Home Διοίκηση Οικογενειακές Συγκρούσεις στο Ιατρείο
Πολλά ιατρεία λειτουργούν με Ιατρούς που ανήκουν στην ίδια οικογένεια...

Οικογενειακές Συγκρούσεις στο Ιατρείο

Στη χώρα μας βλέπουμε συχνά δυο Ιατρούς που είναι σύζυγοι να συστεγάζονται, είτε έχουν την ίδια ειδικότητα, είτε όχι.

Πολύ συχνό είναι επίσης το φαινόμενο των Ιατρών που συνεργάζονται με το παιδί τους (ιατρός) στα πρώτα του βήματα, με σκοπό κάποια στιγμή η ίδιοι να αποσυρθούν.

Πολλά είναι δηλαδή τα ιατρεία, αλλά και τα ιατρικά κέντρα που λειτουργούν με Ιατρούς που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Στις περιπτώσεις αυτές, όπως συμβαίνει και με τις πάμπολλες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, η συνεργασία στο ιατρείο γίνεται επέκταση της οικογενειακής συμβίωσης.

Η συνύπαρξη μελών της ίδιας οικογένειας ιατρείο έχει κάποια θετικά χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

• Ο στόχος για επιτυχία του ιατρείου και των μελών του είναι κοινός,

• Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι δεδομένη και

• Η διάθεση για επικοινωνία είναι υπαρκτή.

Ωστόσο, μέσα από αυτήν την οικογενειακή συνύπαρξη, αναδύονται πολλές φορές προβλήματα και συγκρούσεις που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με:

• Τη δομή του ιατρείου,

• Τους μη σαφώς καθορισμένους τομείς αρμοδιοτήτων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιατρούς της ίδιας ειδικότητας,

• Τα άλυτα θέματα ενδοοικογενειακής επικοινωνίας,

• Τον πόλεμο ισχύος ανάμεσα στο νέο και το παλιό, ανάμεσα στον ενθουσιασμό και την ορμή του νέου και την εμπειρία και τη γνώση του παλαιότερου,

• Τον φόβο της αλλαγής και

• Την ασυμβατότητα χαρακτήρων.

Το Περιεχόμενο της Σύγκρουσης

Σε κάθε σύγκρουση, υπάρχουν δύο είδη περιεχομένου: το Θέμα για το οποίο γίνεται η σύγκρουση και τα Συναισθήματα των εμπλεκομένων σε αυτή.

Το Θέμα

Το θέμα γύρω από το οποίο γίνεται μια σύγκρουση μπορεί να αφορά γεγονότα και στοιχεία, μπορεί να αφορά τη διεργασία, το σκοπό ή τις αξίες.

• Σε μια σύγκρουση γύρω από τα γεγονότα ή τα στοιχεία, η κάθε πλευρά έχει διαφορετικές πληροφορίες ή διαφορετική ερμηνεία των πληροφοριών.

Τέτοιες παρεξηγήσεις επιθυμούμε να αποφεύγονται, αλλά συχνά συμβαίνουν.

Η Συμβουλή μας:

Αν θέλετε να αποφύγετε παρερμηνείες στην πληροφορία, να δώσετε προσοχή σε μηνύματα στην επικοινωνία που είναι εύκολα παρεξηγήσιμα.

Για παράδειγμα, όταν λέει κάποιος «θα βάλω το πρώτο ραντεβού νωρίς το πρωί» τι εννοεί;

Συμφωνείστε και οι δυο για το τι σημαίνει «νωρίς».

Ή όταν λέει «θα αποφασίσουμε μαζί», τι σημαίνει αυτό σε περίπτωση διαφωνίας;

Ποιος έχει την τελική ισχύ να αποφασίσει;

Τέτοιου είδους παρεξηγήσεις μπορούν να λυθούν πιο εύκολα, το μόνο που χρειάζεται είναι να διευκρινιστούν τα στοιχεία και οι πληροφορίες.

Συχνά πιστεύουμε ότι όλοι καταλαβαίνουμε τα ίδια πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι αυτονόητο.

• Η σύγκρουση γύρω από τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν τα πράγματα είναι από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες συγκρούσεις στο χώρο εργασίας.

Η επίλυση μιας τέτοιας σύγκρουσης συχνά δίνει την ευκαιρία για βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούνται και μπορεί να είναι ιδιαίτερα παραγωγική.

• Μια σύγκρουση γύρω από αξίες, είναι από τις πιο δύσκολες συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Οικογενειακές Συγκρούσεις στο Ιατρείο

Οι αξίες είναι αυτές που οδηγούν τη συμπεριφορά μας.

Τα μέλη μιας οικογένειας συνήθως μοιράζονται τις ίδιες αξίες (ειλικρίνεια, σεβασμός, φιλότιμο κ.λπ.), παρ’ όλα αυτά ο τρόπος που θεωρούμε ότι παίρνουν μορφή στη σχέση και στο οικογενειακό Ιατρείο, μπορεί να διαφέρει.

Οι αξίες βασίζονται σε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και οι συγκρούσεις γύρω από αξίες τείνουν να γίνονται έντονα συναισθηματικές και να κλιμακώνονται γρήγορα.

Τα Συναισθήματα

Κάθε σύγκρουση εμπλέκει και συναισθήματα όλων των πλευρών.

Τα συναισθήματα συχνά μπλοκάρουν την ικανότητα μας να διαχειριστούμε ένα θέμα.

Σε μια σύγκρουση, είναι βοηθητικό να διαχειριστείτε πρώτα στα συναισθήματα που έχουν δημιουργηθεί, διότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση γύρω από το θέμα.

Η Συμβουλή μας:

Να επιτρέπετε στον άλλο να εκφράσει τα συναισθήματά του γι’ αυτό που συμβαίνει και να προσπαθείτε να εκφράζετε κι εσείς τα δικά σας.

Άλλο η Δουλειά και Άλλο η Οικογένεια

Για να μην βλάψουμε την ομαλή συμβίωση στην οικογένεια και στο σπίτι, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αφήνουμε τα προβλήματα της δουλειάς στο ιατρείο και να μην τα μεταφέρουμε στο σπίτι.

Όταν φτάνουμε στο σπίτι θα πρέπει να αποσυνδέουμε όλη τη φόρτιση της δουλειάς, για να μπορέσουμε να ζούμε φυσιολογικά και να χαρούμε τις οικογενειακές στιγμές.

Η δουλειά δεν πρέπει να είναι το επίκεντρο της οικογενειακής μας ζωής και κυρίως δεν πρέπει να συζητάμε τα επαγγελματικά προβλήματα με τους φίλους και τους άλλους συγγενείς μας.

Αυτό συχνά είναι δύσκολο να το κατορθώσουμε και έτσι η ψυχολογία μας περνά σε δύσκολα μονοπάτια.

Ας εξασκηθούμε λοιπόν στην ομαλή συμβίωση με την οικογένειά μας στη δουλειά, με τα καλά και τα κακά της, κι ας κρατήσουμε τα θέματα της δουλειάς όσο το δυνατόν μακριά από την αγαπημένη μας οικογένεια.

Δύσκολο, σίγουρα, όχι όμως και ακατόρθωτο.

Σχετικά Άρθρα

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων