Διαχειριστείτε την Ψηφιακή Εικόνα του Ιατρείου σας
Η ψηφιακή εικόνα ενός ιατρείου αποτελείται από το σύνολο της δραστηριότητάς του με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, και με έμφαση στα κοινωνικά δίκτυα.

Πως να Διαχειριστείτε την Ψηφιακή Εικόνα του Ιατρείου σας

Η ψηφιακή εικόνα ενός ιατρείου αποτελείται από το σύνολο της δραστηριότητάς του με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, και με έμφαση στα κοινωνικά δίκτυα.

Μήπως ήρθε η ώρα να δώσετε την ανάλογη προσοχή στην ψηφιακή σας παρουσία, όσο και στη φυσική;

Τα ιατρεία, όπως και οι υπόλοιπες σύγχρονες επιχειρήσεις, δε θα μπορούσαν να μείνουν εκτός των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, με όλα τα οφέλη και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Δημοσιεύσεις οι οποίες αρέσουν, σχολιάζονται και κοινοποιούνται με like, share, comment… είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες νέες λέξεις, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί πλέον στην επικοινωνία του ιατρείου.

Μπορείτε επομένως, να υπολογίζετε στην ψηφιακή σας φήμη, “από στόμα σε στόμα”, ώστε να ενθαρρύνετε τους ασθενείς-πελάτες σας να φτάσουν στην πόρτα του ιατρείου σας!

Αρχικά, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας είναι ένα από τα πρώτα απαραίτητα βήματα.

Παράλληλα όμως σήμερα, τα ιατρεία δεν μπορούν να αγνοούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνεπώς, η ψηφιακή σας φήμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημιουργία μιας επαγγελματικής σελίδας στο Facebook, συμπληρωματικής προς την ιστοσελίδα σας, επιτρέποντας την ανταλλαγή πληροφοριών και την αλληλεπίδραση με το κοινό.

Μερικοί δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν και άλλα πιο άμεσα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Twitter και το iPhone app, τα οποία τους κρατούν σε επαφή, σε πραγματικό χρόνο με τους ασθενείς, αυξάνοντας σημαντικά την πιστότητα στις υπηρεσίες τους.

Λιγότερο παραδοσιακό, αλλά πιο πρωτότυπο ως εγχείρημα, είναι η δημιουργία ενός καναλιού στο YouTube, με βίντεο και παρουσιάσεις όχι μόνο της πρακτικής σας και γενικά της επιστημονικής σας δραστηριότητας, αλλά και της δραστηριότητας των συνεργατών στο ιατρείο σας.

Εδώ, πρέπει να τονιστεί, πως σε καμία περίπτωση δε πρέπει να παραγκωνίσετε τις αξίες αξιοπρέπειας και δεοντολογίας του επαγγέλματος, ρισκάροντας να έχετε άκρως αντίθετα αποτελέσματα.

Η δημιουργία ενός λογαριασμού σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης όμως δεν αρκεί.

Η εικόνα του ιατρείου σας, αυτό το εικονικό παράθυρο προς τους διαδικτυακούς σας επισκέπτες, πρέπει να ανανεώνεται και να τροποποιείται τακτικά, ώστε να αυξάνεται το ενδιαφέρον και κατά συνέπεια ο αριθμός των online επισκέψεων.

Σαν αποτέλεσμα, είναι αναγκαίο να διατηρείτε συχνές αλληλεπιδράσεις με τους χρήστες, για να βελτιώσετε τη φήμη του ιατρείου, αλλά και να αντεπεξέλθετε στον ψηφιακό σας ανταγωνισμό.

Η δύναμη της εικόνας του ιατρείου σας ως εγγύηση επιτυχίας

Η οργάνωση και η μορφή του περιεχομένου είναι πολύ σημαντικές στο διαδίκτυο.

Είναι απαραίτητο να φροντίζετε την οπτική εικόνα των σελίδων σας, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και στην ιστοσελίδα σας.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που αναρτάτε, παρουσιάζουν το κλίμα και την επαγγελματική ακεραιότητα του ιατρείου σας, προσελκύοντας με εμπιστοσύνη τους επισκέπτες.

Η χρήση ενός εμφατικού αλλά ζεστού τόνου στις δημοσιεύσεις σας, είναι επίσης απαραίτητο στοιχείο για την προώθηση μιας σχέσης με τους ασθενείς πίσω από τις οθόνες τους.

Η δημιουργία ενός λογαριασμού σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης όμως δεν αρκεί.

Διαχειριστείτε την ψηφιακή σας φήμη

Εξελισσόμενος, μέσα από περιορισμούς όμως στην επικοινωνία, ο ιατρός πρέπει να ελέγχει την εικόνα του στο διαδίκτυο και να προστατεύει τη φήμη του.

Αντανακλώντας τον πραγματικό κόσμο, το διαδίκτυο έχει γίνει ένας χώρος όπου η πληροφορία μεταφέρεται από στόμα σε στόμα, με τη φήμη να ενισχύεται, όλο και πιο γρήγορα.

Η φήμη μπορεί να χτιστεί και να καταστραφεί πολύ γρήγορα, ενισχύοντας όλο και περισσότερο τον λόγο για τον οποίο πρέπει να είστε σε ετοιμότητα και να προβλέπετε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις (π.χ. από ένα λάθος σε μία δημοσίευση).

Το πρώτο βήμα, σε μια στρατηγική για την οικοδόμηση της e-φήμης σας, είναι να αξιολογήσετε την ψηφιακή ύπαρξη του ιατρείου σας.

Εισάγετε απλά το όνομα σας και την ειδικότητα του ιατρείου σας στις μεγάλες μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google).

Αυτό θα πρέπει να γίνεται περίπου κάθε έξι μήνες και να κάνετε κλικ στα αποτελέσματα των τριών πρώτων σελίδων για να βλέπετε τα σχόλια που υπάρχουν, θετικά ή αρνητικά.

Η ίδια διαδικασία πρέπει να γίνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πληκτρολογώντας το όνομα και την ειδικότητα του ιατρείου σας στο Facebook, το LinkedIn ή το Twitter.

Πως να προστατευτείτε από τη δυσφήμιση

Αρχικά, η ηλεκτρονική παρουσία σας θα πρέπει να είναι δυναμική!

Επομένως, θα πρέπει να απαντάτε άμεσα και εγκάρδια σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται, είτε εντός είτε εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου.

Όταν ένας χρήστης έχει αφήσει ένα θετικό σχόλιο, μπορείτε να τον ευχαριστήσετε και να το μοιραστείτε στη σελίδα σας στο Facebook ή στο Twitter του ιατρείου.

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστήστε τον χρήστη και εξηγήστε του ότι η γνώμη του είναι πολύ σημαντική, γιατί θα βοηθήσει εσάς και την ομάδα σας να βελτιώσετε τις υπηρεσίες σας.

Μπορείτε επίσης, να προτείνετε να συνεχίσετε τη συνομιλία ιδιωτικά, προκειμένου να κατανοήσετε σε βάθος τα γεγονότα και να βρείτε από κοινού μία λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο ασθενής.

Όταν ένα σχόλιο περιλαμβάνει προσβολές ή δυσφημιστικές παρατηρήσεις, είναι δυνατή η κατάργησή του, καθώς τέτοιου είδους σχόλια θεωρούνται παράνομα.

Καλύτερα μόνοι σας!

Αν δεν έχετε το χρόνο ή τους πόρους για να ασχοληθείτε με την ψηφιακή σας φήμη, η οποία είναι μια δουλειά που χρειάζεται κάποιο χρόνο, να ξέρετε ότι εταιρίες με εξειδικευμένες υπηρεσίες μπορούν να το κάνουν για εσάς με τιμές που κυμαίνονται όμως σε υψηλά επίπεδα.

Αυτές οι συνδρομές περιλαμβάνουν τη δημιουργία και καταχώρηση περιεχομένου ιστοσελίδων, την παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα, την ανταπόκριση σε όλες τις κριτικές και την κατάργηση παράνομων αναρτήσεων.

Επισημαίνουμε όμως, ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την ψηφιακή σας φήμη είναι να τη διαχειριστείτε εσείς ο ίδιος ή κάποιος συνεργάτης σας στο ιατρείο.

Εάν οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να αφήσουν ένα σχόλιο στην ιστοσελίδα ή στη σελίδα του ιατρείου στο Facebook, μπορείτε να απαντήσετε εσείς καλύτερα από τον καθένα σε ό, τι λέγεται.

Αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των ασθενών σας, γίνεστε ο ίδιος καλύτερος.

Μην σας τρομάζουν τα σχόλια αλλά αντίθετα, δείτε το σαν την αμεσότερη και συχνά εγκυρότερη πηγή πληροφοριών σχετικά με τη δουλειά σας.

Στην ψηφιακή εποχή της ενδυνάμωσης της γνώμης των ασθενών, οι συστάσεις και οι απόψεις τους είναι μερικοί εξαιρετικοί, απλοί και πολύ ουσιαστικοί τρόποι να εξατομικεύσετε τη σχέση σας μαζί τους.

Στόχος σας πρέπει να είναι η δημιουργία μίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας, βασισμένης στην εμπιστοσύνη.

Μην αφήσετε αυτή την ευκαιρία χωρίς να την εκμεταλλευτείτε.

Αντώνης Σακάλογλου, Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων